Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altKing & Maxwell
David Baldacci


Tyler Wingo ontvangt een afschuwelijk bericht: zijn vader Sam is gesneuveld in Afghanistan. Totaal overstuur neemt de tiener de benen met in zijn hand een wapen van zijn vader. Doelloos rent Tyler door de stromende regen en hij wordt bijna geschept door een grote Land Cruiser. Sean King, de bestuurder van het gevaarte, kan nog maar net uitwijken. Tyler rent door.

Sean wordt vergezeld door zijn zakenpartner Michelle Maxwell. Het tweetal heeft voor de Secret Service gewerkt en zijn nu in te huren als privédetectives. Michelle heeft het wapen in Tylers hand gezien en maant Sean de achtervolging in te zetten. Na een aantal spannende momenten slaagt Michelle erin om de jongen te kalmeren. Het wapen blijkt geen trekker te hebben, het is een verzamelstuk. Michelle en Sean brengen Tyler terug naar huis waar hij wordt opgewacht door zijn stiefmoeder. Michelle merkt meteen dat de twee het niet goed met elkaar kunnen vinden en laat haar visitekaartje bij de jongen achter, voor het geval hij haar eens nodig mocht hebben.

Verrassend snel neemt Tyler contact op met Michelle. Hij huurt haar en Sean in om meer over de dood van zijn vader te weten te komen. De regering is namelijk niet zo scheutig met het verstrekken van informatie omtrent de dood van Sam Wingo. Michelle heeft het idee dat Tyler iets voor haar achterhoudt maar de jongen hult zich in stilzwijgen. Dan vertelt de tiener toch wat er werkelijk aan de hand is: hij heeft een e-mail van zijn vader ontvangen, een dag na diens veronderstelde dood!

Michelle en Sean besluiten de zaak nader te onderzoeken en al snel hijgen diverse geheime diensten in hun nek. Niemand blijkt gecharmeerd te zijn van het onderzoek van de privédetectives maar Sean en Michelle zijn niet onder de indruk van de dreigementen die aan hun adres worden geuit. Het blijft echter niet bij dreigementen alleen: er wordt een aanslag op het leven van Sean en Michelle gepleegd en ook Tyler is niet langer veilig. Wie heeft het op hun voorzien? De regering of iemand anders?

De lezer krijgt ook het verhaal van Sam Wingo voorgeschoteld. Tijdens het uitvoeren van een zeer geheime missie is hij op een hinderlaag gestuit. Sam heeft de gevaarlijke gebeurtenis overleefd maar er is een grote som geld verdwenen en hij wordt hiervoor verantwoordelijk geacht. Sterker nog: de regering denkt dat Sam er met het enorme bedrag vandoor is gegaan en wil hem hiervoor laten boeten. Sam is op de vlucht en weet inmiddels dat aan Tyler is verteld dat zijn vader dood is. Sam hoopt dat Tyler zijn e-mail heeft ontvangen en probeert naar Amerika terug te keren. Hij wil uitzoeken wie hem erin heeft geluisd maar in de eerste plaats wil hij Tyler geruststellen. Het is echter niet eenvoudig voor Sam om zijn doel te bereiken terwijl de Amerikaanse regering hem op de hielen zit en hij niet weet wie hij kan vertrouwen.

King & Maxwell biedt een stoer verhaal vol actie. Het is sympathiek dat Sean en Michelle een tienerjongen onder hun hoede nemen. Het verhaal zelf is leuk bedacht maar ook vergezocht en soms wat moeilijk te volgen. Ook is het wat langdradig waarbij onnodige informatie afbreuk doet aan de spanning. Wel zijn de personages iets meer uitgediept dan in het boek De zesde man. Sean bijvoorbeeld heeft moeite met het feit dat hij niet meer piepjong is. Hij merkt dat de jongere Michelle beter presteert en dat hijzelf niet meer zo snel en slim is als vroeger. Tussen Sean en Michelle is iets gaande en toch ook niet. Het tweetal heeft eenmalig het bed met elkaar gedeeld maar daar is het bij gebleven. Allebei weigeren ze toe te geven dat ze meer willen dan alleen een zakelijk partnerschap.

Thema’s in het boek zijn wraak, vaderlandsliefde, gedrevenheid en de liefde tussen vader en zoon. King & Maxwell is niet de sterkste titel van Baldacci maar een boek van Baldacci valt nooit echt tegen.

ISBN 9789400501164 | paperback | 344 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2013
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 17 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven