Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

NiemandslandNiemandsland
David Baldacci


De brief voelt als een klap in het gezicht. John Puller kan niet geloven dat de beschuldigingen die op papier staan, op waarheid berusten. Toch is er door het Criminal Investigation Command een onderzoek gestart. Zij zullen nagaan of Johns vader werkelijk iets met de dood van zijn vrouw Jackie te maken heeft gehad. In de brief wordt beweerd dat Puller senior, een nog altijd zeer gerespecteerd oud-militair, heeft gelogen. De briefschrijfster heeft hem rond het tijdstip van Jackies verdwijning in de buurt van zijn huis gezien, terwijl Puller senior beweerde niet eens in het land te zijn geweest.


De brief is geschreven door mevrouw Demirjian, een oude buurvrouw van het gezin Puller. Dertig jaar geleden, toen Jackie verdween, woonden de familie Demirjian en de familie Puller op Fort Monroe, een legerbasis. Ze is stervende en omdat ze zwaar gelovig is, voelde ze zich verplicht haar geheim op te biechten. John is geschokt. Hij kan niet geloven dat zijn vader, zijn held, zijn vrouw mogelijk heeft vermoord. Hij besluit dan ook onmiddellijk een eigen onderzoek te starten, ook al gaat dat tegen alle regels van het leger in.


John was nog maar acht jaar oud toen zijn moeder verdween. Zijn broer Robert was tien. John kan zich de dag die zijn leven veranderde nauwelijks meer herinneren. Robert kan het zich beter voor de geest halen. Hij was ouder en bovendien heeft Robert het idee dat John bepaalde gebeurtenissen heeft verdrongen. Kan dat waar zijn? Wist John best dat er iets niet klopte maar kon hij, als achtjarig jochie, de waarheid niet aan? Toch gelooft John nog altijd geen moment dat zijn vader iets met de verdwijning van zijn vrouw te maken heeft. Hoewel Puller senior nog in leven is, is het niet mogelijk het hem te vragen. De oude man is dement.


Terwijl John alle regels aan zijn laars lapt, stapt Paul Rogers de gevangenispoort door. Hij is verbaasd en opgelucht tegelijk dat hij door niemand opgewacht wordt. De griffier heeft onbewust zijn leven gered door een foutieve datum op het vrijlatingsbevel te zetten. Rogers is niet van plan zich aan de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating te houden en maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten. Hij heeft een missie. Dertig jaar gelegen heeft iemand hem veranderd en daar zal diegene nu eindelijk voor moeten boeten.


Rogers is niet meer de jongste maar zijn kracht is indrukwekkend. Levensgevaarlijk zelfs. Hij is in staat met blote handen een mens te doden, iets wat hij ook meerdere keren heeft gedaan. Rogers is niet altijd zo geweest. Iemand heeft hem zo gemaakt. Iemand is verantwoordelijk voor zijn moorddadige gedachten. Hij zal niet rusten voor hij haar heeft gevonden en gedood. De tijd dringt. Rogers heeft de laatste tijd ondragelijke pijnaanvallen. Er is iets mis. Hij moet zich haasten, voor zijn lichaam hem voorgoed in de steek zal laten.


Hoewel John door zijn meerderen op het matje is geroepen, weigert hij zijn onderzoek te staken. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Heeft zijn moeder het gezin verlaten of is haar iets overkomen? Ergens hoopt John dat zijn moeder een nieuw leven is gestart. Dat ze een goede reden had om haar man en zelfs haar twee zoons achter te laten. Dan zou ze mogelijk nog in leven zijn. Toch weet hij eigenlijk wel beter. Er moet Jackie Puller iets overkomen zijn. Dan ontdekt hij dat er dertig jaar geleden een seriemoordenaar op vrije voeten was. Niet ver van de legerbasis vandaan zijn vier vrouwen vermoord, allemaal rond de tijd dat Jackie Puller van de aardbodem verdween.


De boeken over John Puller lezen doorgaans als een trein en dat geldt ook voor dit nieuwe deel. Auteur David Baldacci combineert keiharde actie, spanning en mysterie met een gevoelig verhaal over een stoere legerman die zielsveel van zijn familie houdt. John Puller heeft de verdwijning van zijn moeder lange tijd verdrongen maar na de brief van mevrouw Demirjian komt er steeds meer boven. Met wie had Jackie Puller op de avond van haar verdwijning afgesproken? Waarom ging ze in haar zondagse kleren op pad?


Lange tijd waren Baldacci’s boeken over Will Robie favoriet maar de reeks met John Puller valt inmiddels evenveel in de smaak. David Baldacci begrijpt heel goed dat ik niet alleen over keiharde actie wil lezen maar ook graag met de gevoelige kant van de boekpersonages kennismaak. Niemandsland is van begin tot eind spannend en speelt op originele wijze in op de dreiging die momenteel wereldwijd voelbaar is.


ISBN 9789400507548 | paperback | 397 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2016
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 27 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven