Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Blauwe demonen
David Hewson

Dit is alweer de achtste thriller van Hewson. Het is niet in alle boeken het geval, maar in dit verhaal zijn de vaste speurders weer aanwezig.  Het is niet nodig die boeken in ene bepaalde volgorde te lezen. Er is geen aparte verhaallijn als vervolgverhaal, al is er natuurlijk wel enige ontwikkeling in de relaties. In dit verhaal speelt bijvoorbeeld de vader van Nic Costa een rol op de achtergrond; Leo Falcone, Nics baas, zet zijn relatie met patholoog-anatoom Teresa Lupo voort, maar meer dan terloops wordt dat niet vermeld. Ook Gianni Peroni doet weer mee natuurlijk.


Peroni en Costa horen bij de Rijkspolitie, gezeteld in Rome. In dit verhaal wordt de rijkspolitie buiten spel gezet: Ten behoeve van zijn eigen eer en glorie heeft Minister-president Campagnolo de leiders van de Europese top uitgenodigd de G8-top in Rome te houden. In de stad Rome! Falcone vindt het erg riskant, en hij krijgt al snel gelijk: een parlementariër wordt ontvoerd. Men vindt hem vermoord terug. Maar er zijn dingen die niet kloppen en Peroni maakt zich klaar om de zaak te onderzoeken. Maar tot zijn ontsteltenis wordt de rijkspolitie buiten spel gezet. Ze mogen zich alleen maar met verkeer mag bemoeien en niet met de veiligheid van de gasten. En al zou hij het wel willen, ook president Dario Sordi kan er niets aan veranderen, Campgnolo houdt zijn poot stijf: er zijn meerdere speciale veiligheidsdiensten in de stad. Sordi stuurt Peroni, Falconi, Costa en Lupo naar een klooster aan de rand van de stad.


Officieel mogen ze dan wel niets, ze krijgen gezelschap van Peroni’s assistenten Rosa Prabakharan en Marco Oliva, en de assistent van Teresa, een computerfreak. Ook komt er nog een speciale versterking: Elisabeth Murray, de vrouw die twintig jaar eerder betrokken was bij het onderzoek Gladio, een geheime organisatie die zich wapende tegen de eventuele komst van het communisme. Toen de Koude Oorlog met een sisser afliep, richtte men zich op de nieuwe dreiging: uit het oosten. Er was een illegale bende, de Blauwe Demon, die misschien de fantasie was van een fanaticus die de Etrusken aanbad, het oude volk dat ten noorden van Rome woonde en door de Romeinen verdreven werd. Toen er mensen werden vermoord, was duidelijk dat de Blauwe Demon geen studentengrap was: verschillende mensen hadden de dood gevonden, een kleine jongen was ontvoerd, waarschijnlijk naar Afghanistan.
In de gebeurtenissen van twintig jaar terug ligt de kiem van de huidige gebeurtenissen. De top wordt bedreigd. Behalve de moord op de parlementariër is er een aanslag bij de Trevifontein. Die mislukt, maar er volgen nog meer waarschuwingen. Alle diensten zijn paraat, en dus ook onze vrienden, al wil de minister-president daar niets van hebben.


Er zijn erg veel verwikkelingen, het is een aardig ingewikkeld verhaal waarbij veel informatie gegeven moet worden. Personages, behalve de bekende, blijken niet altijd te zijn wie ze voorgeven te zijn. Hewson zet de lezer verschillende keren op het verkeerde been. Daardoor is het wel erg spannend. De kern van het verhaal is deze keer politiek. De interne politieke verwikkelingen van Italië, de verdediging van het westen tegen dreigingen van buitenaf, oude en nieuwe. Gladio is een organisatie die echt bestond, zoals Hewson in een nawoord uitlegt. De geschiedenis van Rome speelt een rol, alsmede de beroemde Engelse schrijver Shakespeare.
Goed verhaal, dat je, als je eenmaal een beetje de achtergrond door hebt, meesleept tot een onverwachte ontknoping.


ISBN 9789026128950 | Paperback | 448 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2012

© Marjo, 23 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven