Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe killing 2
David Hewson

Op begraafplaats Mindelunden in Kopenhagen wordt een dode vrouw aangetroffen. Ze is vastgebonden aan een monument en haar gehavende lichaam verraadt dat ze kort voor haar dood op gruwelijke wijze is mishandeld. Haar man wordt gearresteerd, zijn kleding zit vol bloed. Het stel zou gaan scheiden en kennelijk hebben de huwelijksproblemen geleid tot een crime passionnel. Toch twijfelt Lennart Brix, hoofd moordzaken, aan deze verklaring. Hij mist de scherpe blik van voormalig rechercheur Sarah Lund. Nadat het onderzoek naar de moord op Nanna Birk Larsen dramatisch afliep en Jan Meyer, de partner van Sarah, voorgoed in een rolstoel belandde, is ze ontslagen. Sarah werkt tegenwoordig bij de grenspolitie in Gedser.

De veertigjarige Sarah slijt haar dagen in Gedser in eenzaamheid. Het is een vlucht, een poging om op te gaan in vergetelheid. De baan is weinig uitdagend, een soort boetedoening. Sarah voelt zich verantwoordelijk voor het lot van Jan Meyer. Wanneer ze door Brix gevraagd wordt om het dossier van de huidige moordzaak in te zien en haar eerste indruk met hem te delen, weigert ze. Ze is niet van plan haar veilige schuilplaats te verlaten. Toch begint er iets te kriebelen en omdat ze toch naar de stad moet voor de verjaardag van haar zoon Mark, stemt ze toe. Ook al heeft de echtgenoot van de dode vrouw inmiddels bekend, Sarah beseft meteen dat hij de dader niet kan zijn.

De dode vrouw heet Anna Dragsholm. Ze was advocate en vertegenwoordigde een legereenheid. De eenheid stond onder het bevel van Jens Peter Raben. Nadat de eenheid terugkeerde uit Afghanistan ging het mis met Jens. Hij draaide door, gijzelde een wildvreemde man en beweerde vervolgens dat deze verantwoordelijk was voor een slachtpartij in Afghanistan waarbij een onschuldig gezin op brute wijze werd gedood. Nu verblijf Jens in een psychiatrische gevangenis. Er is geen enkel bewijs dat zijn verhaal staaft. De man heeft ze niet allemaal meer op een rijtje.

Er wordt nog een moord gepleegd. Het slachtoffer is een goede vriend van Jens Peter Raben, ze dienden in dezelfde eenheid.  De twee moorden worden vervolgens opgeëist door de Moslimliga, een tot nu toe onbekende organisatie. Het is koren op de molen van het Deense parlement dat op het punt staat om een nieuw Antiterrorismeakkoord te presenteren. De kersverse minister van Justitie, Thomas Buch, werkt echter tegen. Hij is niet van plan over één nacht ijs te gaan. Ook Sarah heeft zo haar twijfels. De moordenaar gebruikt nepidentiteitsplaatjes op zijn slachtoffers. Hij snijdt ze ermee. Is dat een kenmerkende methode van terroristen?

Net als de zaak Nanna Birk Larsen (uit De killing) zal ook deze moordzaak een gigantische omvang blijken te hebben. Ruim vijfhonderd bladzijden lang ging ik volledig op in deze briljante thriller die gebaseerd is op de Deense televisieserie De killing 2. De samenwerking tussen scriptschrijver Søren Sveistrup en auteur David Hewson heeft zich opnieuw vertaald naar een voortreffelijk boek. Van het tweede seizoen van De killing op tv was ik minder onder de indruk dan van het eerste seizoen. Het tweede boek is echter even indrukwekkend en fascinerend als het eerste boek.

Hoofdpersonage Sarah Lund is een vrouw die niemand toelaat in haar hoofd. Ze komt over als een stugge vrouw en die indruk klopt gedeeltelijk. Ze mist misschien enige gevoeligheid maar haar grootste probleem is dat ze niet in staat is om haar gevoelens met iemand te delen. Ze begrijpt dat ze vrijwel nooit aan de wensen van haar omgeving voldoet maar ze weet niet hoe ze hier verandering in moet brengen. Bovenal is Sarah oprecht en duidelijk. Er is niets stiekems aan haar. Wanneer ze zich vastbijt in een zaak, gaat ze grensoverschrijdend te werk. Hierdoor raakt ze keer op keer in de problemen. Sarah Lund is intrigerend, ze is een van de boeiendste fictieve personen die ik ken.

De killing is goed, De killing 2 is beter, zal De killing 3 dan het best worden? David Hewson heeft al toegezegd ook de ““filmverboeking” van De Killing 3 voor zijn rekening te nemen dus mij rest niets anders dan me ontzettend te verheugen op wat komen gaat.

ISBN 9789022562581 | paperback |528 pagina's| Uitgeverij Boekerij | maart 2013
Vertaald door Nienke Van Der Meulen

© Annemarie, 30 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven