Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe killing
David Hewson

De Deense televisieserie Forbrydelsen (The Killing) heb ik verslonden. Het eerste seizoen telt maar liefst twintig afleveringen van een uur en het speelt zich af in Kopenhagen en omgeving. Zelden heb ik zo’n spannende en goed gemaakte serie gezien. Ademloos heb ik gekeken. Alles draait om één ding: Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Auteur David Hewson heeft, in samenwerking met scenarioschrijver Søren Sveistrup, een boek geschreven dat is gebaseerd op het script van het eerste seizoen. Een heerlijk dikke pil van bijna zevenhonderd bladzijden.

Hoofdpersoon in het boek is inspecteur Sarah Lund. Ze staat op het punt om met haar zoon Mark naar Zweden te verhuizen. Ze gaat daar samenwonen met haar vriend Bengt. Op haar laatste werkdag bij de Deense politie wordt het lichaam van de negentienjarige Nanna Birk Larsen gevonden. Het meisje is verkracht en vermoord. Sarah besluit haar vertrek nog even uit te stellen en verdiept zich met haar plaatsvervanger Jan Meyer in de zaak.

Nanna is dood aangetroffen in de kofferbak van een auto die tot het wagenpark van de charismatische politicus Troels Hartmann en zijn team behoort. De chauffeur van Hartmann wordt ondervraagd. De verkiezingen staan voor de deur en er woedt een hevige strijd om het felbegeerde burgemeesterschap. Hartmann denkt een goede kans te maken maar het politieonderzoek gooit roet in het eten. De moord op Nanna wordt breed uitgemeten in de pers en ook het onderzoek naar de chauffeur komt uitgebreid aan bod. Dit soort negatieve publiciteit kan Hartmann niet gebruiken. De chauffeur blijkt een geldig alibi te hebben en Sarah Lund en Jan Meyer concentreren zich op nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Er duiken echter steeds nieuwe aanwijzingen op die leiden naar de partij van Hartmann. Sarah blijft haar vertrek naar Zweden uitstellen waardoor problemen in haar privéleven ontstaan. Ondertussen is de moordenaar nog steeds op vrije voeten.

Het verhaal wordt belicht vanuit de politie en de politiek. Hierbij bevinden de betrokkenen zich regelmatig in elkaars vaarwater. Sarah en Jan merken dat hun werk belemmerd wordt doordat diverse politici hun macht aanwenden. Regelmatig krijgen ze van hogerhand het verzoek een interessant spoor een nader onderzoek te ontzeggen. Sarah vindt het erg moeilijk om zich hierbij neer te zeggen en ook Jan wordt geplaagd door frustraties. De carrière van Troels Hartmann dreigt door de politieonderzoeken in het water te vallen. Zijn politieke tegenstanders maken in het heetst van de strijd schaamteloos gebruik van de aantijgingen tegen Hartmann en zijn partij.

Heel aangrijpend is het verhaal van Pernille en Theis Birk Larsen. De ouders van Nanna gaan door een hel. Ze klampen zich vast aan elkaar en hun twee zoontjes van zes en zeven. Ze gaan echter elk op een andere manier met het verdriet om en raken hierdoor van elkaar vervreemd. Theis heeft een dubieus verleden. Hij heeft het diep weggestopt, achter zich gelaten toen hij Pernille ontmoette. Wanneer nieuwe tips naar een leraar van Nanna leiden en deze als hoofdverdachte wordt aangemerkt, gaat het mis. Weggedrukte gevoelens van agressie komen naar boven. Theis gaat op geheel eigen wijze, bijgestaan door zijn beste vriend Vagn, de confrontatie met de docent aan. Hij stort zichzelf en de radeloze Pernille in nog meer ellende.

Het personage Sarah Lund heeft mijn hart veroverd hoewel ze niet bepaald over hartelijk karakter bezit. Ze is bot en geen voorbeeld van goed moederschap. Ze blinkt niet uit in het onderhouden van sociale contacten en relaties. Sarah is echter wél eerlijk en oprecht. Ze heeft pit en doorzettingsvermogen. De intelligente Sarah draagt in het eerste seizoen voornamelijk een gebreide wollen trui met een sterrenmotief. Ze lijkt wel vergroeid met deze IJslandertrui. Inmiddels is het kledingstuk een ware hype geworden en heeft het zelfs een eigen website

Auteur David Hewson is vooral bekend van de Nic Costa serie die zich afspeelt in Italië. Om de juiste sfeer voor De killing te pakken te krijgen heeft hij veel tijd in Kopenhagen doorgebracht. Net als de serie had ook dit boek mij helemaal in zijn greep. Hewson heeft het script op een voortreffelijke wijze omgezet in boekvorm. Het boek ademt dezelfde spanning uit als de serie met als toevoeging rake beschrijvingen van de gedachtegangen van de diverse personages. Daarnaast heeft Hewson het einde gewijzigd. Het boek kent een andere dader dan de serie. Toen ik merkte dat het einde nog een staartje kreeg, twijfelde ik even of ik dat wel kon waarderen. Maar die twijfel werd snel weggenomen, het is subliem gedaan en ik geloof het volkomen. Hewson heeft op ingenieuze wijze gebruik gemaakt van aanwijzingen en karakterschetsen in het verhaal om zo een nieuwe, goed onderbouwde, ontknoping te creëren. De killing is een fantastisch boek van een zeer begenadigd schrijver. Hopelijk komen er ook “filmverboekingen” van seizoen twee en drie!

ISBN 9789022562574 | Paperback |  688 pagina’s|  Uitgeverij Boekerij| juli 2012
Vertaald door Nienke Van Der Meulen en Janine van der Kooij

© Annemarie, 29 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven