Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het vergeten meisjeHet verkeerde meisje
Deel 2 van de Amsterdam-reeks
David Hewson


De bevolking van Amsterdam en omstreken is massaal toegestroomd voor de intocht van Sinterklaas. Dikke winterjassen worden afgewisseld met bontgekleurde pietenpakken. De sfeer is uitgelaten. Ouders en kinderen kijken reikhalzend naar de komst van de goedheiligman uit terwijl ze tevreden op de uitgedeelde pepernoten knabbelen. De Amsterdamse politie is alert. Het is een hele klus om de veiligheid van het publiek tijdens zo’n groot evenement te waarborgen. Rechercheur Pieter Vos en zijn jonge collega Laura Bakker patrouilleren op het Leidseplein waar ze menig zakenroller in de kraag grijpen.


Ook Renata Kuyper en haar achtjarige dochter Saskia zijn op het feestgedruis afgekomen. Renata is gestrest. Ze is ervan overtuigd dat zij en haar dochter door een Zwarte Piet in een groen pietenpak achtervolgd worden. De politieman die ze aanspreekt, neemt haar niet erg serieus en ook Laura Bakker heeft in eerste instantie het idee dat de vrouw schromelijk overdrijft. Weet mevrouw Kuyper wel zeker dat het om één en dezelfde Zwarte Piet gaat? Laura Bakker doet haar best om de briesende Renata serieus te nemen maar de Zwarte Piet die de ongeruste moeder aanwijst, blijkt een undercover politieagent te zijn. Hij heeft Renata beslist niet achtervolgd.


Terwijl Laura een handvol pepernoten van haar vermomde collega aanneemt, raakt Renata even verderop in paniek. Saskia is weg. Laura probeert de nu hysterische vrouw te kalmeren. Er is vast niks aan de hand, kinderen raken wel vaker zoek tijdens drukke evenementen. Saskia duikt zo vast weer op. Rechercheur Pieter Vos is inmiddels op het tumult afgekomen en ook hij probeert de geschrokken moeder te kalmeren. Volgens Pieter wemelt het op het plein van de politiemensen en zullen ze Saskia snel vinden.


Sinterklaas is inmiddels op het plein gearriveerd en precies op het moment dat hij het woord neemt, wordt het publiek opgeschrikt door een fikse explosie. Er ontstaat paniek. Mensen schreeuwen en maken zich uit de voeten. Een tweede en derde explosie volgen. Voor de Georgische Hanna Bublik en haar dochter  Natalya – die zich ook in het feestgedruis wilden storten - is het alsof ze zich opnieuw in een oorlogssituatie bevinden. Automatisch schakelt het tweetal op een vluchtmodus over. Ze banen zich een weg door het hysterische publiek tot ze in een smal straatje terechtkomen. Tijd om bij te komen is er niet. Iemand slaat Hanna neer. Wanneer ze weer bij kennis komt, is Natalya verdwenen.


Twee achtjarige meisjes, gehuld in identieke roze jassen, zijn tijdens het tumult verdwenen. En dan duikt ineens Saskia weer op. Ze is ongedeerd. Ze beweert dat ze door een man in een pietenpak werd meegenomen maar wist te ontsnappen. Natalya blijft weg. Na een vreemd telefoontje is de verwarring compleet. Natalya is ontvoerd. Haar ontvoerder meent dat hij Saskia in handen heeft. Hanna is ten einde raad. Tijdens een traumatische oorlog heeft ze zowel haar echtgenoot als haar vertrouwen in de medemens verloren. In Nederland werkt ze noodgedwongen als prostituee terwijl ze van een beter leven voor haar en haar kind droomt. Hoewel Pieter Vos er alles aan doet om Saskia te vinden, heeft Hanna het idee dat ze er alleen voor staat. Ze strijdt haar eigen strijd.


Voor het schrijven van de boeken Het Poppenhuis - waarin Pieter Vos samen met Laura Bakker naar zijn vermiste dochter zoekt - en Het verkeerde meisje bracht de Britse schrijver David Hewson veel tijd in Amsterdam door. Dat hij de stad goed heeft leren kennen, is duidelijk. Op overtuigende wijze schetst hij een bikkelharde wereldstad waar criminaliteit en prostitutie, niet eens zo ver van de statige woningen van de rijkelui vandaan, welig tieren. In één moeite door verwarmt hij het verhaal met de dorpse knusheid van de Jordaan, waar Pieter Vos met zijn hond op een aftandse woonboot woont. Pieter Vos en Laura Bakker wil ik zeker beter leren kennen maar het is vooral Hanna Bublik die indruk op me heeft gemaakt. Ze is wanhopig maar haar moederhart zorgt ervoor dat ze niet opgeeft. Hanna is een bikkel. Na het lezen van het eerste hoofdstuk van dit boek, heb ik mij gemoedelijk op mijn bank genesteld om heerlijk lang achter elkaar te lezen. Het verkeerde meisje liet me even alles om me heen vergeten. De ontspannende spanning en de uitstekende plot van dit boek smaken naar meer!


ISBN 9789022569115 | paperback | 365 pagina's| Boekerij | september 2015
Vertaald door Gert van Santen

© Annemarie, 28 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven