Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De erecode van de samoerai
Deel 1 van de Musashi-serie
David Kirk

Japan, eind zestiende eeuw: De dertienjarige Bennosuke leeft al acht jaar geïsoleerd. De meeste dorpelingen mijden hem omdat Bennosuke een nare huidaandoening heeft. Toen Bennosuke vijf jaar oud was kwam zijn moeder bij een brand om het leven. Zijn vader, de beroemde samoerai Munisai Shinmen, dient ver van huis zijn meester Shinmen. Bennosuke woont moederziel alleen in een groot huis. Elke dag poetst hij eerbiedig en volgens een speciaal ritueel het harnas van zijn vader. Hij hoopt dat hij op een dag in de voetsporen van zijn vader zal treden.

Twee ooms zijn de enige mensen die zich om de jonge Bennosuke bekommeren. Oom Dorinbo is een monnik. Dorinbo hoopt vurig dat Bennosuke zijn leerling wil worden. Hij weet dat het alternatief, een leven als samoerai, een leven vol wreedheden zal zijn. Bennosuke wil zijn oom niet kwetsen maar een leven als monnik trekt hem niet. Oom Tasumi heeft een dojo. Bennosuke mag Tasumi graag en traint dagelijks met hem. Zijn ooms houden van hem maar toch vertellen ze hem niet dat de huidaandoening niet de reden is dat men Bennosuke uit de weg gaat.

Terwijl het leven van Bennosuke voortkabbelt, voert zijn vader Munisai regelmatig een felle strijd op het slagveld. Munisai omringt zich met dood en verderf. Tijdens de laatste veldslag is hij echter lelijk gewond aan zijn arm geraakt. Zoals het een waardige samoerai betaamt, laat hij niet blijken dat hij pijn heeft. De wond geneest slecht en voor het eerst in jaren verlangt Munisai naar huis. Hij vraagt zich af hoe het met zijn zoon zal gaan. En dan neemt Munisai het besluit waar Bennosuke al jaren op hoopt: hij keert terug naar huis.

Het weerzien tussen vader en zoon verloopt stroef. Ze zijn van elkaar vervreemd en Munisai is geen hartelijke man. Bovendien reageren Dorinbo en Tasumi niet erg verheugd op de terugkomst van de machtige samoerai. De dorpelingen lijken bang. Uit flarden van gesprekken maakt Bennosuke op dat de dorpsbewoners op wraak zinnen. Wraak waarvoor?  Het duurt niet lang voordat Bennosuke ontdekt dat hij de omstandigheden rondom zijn moeders dood verkeerd begrepen heeft.  De dood van zijn moeder was geen ongeluk en met haar zijn bovendien vele anderen gestorven. De grote Munisai richtte acht jaar geleden een ware slachtpartij aan. De jonge Bennosuke moet kiezen tussen wraak en ambitie. Neemt hij wraak voor zijn moeders dood of gaat hij in de leer bij Munisai?

Auteur David Kirk is een geboren en getogen Brit maar woont tegenwoordig in Japan. Voor zijn boeken over Bennosuke, die zich later Musashi Miyamoto zal noemen, heeft hij onderzoek gedaan naar de Japanse cultuur. Munisai Shinmen en Miyamoto Musashi hebben echt bestaan. Of ze echt vader en zoon waren is nog altijd niet zeker. David Kirk omschrijft het leven van de samoerai als wreed en meedogenloos. De titel De erecode van de samoerai verwijst naar de vele rituelen en gebruiken waar een waardige samoerai zich aan diende te houden. Wie bijvoorbeeld faalde of verslagen werd moest op een speciale manier zelfmoord – seppuku -  plegen. Een extreem pijnlijke methode waarbij een samoerai alleen waardig stierf als er geen geluid over zijn lippen kwam.

De auteur schetst een levendig en bloederig beeld van het leven van de Japanse krijgers. Het is een hard en wreed verhaal waarin ook kinderen niet aan hun gruwelijke lot ontkomen. De erecode van de samoerai is een interessant boek voor de liefhebber van samoerai-verhalen en voor geïnteresseerden in de oude Japanse cultuur.

ISBN 9789045205762| paperback | 352 pagina's| Karakter Uitgevers | mei 2014
Vertaald door Frank van der Knoop

© Annemarie, 9 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven