Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

13 uur13 uur
Deon Meyer


Inspecteur Bennie Griessel wordt om precies 05:37 uur wakker gebeld. Het ontzielde lichaam van een jonge vrouw is gevonden naast een kerk en hij wordt verondersteld zijn opwachting te maken. Hij vermoedt dat het om een dakloze gaat die zichzelf heeft doodgedronken maar eenmaal aangekomen bij de kerk is meteen duidelijk dat hij het bij het verkeerde eind heeft. De dode vrouw ziet er beslist niet als een zwerver uit en haar doorgesneden keel verraadt dat ze om het leven is gebracht. Op de vroege ochtend heeft inspecteur Griessel een moordzaak te pakken.

Korte tijd later wordt Griessel opnieuw opgeroepen. Een huishoudster heeft haar werkgever dood aangetroffen. Naast hem ligt zijn vrouw haar roes uit te slapen met een pistool binnen handbereik. De drankzuchtige vrouw heet Alexa Barnard en was ooit een bekende zangeres. Manlief had een platenlabel en stond erom bekend dat hij zijn vrouw allesbehalve trouw was. Zal het Alexa dan toch teveel zijn geworden? Of is dat te makkelijk gedacht?

Een nieuwe lichting politieagenten is klaargestoomd om de orde te handhaven in het Zuid-Afrika van vandaag de dag. Griessel moet deze groep mentoren en de kennis op hen overbrengen die hij gedurende vijfentwintig jaar bij de politie verworven heeft. Hij vindt het maar moeilijk en probeert een balans te vinden. Hij moet de jonge agenten ruimte geven zich te ontwikkelen en een misdaad op te lossen maar Griessel wil tegelijkertijd zelf de politiezaken onder controle houden. Er zijn wel meer zaken in het leven van Griessel in onbalans. Zijn huwelijk heeft een dieptepunt bereikt en de oorzaak daarvan is bij iedereen bekend. Griessel is alcoholist. In een poging zijn huwelijk te redden staat hij al honderdzesenvijftig dagen droog. Honderdzesenvijftig martelende dagen.

Terug naar de eerste moordzaak. De jonge vrouw wordt geïdentificeerd als Erin, een Amerikaanse rugzaktoerist. Ze reisde samen met haar vriendin Rachel. Uit camerabeelden blijkt dat de moordenaars, een groepje onbekende mannen, het nu ook op Rachel gemunt hebben die op de vlucht geslagen is. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze haar zullen vinden en dan zal het ongetwijfeld niet goed met haar aflopen. Griessel en zijn mensen doen hun uiterste best om Rachel op te sporen maar het meisje lijkt te denken dat de politie haar geen veiligheid kan bieden. Ondertussen proberen ze te achterhalen waarom de mannen Erin om het leven hebben gebracht en er nu zo op gebrand zijn Rachel te vinden. Hebben de twee vriendinnen drugs het land binnen gesmokkeld en is er hierbij iets misgegaan? Ondertussen moet er ook aandacht besteed worden aan de moord op  de platenbaas. Ook die zaak blijkt niet eenvoudig op te lossen.

Ik val maar meteen met de deur in huis: 13 uur is een briljante thriller. Wat heb ik genoten van dit boek dat van begin tot eind mijn volle aandacht heeft genoten. Het leest als een trein, is enorm spannend en de personages zijn razend interessant. Rachel doet Bennie Griessel aan zijn dochter denken die momenteel in Londen verblijft. Hij leeft erg mee met Rachels ongeruste vader in Amerika en is bereid tot het uiterste te gaan om Rachel uit de handen van haar moordzuchtige achtervolgers te redden.

In het “nieuwe” Zuid-Afrika is veel veranderd sinds de apartheid in 1990 werd afgeschaft. Toch leven de verschillende bevolkingsgroepen nog lang niet altijd in harmonie met elkaar. In dit boek merken de agenten dat regelmatig tijdens het uitoefenen van hun werk. Auteur Deon Meyer noemt het beestje bij zijn naam zonder dramatisch te worden maar ook zonder de waarheid af te zwakken. 13 uur is krachtig, overtuigend en messcherp geschreven. Deze ijzersterke thriller wil je niet missen.

ISBN 9789400501614 | Paperback| 368 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2012
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 31 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven