Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

13 uur13 uur
Deon Meyer


Als je op de eerste pagina al geconfronteerd wordt met een mooi, jong en doodsbang meisje dat opgejaagd wordt en rent voor haar leven door een omgeving die voor haar onbekend is…
Als je  al vrij snel daarna leest dat inspecteur Bennie Griessel rond dezelfde tijd wakker gebeld wordt met de mededeling dat er een lichaam van een jong meisje is gevonden, op gruwelijke wijze vermoord...
Als een paar uur later een ooit gevierde diva wakker wordt naast haar dode, duidelijk vermoorde echtgenoot…
Dan ben je blij als je een aantal uren door kunt lezen, want eenmaal begonnen in dit verhaal, dan moet en zal je verder lezen.
Geen lange inleiding, geen uitvoerige introductie van de personages, en ook geen fraaie schildering van een omgeving: er is meteen spanning, de lezer is vanaf de eerste zin nieuwsgierig. Niet dat er geen aandacht wordt besteed aan de achtergrond, of aan de karakters, vooral van onze hoofdrolspeler,  het is er allemaal, maar het wordt gedoseerd.


Bennie Griessel is een van de weinige ervaren inspecteurs die de Recherche en Criminele inlichtingendienst van Kaapstad nog rijk is. Er zijn onlangs een aantal nieuwelingen aan de dienst toegevoegd, en aan Bennie wordt de taak toegewezen om hun mentor te zijn.


‘Bennie is ouder en wijzer, en je kunt hem vertrouwen, want ik kan hem vertrouwen, zei de districtschef: ‘Er gaat te veel kennis verloren, er komen te veel nieuwe mensen bij en we hoeven niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Leer van hem.’


Vusi Ndabeni, een zwarte man, krijgt de zaak van het vermoorde jonge meisje; Fransman Dekker, een kleurling, met de zaak van de vermoorde echtgenoot op zien te lossen. Beide zaken zijn te hoog gegrepen voor de nieuwelingen, Bennie krijgt amper tijd om eens wat te eten of te drinken. Bovendien blijkt er dus nóg een meisje te zijn, dat meisje dat op de vlucht is en dat onder druk van de Amerikaanse consul gevonden moet worden.
Tegen een achtergrond van apartheid en discriminatie, in een land dat toch al bekend staat om de drugsproblematiek en corruptie moeten problemen met het buitenland kost wat kost vermeden worden. Bennie Griessel staat onder grote druk. Kan hij dat aan?


Dertien uur is natuurlijk niet voor niets de titel; het boek is ingedeeld in dertien delen, met nog een onderverdeling in hoofdstukken. Meijer kent alle trucjes om de spanning te verhogen:  regelmatige en snelle wisseling van vertelperspectief; kortere zinnen om het tempo te verhogen en flitsende dialogen, terwijl de lezer af en toe even op adem kan komen door wat meer achtergrond. We duiken bijvoorbeeld in de Afrikaanse muziekgeschiedenis, om dan meteen weer in een spannende achtervolging meegesleurd te worden.
Mocht dit boek ooit verfilmd worden, dan kan het bijna niet anders dan dat wordt een groot succes.
Zal het meisje uit handen van de achtervolger weten te blijven? Waarom achtervolgen ze haar eigenlijk? Wie heeft de echtgenoot van de ooit beroemde zangeres vermoord?
Wees gewaarschuwd: je leest door tot de laatste pagina. Een pageturner die zijn weerga niet kent.


Genomineerd voor de CWA International Dagger Award
Winnaar M-net Literary Award
Winnaar ATKV Prize for Best Suspense Fiction


ISBN 9789400501614 | paperback |368 pagina's | A.W. Bruna | mei 2012

©  Marjo, 25 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven