Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Cobra
Deon Meyer

In een gastenverblijf van een wijnboerderij in het Zuid-Afrikaanse Franschhoek is een waar bloedbad aangericht. Twee stoer uitziende mannen zijn door het hoofd geschoten en even buiten het huis is het lichaam van een personeelslid aangetroffen.  Kapitein Bennie Griessel onderzoekt samen met zijn collega’s de plaats delict. Wat meteen opvalt is dat er een gast ontbreekt. Volgens de eigenaren van het gastenverblijf logeerden er niet twee maar drie gasten in het huis.

De twee dode gasten werkten als bodyguards voor het bedrijf Body Armour (het bedrijf waar ook Lemmer, een personage uit andere thrillers van Deon Meyer, voor werkt). Jeanette Louw, de directrice van het bedrijf, kan hun echter weinig over de identiteit van de ontbrekende derde gast vertellen. Duidelijk aangeslagen door de dood van haar medewerkers vertelt Jeanette dat de cliënt zich Paul Anthony Morris noemt en een Brits paspoort heeft. Hij is kort geleden in Zuid-Afrika aangekomen. Meer weet ze niet. Paul betaalde een flinke som geld aan Body Armour en eiste in ruil daarvoor bescherming en strikte geheimhouding.

Bennie Griessel baalt. Uiteraard leeft hij met de gezinnen van de dode bodyguards mee maar het is de vermiste buitenlander die hem nu de grootste zorgen baart. Waar is de man gebleven? Vooralsnog gaan Bennie en zijn team ervan uit dat de man ontvoerd is. Maar waarom? Allereerst moet de ware identiteit van de man vastgesteld worden. Dat hij geen Paul Anthony Morris heet, staat inmiddels vast. Waarom is de vermiste man naar Zuid-Afrika afgereisd om zich in het gezelschap van dure bodyguards in een afgelegen gastenverblijf te verschuilen?

De moordenaar heeft een signatuur achtergelaten. Op de kogelhulzen die in het gastenverblijf zijn aangetroffen, staat de afbeelding van een cobra. Bennie Griessel baalt nog meer. Als de media lucht van deze zaak krijgt, zullen ze veelvuldig met vetgedrukte krantenkoppen over de zaak berichten. Het zal een waar mediacircus worden. Bennie wil de zaak dan ook zo snel mogelijk oplossen. Helaas is het met de conditie van Bennie slecht gesteld. Zijn relatie met zangeres Alexa heeft hem volledig uitgeput. Sinds hij is gaan samenwonen met de vrouw die hij immens bewondert, ziet hij eruit als een wandelend lijk.

Terwijl Bennie Griessel jacht maakt op de moordenaar met de cobrahulzen is de jonge zakkenroller Tyrone Kleinbooi op zoek naar een volgend slachtoffer. Hij heeft het vooral op de tassen van nietsvermoedende toeristen voorzien. Tyrone schaamt zich voor zijn “baan” maar iets anders kan hij niet, vindt hij zelf. Een zogenaamde oom heeft hem jaren geleden de kneepjes van het vak geleerd en sindsdien leeft Tyrone van de schamele opbrengsten die hij met zijn vliegensvlugge vingers verkrijgt. Niemand weet dat Tyrone zich al jaren in het criminele circuit begeeft. Zijn huisbaas en ook zijn zusje Nadia denken dat hij een hardwerkende huisschilder is.

Tyrone is dol op zijn zusje Nadia. Hij leeft voor haar en doet er alles aan om haar toekomst veilig te stellen. Nadia studeert aan de universiteit van Stellenbosch. Ze wil arts worden. Tyrone is apetrots op zijn zusje en doet er alles aan om de studie te kunnen bekostigen. Elke dag is hij bang om opgepakt te worden maar Tyrone zet door. Hij doet het allemaal voor Nadia. En dan komt zijn grootste nachtmerrie uit. Seconden nadat de portemonnee van een zenuwachtige toeriste in zijn broekzak is verdwenen, wordt hij in de kladden gegrepen. Tyrone wordt afgevoerd naar een bewakingskantoor. Hij is er gloeiend bij. Tyrone krijgt echter nauwelijks de kans zijn lot onder ogen te zien. Een gewapende man dringt het kantoor binnen en schiet de bewakers overhoop. Tyrone weet te ontsnappen maar de man zit hem op de hielen. In het kantoor laat de onbekende schutter naast doden ook patroonhulzen met de afbeelding van een cobra achter.

Ik geniet van elke thriller van Deon Meyer maar als Bennie Griessel zijn opwachting maakt dan jubel ik. Bennie Griessel heeft mijn hart gestolen. Hij is een man die moeilijkheden aan lijkt te trekken maar bovenal is hij een vechter en een doorzetter. Als herstellend alcoholist moet hij zich dagelijks tegen de behoefte aan drank verzetten. Het feit dat zijn vriendin Alexa zich in dezelfde positie bevindt, maakt het alleen maar moeilijker. Bennie is rechtdoorzee, gedreven en eerlijk. Aan Bennie Griessel heb je wat.

Deon Meyer levert in hoog tempo de ene na de andere topthriller af. Complimenten ook voor de vertalers. De Engelse en Zuid-Afrikaanse woorden die zij door het verhaal mengen, verhogen de sfeer. Ook Cobra is een meer dan voortreffelijke thriller. Een absolute aanrader. Kies een goed moment uit om in dit boek te beginnen en zet je telefoon en de deurbel uit. Wie begint met lezen in deze messcherpe thriller wil beslist niet onderbroken worden. Een uitmuntende thriller.

ISBN 9789400504172 | paperback | 346 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

© Annemarie, 11 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven