Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

IcarusIcarus
Deon Meyer


“Het lijk van Ernst Richter komt bloot te liggen door een complot tussen hemel en aarde. Alsof het heelal samenzweert om de gerechtigheid een duwtje in de rug te geven.”


Ernst Richter werd al weken vermist. Hij was een charismatische man, een succesvolle internetondernemer. Ernst Richter was geliefd maar werd ook gehaat. Hij was de oprichter van de geruchtmakende website Alibi.co.za, een website die schuinsmarcheerders en andere bedriegers van waterdichte alibi’s voorziet. Klanten van Alibi genieten een volledige anonimiteit en kunnen dankzij de beste grafische technieken over overtuigende hotelrekeningen en andere documenten beschikken. Wie gebruik maakt van de diensten van Alibi, kan zijn omgeving schaamteloos voorliegen. Held of  charlatan, Ernst zal nooit meer van zijn rijkeluisleventje kunnen genieten.


Iemand vond dat Ernst zijn ambities met de dood moest bekopen. Maar wie? Is de dader soms een boze burger die Alibi verantwoordelijk voor de misstappen van zijn of haar metgezel  acht? Heeft Ernst tijdens zijn weg naar de top vijanden gemaakt? Er zijn verdachten in overvloed en tot overmaat van ramp kondigt een onbekende hacker aan de klantenlijst van Alibi openbaar te gaan maken. Velen, ook hooggeplaatste lieden, schrikken zich een hoedje van dat nieuws. Vaughn Cupido van de Zuid-Afrikaanse speciale eenheid De Valken krijgt van majoor Mbali Kaleni opdracht de moordenaar van Ernst Richter in de kraag te vatten. Het is voor het eerst dat Cupido de leiding over een onderzoek krijgt. Hij voelt zich vereerd en onder druk gezet tegelijkertijd.


Ook Bennie Griessel, Cupido’s naaste collega, stort zich op het moordonderzoek. Hij heeft echter moeite zijn aandacht bij zijn werkzaamheden te houden. Een dierbare collega heeft zelfmoord gepleegd. Adjudant Tertius van Vollenhoven – Vollie – had te veel ellende gezien. Vollie kon alle narigheid waar hij dagelijks mee werd geconfronteerd niet langer aanzien. Hij doodde zichzelf maar ook zijn gezin uit wanhoop. Een wrange liefdesdaad, om ze voor erger te behoeden. Vollie geloofde niet meer in het goede van de medemens. Bennie beseft dat ook hij vroeg of laat zo’n gruweldaad zou kunnen plegen maar hij weet ook dat er een oplossing is. Zijn beschadigde geest heeft recht op de verdovende troost waar het zo naar snakt. Herstellend alcoholist Bennie Griessel spoedt zich naar de eerste de beste bar en giet zich vol. Hij is terug bij af.


Terwijl Cupido de terugval van zijn collega en goede vriend probeert te verdoezelen, ontdekt hij dat het leven van Ernst Richter minder rooskleurig was dan hij aan de buitenwereld liet blijken. Alibi verkeert in financieel zwaar weer en Ernst pompte steeds meer van zijn persoonlijke vermogen in het bedrijf. Het geld van Ernst raakte op. Is hij tijdens zijn zoektocht naar geld op de verkeerde mensen gestuit? Het lijstje met verdachten wordt steeds langer, Bennie ontdekt dat zijn vriendin is vertrokkenen en Cupido komt tot de conclusie dat hij tot over zijn oren verliefd op de hoofdverdachte is. De dood van Ernst Richter lijkt iedereen in het ongeluk te storten.


Het onderzoek naar de dood van Ernst Richter begint op 17 december. Het wordt vrijwel na elk hoofdstuk doorbroken door een tweede verhaallijn die zich een week later afspeelt. Het is een transcriptie van een gesprek tussen wijnboer Francois Du Toit en advocate Susan Peires. Het gesprek heeft met de moord op Ernst Richter te maken. Is Francois de dader? Francois wil dat Susan begrijpt waarom alles is gegaan zoals het is gegaan en hij doet zijn complete familiegeschiedenis uit de doeken. Sommige daden zijn nu eenmaal het gevolg van andere.


De verhaalopbouw van Icarus doet aan een achtbaan denken. Eerst gaat het achtbaankarretje langzaam omhoog. Terwijl je rustig om je heen kijkt laat je de verschillende verhaalelementen op je inwerken. Wanneer het karretje de top heeft bereikt, besef je dat je niet meer terug kunt. Je kunt alleen nog vooruit. Dan stort het karretje zich de diepte in en neemt het verschillende wendingen. Na elke bocht wacht een nieuwe verrassing. Aan het einde van de rit hap je naar lucht en besef je dat je jouw adem inhield.


Ik val in herhaling maar ook nu vind ik alleen maar lovende woorden voor het werk van Deon Meyer. Alles aan deze thriller klopt. Icarus gaat over de vergankelijkheid van succes en de vurige wens een familiebedrijf voort te zetten. Mijn hart ging vooral uit naar Bennie Griessel die zo enorm met zijn alcoholisme worstelt. Wat een verhaal, wat een vaart en wat een intensiteit. Deon Meyer blijft zichzelf overtreffen.


ISBN 9789400506152 | paperback | 375 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 13 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven