Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altOnzichtbaar
Deon Meyer

Wanneer Emma le Roux een foto van een voortvluchtige moordverdachte op het nieuws ziet, meent ze haar vermiste broer Jacobus te herkennen. Al twintig jaar heeft ze taal nog teken van hem vernomen, iets wat haar veel verdriet heeft gedaan. Haar ouders zijn negen jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en Emma heeft alleen haar broer nog. Ze belt naar de politie maar volgens hen kan de man op de foto onmogelijk haar broer zijn. Dan wordt Emma in haar huis overvallen en kan ternauwernood aan haar belagers ontsnappen. Ook is er een vreemd telefoontje. De persoon aan de andere kant van de lijn is nauwelijks te verstaan maar ze hoort wel de naam Jacobus vallen. Emma huurt een lijfwacht in en vertrekt naar het gebied waar haar vermeende broer voor het laatst gezien is.

Lijfwacht Lemmer is een stugge man die niet graag over zichzelf praat. Hij heeft het idee dat Emma spoken najaagt en vermoedt dat haar fantasie met haar op de loop is gegaan. Hij kent rijke, blanke vrouwen als Emma maar al te goed. Hun maniertjes en manipulatieve gedrag zijn hem niet onbekend. Hij is niet bepaald dol op dit soort vrouwen.

Emma en Lemmer bezoeken de voormalige werkgever van Cobie de Villiers, de moordverdachte. De man bekijkt een oude foto van Emma en Jacobus en deelt mee dat de man op de jeugdfoto beslist Cobie niet is. Emma is even uit het veld geslagen maar weigert de handdoek in de ring te gooien. Ze begint te spitten in het verleden van Cobie en benadert steeds meer mensen. Lemmer gelooft niet dat Cobie en Jacobus dezelfde persoon zijn. En bovendien: Cobie heeft meerdere moorden op zijn geweten. Wat is erger? Een broer die voorgoed uit beeld verdwenen is of een moordlustige broer? Lemmer pikt een aantal dingen op die hem voorzichtig doen twijfelen. Kan Emma toch gelijk hebben?

Dan gaat het helemaal mis. Onbekenden lokken Emma en Lemmer in een hinderlaag en openen het vuur. Emma belandt in een coma in het ziekenhuis. De kans is groot dat ze het niet zal overleven. Lemmer wordt volledig verrast door hevige emoties. Hij kan niet langer ontkennen dat hij gevoelens koestert voor Emma. Hij dacht haar te doorzien maar heeft zijn mening inmiddels drastisch bijgesteld. Hij voelt zich schuldig, voor zijn gevoel heeft hij gefaald. Hij heeft haar niet voldoende beschermd. Hij is vastbesloten de daders te vinden. Ze te laten boeten.

Eerder dit jaar al verslond ik al het boek 13 uur en over Onzichtbaar ben ik minstens even enthousiast. Deze man kan schrijven. Deon Meyer weet met zijn boeken de lezer van begin tot eind te boeien. Al in het eerste hoofdstuk is de spanning in volle hevigheid aanwezig en mij restte niets anders dan me volledig overgeven aan het verhaal. Vooral het personage Lemmer is erg interessant. Hij lijkt ondoorgrondelijk maar doet uiteindelijk toch zijn levensverhaal uit de doeken.

Ook boeiend is dat Meyer maatschappelijke kwesties in zijn werk aan de kaak stelt. De voortvluchtige Cobie was werkzaam bij een dierenopvangcentrum. Lemmer en Emma krijgen uitgelegd waarom dergelijke centra  en natuurreservaten hard nodig zijn. Prachtige diersoorten in Zuid-Afrika worden met uitsterven bedreigd. Hun grootste vijand is de hebzuchtige en gewetenloze mens. In een wanhopige poging deze mensen te stoppen gaan sommige dierenvrienden over de grenzen van het toelaatbare heen. Het is moeilijk om goed te blijven als het kwade zo groot is.

Onzichtbaar is een dijk van een boek. Niets dan lof voor de getalenteerde Deon Meyer.

ISBN 9789400500020 | paperback |360 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2012
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 18 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven