Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Orion
Deon Meyer

Het geld komt goed van pas. Privédetective en voormalig politieman Zatopek van Heerden leeft op het randje van armoede. Toch staat hij niet positief tegenover de nieuwe opdracht die zijn vriend Kemp hem bezorgd heeft. Hij acht het vrijwel onmogelijk aan de verwachting van zijn opdrachtgever te voldoen.  Advocate Hoop van Beneke wil dat hij een gestolen testament opspoort. Binnen zeven dagen.

Het ontvreemde testament is opgemaakt door Johannes Jacobus Smit. In het document laat hij zijn bezittingen na aan zijn vriendin Wilna van As met wie hij elf jaar samenwoonde. Het gaat om een flink bedrag maar zoals het er nu naar uitziet, zal de volledige erfenis aan de staat vervallen. Zonder testament krijgt Wilna niets. Wilna zal moeten aantonen dat het testament daadwerkelijk bestaat en dat kan alleen door het overhandigen van een rechtsgeldig exemplaar.

Het testament van Johannes Jacobus Smit, alias Jan Smit, lag in een grote inloopkluis. Tien maanden geleden trof Wilna van As haar partner dood aan. Hij zat levenloos op een keukenstoel en was gemarteld voor een schot in zijn hoofd een einde aan zijn leven maakte. De grote kluis was leeggehaald, verder ontbrak er niets. Wilna heeft nooit een voet in de kluis gezet en kan Van Heerden niet vertellen wat er in de kluis weggeborgen was. Voor een testament alleen is geen inloopkluis nodig dus er moet ongetwijfeld meer in hebben gelegen.

Een minuscule papiersnipper uit de kluis wordt door experts herkend als een restant van een geldwikkel. Een geldwikkel voor dollars. Een oud geldwikkel bovendien. Lag de kluis van Jan Smit, die met de handel in oude meubelen een bescheiden inkomen verdiende, vol met Amerikaanse dollars? Waar kwam het geld vandaan? De papiersnipper toont aan dat het geld uit het begin van de jaren 80 afkomstig moet zijn geweest. Wanneer Van Heerden ontdekt dat Jan Smit over een vals identiteitsbewijs beschikte, beseft hij dat hij zich in een wespennest heeft gestoken.

Wie was Jan Smit? Was lag er in zijn kluis? Waar is het testament waarin Wilna van As als begunstigde wordt aangemerkt? Het onderzoek van Van Heerden trekt de aandacht van mensen die er alles voor over hebben om de waarheid verborgen te houden. De sfeer wordt grimmig, het onderzoek steeds gevaarlijker. Van Heerden is echter niet meer te stoppen. Maar dan slaat een dreigement hem volledig uit het veld. Is er nog een weg terug?

Orion
is een spannende thriller vol actie, geweld en lust. Het is een verhaal over liefde, leugens en verraad. Het verhaal over het vermiste testament wordt afgewisseld met het levensverhaal van Van Heerden. Zatopek Van Heerden heeft geen hoge dunk van zichzelf. Hij heeft zijn baan bij de politie de rug toegekeerd en leeft een teruggetrokken leven. Heeft het te maken met de dood van zijn politiepartner Willem Nagel? Nagel is tijdens de arrestatie van een seriemoordenaar vermoord. Waarom vindt Van Heerden dat hij het respect en medelijden van zijn oud-collega’s niet heeft verdiend?

Het verhaal van Van Heerden begint bij het begin. Van Heerden is het liefdeskind van een mijnwerker en een kunstenares. Vader kwam tijdens een reddingsmissie om het leven. Zatopek en zijn moeder stonden er alleen voor en de jonge Van Heerden groeide op tussen kunstenaars en excentriekelingen. Auteur Deon Meyer doet de seksuele volwassenwording van Van Heerden uit de doeken en ook wordt onthuld waarom Van Heerden bij de politie is gegaan. Het is een indringende, eerlijke en openhartige schets van het personage Zatopek van Heerden. Het persoonlijke verhaal van Zatopek bouwt toe naar het moment dat hij volgens zichzelf zijn integriteit is kwijtgeraakt. Het moment dat hem tot een slecht mens heeft gemaakt.

Orion is een sterk geschreven, goed onderbouwd verhaal met krachtige, niet te onderschatten personages. In de boeken van Deon Meyer doet de lezer er goed aan de aandacht er goed bij te houden en ook Orion staat boordevol informatie waarbij de ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Soms is het bijna te veel van het goede. Bijna dan want zodra mijn aandacht verflauwde, trok een nieuwe gebeurtenis me weer het verhaal in. Orion behoort tot het eerdere werk van Deon Meyer, het boek komt uit het jaar 2000, en bewijst dat deze auteur ook toen al over een flinke dosis schrijftalent beschikte.

ISBN 9789400500280 | paperback | 430 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Jacqueline Caenberghs

© Annemarie, 26 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven