Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altSpoor
Deon Meyer

Het brave huisvrouwtje Milla Strachan maakt een opvallende keuze. Ze gaat weg bij haar dominante echtgenoot Christo en haar verwende zoon Barend. Natuurlijk zal ze contact houden met Barend maar nu heeft ze tijd voor zichzelf nodig. Iedereen nam haar altijd voor lief en nu wil Milla leven. Ze wil ontdekken wie ze nu eigenlijk is. Milla weigert haar hand op te houden bij Christo en gaat op zoek naar een baan. Tot haar grote verbazing wordt ze aangenomen bij een overheidsinstelling.

De PIA, de presidentiële inlichtingendienst, heeft bewust gekozen voor Milla. Milla woont alleen en heeft nauwelijks sociale contacten. Er is dus niemand die haar lastige vragen over haar baan kan stellen. Milla werkt voor het zogenoemde Rapportageteam. Haar opdracht is het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over bepaalde personen die de aandacht van de inlichtingendienst hebben getrokken. Verder wordt ze in het ongewisse gelaten. De PIA houdt een moslimorganisatie in de gaten. Het vermoeden bestaat dat er wapens ingevoerd gaan worden. Wordt er een aanslag gepland? Is Kaapstad het doelwit?

De stoere Lemmer heeft heel ander dingen aan zijn hoofd. Zijn relatie met Emma Le Roux wordt serieus en hij weet dat hij haar over zijn gewelddadige verleden zal moeten vertellen. Lemmer is geen lieverdje, nooit geweest ook, maar Emma heeft zijn hart week gemaakt. Hij weet dat hij Emma de waarheid moet vertellen maar hij vreest haar reactie. Dan krijgt Lemmer een onverwachte klus. Hij gaat als gewapende begeleider mee tijdens het transport van twee zwarte neushoorns. De dieren worden met uitsterven bedreigd en verdienen een veiliger onderkomen, ver weg van meedogenloze stropers. Er zijn echter wat haken en ogen aan het verhaal en wanneer Lemmer en zijn reisgenoten  tijdens de tocht overvallen en bedreigd worden, is zijn woede gewekt. Waarom waren hun aanvallers ervan overtuigd dat ze meer vervoerden dan de twee neushoorns? Zijn de bedoelingen van zijn opdrachtgever wel zo eervol? Al snel komt de aap uit de mouw: Lemmer is erin geluisd. Tot overmaat van ramp is zijn wapen gestolen en Lemmer wil het terug. Stel dat het wapen, overdekt met zijn vingerafdrukken, in verkeerde handen valt.

Voormalig rechercheur Mat Joubert gaat aan de slag als privédetective. Het is even wennen voor Mat dat zijn werk niet langer draait om het helpen van mensen maar om het verdienen van geld. Mat had zich een andere voorstelling van zijn nieuwe baan gemaakt en ligt al tijdens de eerste werkweek in de clinch met zijn nieuwe baas. De echtgenoot van zijn cliënte is enkele maanden geleden spoorloos verdwenen en Mat is oprecht met haar begaan. Het lijkt erop dat de vermiste man niet vrijwillig in het niets is opgelost. Wat is hem overkomen? Heeft hij zich met de verkeerde mensen ingelaten?

De verhalen van Milla, Lemmer en Mat zijn met elkaar verbonden. De verschillende gebeurtenissen belichten elk een andere kant van het omvangrijke verhaal. Het verhaal is niet altijd makkelijk te volgen maar Deon Meyer weet ook met dit boek als geen ander mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Uiteindelijk ontstaat alsnog een duidelijk beeld van de gebeurtenissen. In het verhaal blijven een aantal onthullingen uit maar het verloop van andere gebeurtenissen zorgt ervoor dat vraagtekens uitblijven. De auteur heeft hiermee gekozen voor een gewaagde en bijzonder manier van vertellen. De verhalen vullen elkaar aan en op. Een aantal ontwikkelingen zouden meegenomen kunnen worden naar een volgend boek.  

De drie hoofdpersonages zijn heel verschillend en spreken me stuk voor stuk aan. Milla is als het lelijke eendje dat uitgroeit tot een zwaan. Ze kiest voor zichzelf en durft risico’s te nemen. Eigenlijk wordt ze in dit boek een beetje té moedig. Lemmer is een stoere, onverschrokken man maar als het om zijn geliefde gaat dan toont hij zijn kwetsbare kant. Mat leeft mee met de medemens en dat siert hem. Zijn nieuwe baan en het winstoogmerk van het bedrijf geven hem geen voldoening.

Met Spoor maakt Deon Meyer duidelijk dat zijn schrijverstalent zich nog altijd verder ontwikkelt. En dat terwijl de kwaliteit van zijn boeken al zo voortreffelijk is! Ik zie zijn nieuwe boeken dan ook vol verwachting tegemoet.

ISBN  9789400500037 | paperback | 464 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2013
Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

© Annemarie, 11 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven