Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altGeen rust voor de doden
Diverse auteurs


Wat gebeurt er wanneer zesentwintig zeer begenadigde thrillerauteurs hun krachten bundelen en samen een boek schrijven? Na het lezen van Geen rust voor de doden weet ik het antwoord: Wanneer dat – zoals bij dit boek het geval is -  in goede banen wordt geleid ontstaat er een heerlijke thriller. Initiatiefnemers Andrew Gulli en zijn zus Lamia hebben op een uitstekende manier zorggedragen voor een strak gedirigeerde verhaallijn waarop iedere auteur toch zijn of haar eigen stempel heeft kunnen drukken.

Tien jaar na de executie van Rosemary Thomas wordt er een herdenkingsdienst voor haar georganiseerd. Een wens die in het testament van Rosemary is opgenomen. Wanneer de genodigden hun invitatie ontvangen laat ze dat niet onberoerd. Een aantal mensen wordt om duistere redenen liever niet aan de dood van Rosemary herinnerd en anderen hebben nog altijd slapeloze nachten sinds haar terechtstelling. Zij twijfelen aan haar schuld. Sommigen zijn zelfs overtuigd van haar onschuld.

Rosemary is ter dood veroordeeld omdat zij haar man Christopher – curator van een museum in San Francisco - om het leven zou hebben gebracht. Tijdens het moordonderzoek stapelden de bewijzen zich tegen haar op. Het half ontbonden lichaam van haar echtgenoot werd aangetroffen in een ijzeren maagd, een museumstuk dat tijdelijk aan een museum in Berlijn was uitgeleend. Rosemary was nauw betrokken bij deze uitleen. Bovendien werden haar haren gevonden op het lijk en zat er bloed op een van haar kledingstukken. Wat ook niet meehielp was het feit dat het stel ernstige huwelijksproblemen had die waren geëscaleerd op de avond van Christophers verdwijning.

Jon Nunn is de zaak nooit vergeten. Toen hij destijds als rechercheur van de afdeling Moordzaken een verklaring tijdens de rechtszaak af moest leggen, wist hij dat het lot van Rosemary bezegeld was.  Het bewijs tegen Rosemary was overtuigend en hij was de persoon die dat bewijs zojuist aan de rechter geleverd had. Toch heeft Jon altijd getwijfeld aan de schuld van Rosemary. Hij raakte destijds zo gefixeerd op de zaak dat het hem zijn huwelijk kostte evenals zijn baan bij de politie. Het bericht over de herdenkingsbijeenkomst prikkelt Jons geest. De werkelijke moordenaar van Rosemary zal hier zijn of haar opwachting moeten maken. Wie niet op komt dagen stelt zichzelf immers in een kwalijk daglicht. Ook al is hij niet langer rechercheur, hij besluit dat het moment is gekomen om de waarheid te achterhalen. Niet iedereen stelt dit echter op prijs…

De auteurs dagen elkaar uit met scherpe verhaalwendingen en intrigerende personages. Ze zijn scherp en houden het niveau hoog. Het verhaal zit vol verrassende wendingen maar de rode draad blijft te allen tijde duidelijk. Voordat ik aan het boek begon was ik bang dat de auteurs te verschillend zouden schrijven of dat het verhaal alle kanten op zou gaan. Deze angst bleek volkomen ongegrond. Elke auteur behoudt zijn of haar eigen stijl maar past deze wel aan het verhaal aan zodat het een goed kloppend geheel blijft. Het verhaal wordt van meerdere kanten belicht waardoor alle betrokkenen een aandeel in het verhaal hebben gekregen zonder dat het onlogisch wordt. Natuurlijk leest het anders dan een boek dat door één auteur is geschreven maar dat heeft enkel positief uitgepakt. Ik vond het leuk en verrassend om een boek te lezen dat op deze ongebruikelijke manier tot stand is gekomen.

Auteurs Jeff Abbott, Lori Armstrong, Sandra Brown, Thomas Cook, Jeffery Deaver, Diana Gabaldon, Tess Gerritsen, Andrew Gulli, Peter James, J.A. Lance, Faye Kellerman, Raymond Khoury, John Lescroart, Jeff Lindsay, Gayle Lynds, Phillip Margolin, Alexander McCall Smith, Michael Palmer, T. Jefferson Parker, Matthew Pearl, Kathy Reichs, Marcus Sakey, Jonathan Santlofer, Lisa Scottoline, R.L. Stine en Marcia Talley hebben samen een verrukkelijke thriller afgeleverd. Het voorwoord is geschreven door David Baldacci. Een deel van de royalty’s van dit boek gaat naar de Leukemia & Lymphoma Society. Ik heb genoten van deze pageturner. Het verhaal bevat een flinke dosis spanning maar ook actie en een fijn whodunit-gehalte. Geen rust voor de doden brengt geen rust voor de lezer….totdat het uit is.

ISBN 9789044333695| Paperback | 304 pagina’s| The House of Books | april 2012
Vertaald door Ed van Eeden

© Annemarie, 1 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven