Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=In de schaduw van de maan
Elizabeth Haynes

Het telefoontje dat Flora’s leven voorgoed verandert, komt op donderdag 1 november 2012 om 09:41 uur bij de politie van Briarstone binnen. Felicity Maitland, Flora’s moeder, is de beller. Ze is volledig in paniek en deelt de politie mee dat ze zojuist het lichaam van Polly Leuchars heeft gevonden. Polly zit onder het bloed en ademt en beweegt niet. Polly Leuchars, geboren op 28 december 1984, is overleden. Een zelfmoord is uitgesloten. Iemand heeft Polly op gewelddadige wijze van het leven beroofd.

Flora hoort het nieuws om 10:52 uur. Vanaf dat moment bestaat het leven van Flora uit het gedeelte voor Polly’s dood en het gedeelte erna. Flora hield van Polly. Haar ouders denken dat ze slechts goede vriendinnen waren maar Flora en Polly waren geliefden. Hun relatie was weliswaar verbroken maar Flora hield nog altijd zielsveel van haar. Haar grote liefde is dood en het leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Hoofdinspecteur Louisa (Lou) Smith krijgt leiding over het onderzoek naar de moord op Polly. Voor het eerst heeft ze de leiding over een moordzaak maar Louisa weet precies wat ze moet doen. Er wordt in allerijl een team samengesteld zodat het onderzoek met onmiddellijke ingang van start kan gaan. Al snel trekt een tweede sterfgeval de aandacht van het kersverse team.

Barbara Fletcher-Norman heeft zichzelf op dramatische wijze van het leven beroofd. Toen haar man Brian het nieuws vernam, kreeg hij een zware hartaanval. Zijn toestand is kritiek. Vreemd genoeg bevindt het woonhuis van Barbara en Brian zich tegenover het huis dat Polly van de familie Maitland huurde. Is er een verband tussen de moord en de zelfmoord?

Het politieonderzoek verdiept zich. Al snel is duidelijk dat de twee sterfgevallen verband met elkaar houden. Op het lichaam van Barbara zijn sporen aangetroffen die haar aan de dood van Polly linken. Heeft Barbara de jonge vrouw vermoord en zichzelf daarna van het leven beroofd? Het rechercheteam blijft op nieuwe informatie stuiten en elke flard informatie roept een nieuw scenario op. Men kan niet simpelweg iets aannemen, het bewijs moet onweerlegbaar zijn en dat is het tot nu toe niet.

Polly was een echte hartenbreekster. De hardwerkende politiemensen ontdekken dat Polly een bijzonder geliefde vrouw was. Na haar komst naar de boerderij van de familie Maitland bracht ze het hoofd van heel wat mannen en vrouwen op hol. Polly fladderde vol enthousiasme van de een naar de ander en had meerdere relaties tegelijk. Hoewel ze hier altijd open over was, waren haar bedpartners soms op een bijzondere manier bekenden van elkaar. De seksverslaving van Polly stortte heel wat mensen in het ongeluk. Welke gebeurtenissen hebben uiteindelijk tot de dood van Polly én Barbara geleid? Onder welke omstandigheden hebben zij het leven gelaten?

Elizabeth Haynes heeft nog nooit eerder over Lou Smith en haar collega’s geschreven. Toch wordt het verhaal zó natuurlijk en puur uit de doeken gedaan dat het voelt alsof ik al tig boeken over het politieteam heb gelezen. Lou en haar collega’s zijn doodgewone mensen. Ze boeken successen en begaan misstappen. Lou zelf heeft zich voorgenomen om nooit meer iets met een collega te beginnen maar van dat voornemen blijft weinig over als ze als een blok voor politieanalist Jason Mercer valt. Inspecteur Andy Hamilton is een echte schuinsmarcheerder. Hij stort zich regelmatig en zonder nadenken in affaires. Als lezer besef je maar al te goed dat hij vroeg of laat enorm in de problemen zal komen. We kennen allemaal wel een Andy en met dat soort types loopt het nooit goed af.

Voor In de schaduw van de maan heeft Elizabeth Haynes alles uit de kast gehaald om een politieonderzoek zo natuurgetrouw mogelijk uit de doeken te doen. De lezer stuit regelmatig op memo’s, logboeknotities, e-mails en rapporten. Achterin het boek staan schema’s en een tijdlijn. Haynes heeft zelf als analist bij de politie gewerkt en ze heeft haar passie voor het vak vertaald naar een geloofwaardig en intrigerend verhaal. Een whodunnit met een twist. In het nawoord schrijft ze: “Met het oog op het plot en de spanning heb ik me ook wat kleine vrijheden veroorloofd. Ik hoop dat je me dit wilt vergeven.” Ik heb het haar onmiddellijk vergeven want In de schaduw van de maan is wederom een uitstekende thriller vol onderhuidse spanning. Op het lijstje succesvolle Britse schrijvers is Elizabeth Haynes niet meer weg te denken!

ISBN 9789023491040 | paperback | 445 pagina's| Cargo | februari 2015
Vertaald door Lilian Schreuder

© Annemarie, 20 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven