Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altWaarheen je ook vlucht
Elizabeth Haynes

2003: De levenslustige Cathy heeft een grote schare vriendinnen en houdt van uitgaan. Het leven is één groot feest. Wanneer ze de charismatische Lee ontmoet, lijkt het leven haar nog meer toe te lachen. De knappe Lee aanbidt haar en al haar vriendinnen zijn  jaloers. Haar geluk kan niet op. Toch verschijnen er al snel barstjes in de ogenschijnlijk perfecte relatie. Lee kan soms erg ruw zijn in bed en ze vindt het ook niet prettig dat hij zichzelf telkens weer ongevraagd toegang tot haar huis verschaft. Haar vriendinnen ziet ze steeds minder. Ze probeert haar twijfels met haar vriendinnen te bespreken maar deze reageren geërgerd. Ze vinden dat Cathy van geluk mag spreken met een vriend als Lee. Het is duidelijk dat hij stapelgek op haar is. Ze moet zich niet zo aanstellen. Maar waarom bekruipt Cathy dan toch een steeds groter gevoel van onbehagen?

2008: Cathy heeft haar zoveelste paniekaanval. Ze zit ineengedoken als een klein vogeltje op de grond en kan niet meer stoppen met huilen. Ze is totaal uitgeput. Uitgeput van het uren achtereen dwangmatig controleren van de sloten op haar ramen en deuren. Zodra ze stopt met controleren neemt de angst in volle hevigheid toe. Ze kan niet meer. Ze leeft enkel om te overleven. Het leven is zwaar na haar relatie met Lee. In iedere man op straat meent ze hem te zien en dan grijpt de angst haar bij de keel. Vrienden en sociale contacten heeft ze niet nu ze naar Londen is verhuisd. Dat wil ze ook niet want ze vertrouwt niemand. Wanneer psycholoog Stuart boven haar komt wonen kruipt ze heel langzaam uit haar schulp. Wat is het moeilijk om weer een vriendschap aan te gaan. Te vertellen wat haar is overkomen en haar angsten te overwinnen. Dan komt Lee vrij uit de gevangenis. Wat als hij naar haar op zoek gaat? De angst neemt weer toe. Maar Cathy is ook vastbesloten om af te rekenen met het verleden.

Deze thriller is niet gewoon spannend maar ijzingwekkend spannend. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Wegleggen om later verder te lezen was geen optie. Het verhaal liet me niet los. Het gaat over huiselijk geweld. En over obsessie. Over een op het eerste oog leuke, lieve man die in een monster verandert. Een monster die zijn vriendin tot moes slaat. En erger. Wat dit verhaal zo eng maakt is dat het niet vergezocht is. Dit soort dingen gebeuren. En vaak ook. Dit soort monsters bestaan. En het kan iedereen overkomen. Cathy is iemand als jij en ik. In het boek is Cathy ervan overtuigd dat ze meteen uit een gewelddadige relatie zou stappen mocht het haar overkomen. Alleen zwakke mensen blijven in zo’n situatie denkt ze. Maar wanneer het haar zelf overkomt blijkt het zo simpel niet te zijn. Soms is er geen ontsnappen aan.

Het verhaal wisselt af tussen heden en verleden. Terwijl Cathy in het heden haar leven weer op de rails probeert te krijgen, dringt de volle omvang van wat er gebeurd is in het verleden langzaam tot de lezer door. Uitstekend gedoseerd. Het is deze afwisseling die het verhaal nog een extra spanningsdimensie geeft.

Elizabeth Haynes weet waar ze over schrijft. Ze werkt als misdaadanaliste bij de Britse politie. De ervaringen die ze in haar werk heeft opgedaan zijn verwerkt in dit boek. Ook doet ze uit de doeken welke wegen iemand als Cathy moet bewandelen om de juiste hulp te krijgen. Een debuut van grote klasse. Ik sluit me volmondig aan bij alle lovende kritieken. Dit boek is geweldig goed. Bloedstollend spannend. Lees en huiver.

ISBN 9789023471615| Paperback |442 pagina's| uitgeverij Cargo | november 2011
Vertaald door Titia Ram

© Annemarie, 16 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven