Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

BeenderhuisBeenderhuis
Elly Griffiths


Forensisch onderzoeker Ruth Galloway is uitgenodigd om er bij te zijn als de kist van een vroegere bisschop geopend wordt in het museum. De kist werd ontdekt bij werkzaamheden elders, en de inhoud moet een voorvader geweest zijn van de huidige eigenaar van het museum, Lord Smith.
Ruth is aan de vroege kant en loopt alvast wat rond door het museum. Tot haar grote schrik ontdekt ze naast de kist de curator: hij lijkt levenloos. Inderdaad zal hij niet snel daarna overlijden. Het openen van de kist zal elders en op een later tijdstip gebeuren, nu wordt het museum plaats delict.
Een dag of wat later wordt ook Lord Smith dood gevonden. Nu het toch wel op een moordzaak lijkt, mag politie-insecteur Harry Nelson de moordenaar zoeken.
Er blijken dreigbrieven verstuurd te zijn, maar die lijken meer te maken te hebben met het feit dat het museum ook schedels en meer botten van Australische negers bevat. Een groep die zich de Elginisten noemt wil al dit soort ‘gestolen’ voorwerpen terug naar het land van herkomst overbrengen.
De overblijfselen in de kist zorgen voor een verrassing, er zijn dierenactivisten actief en tussen dit alles in zwerft de druïde Cathbad rond. Hij lijkt overal te zijn. Wat voert de man in zijn schild?
Behalve dit alles zijn er ook nog drugs in het spel, en laat Lord Smith een goed lopende renpaardenstal achter en een gezin, met leden die erg diverse interesses hebben.


Bij elkaar genoeg verhaallijnen om een ingewikkeld plot te vormen, maar wie eerder boeken heeft gelezen van Elly Griffiths weet dat dit niet alles is.
Ruth, diep van binnen een verstokt vrijgezel, en Harry, gelukkig getrouwd en vader van bijna volwassen dochters,  hadden eerder ‘iets’ samen. Dat heeft er toe geleid dat Ruth nu ook alleenstaande moeder is. Ze heeft de zorg over een meisje van een jaar, en dat heeft de nodige impact op haar leven. Harry heeft zijn vrouw moeten beloven dat hij geen contact meer zal hebben met Ruth, en hij doet zijn best zich daar aan te houden. Dat leidt evenwel tot de nodige spanningen.
Elly Griffiths leidt de lezer soepel  langs al deze verhaallijnen om alles in een razendsnelle ontknoping tot een uitbarsting te laten komen.


ISBN 9789032513153 | paperback | 304 pagina's |Uitgeverij De Kern |mei 2012
Vertaald uit het Engels door Els Franci-Ekeler

© Marjo, 29 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven