Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De kroon van de TearlingDe kroon van de Tearling
Deel 1 van de Tearling-reeks
Erika Johansen

Jarenlang is er naarstig naar Kelsea, de dochter van de overleden koningin Elyssa Raleigh van de Tearling, gezocht. Kwade lieden wilden koste wat kost voorkomen dat Kelsea haar negentiende verjaardag zou halen waarna ze de kroon zou kunnen opeisen. Koningin Elyssa heeft haar dochter toen ze naar maar een baby was veilig ondergebracht bij haar trouwe dienaren Barty en Carlin. Zij hebben Kelsea de afgelopen jaren opgevoed en klaargestoomd voor de troon.


Kelsea groeide veilig en voorspoedig op in een bescheiden huisje, omringd door niets anders dan de uitgestrekte natuur en eenzaamheid. De goedaardige Barty was als een vader voor haar maar Carlin was streng en liefdeloos. Kelsea hield van haar pleegouders maar vond het moeilijk dat Carlin nooit genegenheid toonde. Toen ze op een dag afdwaalde tijdens een ritje op haar paard, was ze een stiekeme getuige van een vrolijk samenzijn van een moeder en haar twee zoons. Op dat moment besefte ze dat haar leven allesbehalve benijdenswaardig was.


Barty en Carlin hebben Kelsea jarenlang op haar taak voorbereid maar nu de koninklijke gardisten hun opwachting bij het verborgen huisje in het bos maken, voelt ze toch een lichte angst. Ze weet dat de tocht naar de Veste, waar ze de troon zal moeten opeisen, levensgevaarlijk zal worden. De afgelopen jaren heeft haar oom Thomas over het rijk geregeerd. Hij probeert zijn nichtje al jaren op te sporen en zal niet aarzelen haar te laten doden voor ze de troon kan bestijgen. De koninklijke gardisten, onder leiding van de barse Lazarus, behoren tot de beste krijgers en bewakers van het land maar de vijand is omvangrijk.


Tijdens de levensgevaarlijke tocht naar de Veste, begint Kelsea te vermoeden dat haar moeder niet zo fantastisch was als Barty en Carlin beweerden. Tijdens het bewind van koningin Elyssa is de Tearling in verval geraakt. De bevolking is arm terwijl de edelen en ook regent Thomas zich in hun oneerlijk verkregen rijkdommen wentelen. Koningin Elyssa was een prachtige vrouw maar ze was geen goede koningin. Het is een pijnlijk besef voor Kelsea en de steen in haar maag wordt alleen maar groter wanneer ze ontdekt dat haar moeder een gruwelijke overeenkomst heeft gesloten met de kwaadaardige Rode Koningin van het buurland Mortmesne. Ook Thomas heeft zich nooit om het volk bekommerd. Kelsea beseft dat het roer volledig om moet en dat het niet eenvoudig zal zijn het vertrouwen van haar verwaarloosde volk te winnen. Maar eerst… eerst moet ze de Veste bereiken. De kans is groot dat ze sterft voordat het einddoel van de reis is bereikt want ook de Rode Koningin wil niet dat Kelsea de troon bestijgt.


De kroon van de Tearling is het debuut van Erika Johansen. Het is de bedoeling dat het verhaal – dat ook als stand alone te lezen is - uiteindelijk tot een trilogie zal uitgroeien. De cover van het boek ziet er een beetje saai uit en ik was dan ook blij verrast dat het verhaal juist aan alle kanten bruist! Hoofdpersoon Kelsea is een onzekere, mollige, jonge vrouw die uit haar comfortzone wordt weggehaald. Ze heeft de schoonheid van haar moeder duidelijk niet geërfd. Wie haar vader is, weet ze niet. Dat is een zorgvuldig bewaard geheim. Het beschutte huisje in het bos maakt plaats voor een leven vol gevaar en verantwoordelijkheid. Hoe kan ze haar uitgeputte, straatarme volk helpen? Als ze de overeenkomst met de Rode Koningin verbreekt, zal ze in eerste instantie levens redden maar op langere termijn het hele land in het ongeluk storten.


Kelsea ontpopt zich van onzeker meisje tot een onverschrokken kroonprinses. Maar zal ze het redden met dapperheid alleen? De kroon wacht op haar maar wordt vergezeld door de dood. Kan een negentienjarige werkelijk een compleet volk redden? Erika Johansen schrijft vol vuur en haar heldin wordt omringd door tal van interessante figuren. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, in de 24ste eeuw, waarin de mensheid door tal van gebeurtenissen op Middeleeuwse middelen is teruggeworpen. Ook is er magie in het spel. Hoe kan de Rode Koningin al jaren over Mortmesne heersen maar nog altijd over een jeugdig uiterlijk beschikken? Welke krachten kunnen ontleend worden aan de ketting die Kelsea om haar hals draagt? Het verhaal begint sterk en wordt alleen maar boeiender naarmate het vordert. Wat een veelbelovend debuut! Het boek wordt momenteel verfilmd met Emma Watson in de hoofdrol. Ik ben benieuwd naar de film maar kijk vooral reikhalzend uit naar het volgende deel van deze trilogie.


ISBN 9789022569627 | paperback | 446 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Sandra van de Ven

© Annemarie, 2 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven