Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe laatste aanwijzingen
Eriksson & Sundquist

De laatste aanwijzingen is het derde en laatste deel in de trilogie De zwakte van Victoria Bergman. In de drie boeken staan psychologe Sofia Zetterlund en haar cliënt Victoria Bergman centraal. Victoria is jarenlang door haar vader en zijn sektegenoten misbruikt. Haar vader heeft zelfs een kind bij haar verwekt en de baby vervolgens aan goede vrienden geschonken. Madeleine, zoals de dochter van Victoria is genoemd, ging vervolgens eenzelfde lot als haar moeder tegemoet. Victoria en Madeleine hebben elkaar nooit ontmoet maar dragen soortgelijke littekens.

Sofia heeft een prille relatie met Jeanette Kihlberg, hoofdinspecteur bij de recherche. Jeanette en Sofia hebben elkaar leren kennen toen de naam Victoria Bergman opdook in een moordonderzoek. Victoria heeft mogelijk meerdere moorden op haar geweten maar de vrouw is al lange tijd onvindbaar. Sofia heeft een ontluisterende ontdekking over Victoria gedaan. Een bevinding die ze beslist niet kan delen met Jeannette. Sofia en Victoria zijn één en dezelfde persoon. Sofia is Victoria en Victoria is Sofia.

Sofia Zetterlund werd geboren als Victoria Bergman. Op haar achttiende kreeg Victoria een beschermde identiteit en vanaf dat moment gaat ze als Sofia Zetterlund door het leven. De nieuwe identiteit heeft haar verleden echter niet uitgewist. Sofia lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis en één van haar alter-ego’s is Victoria. Tijdens de vele gesprekken die Sofia met haar cliënt Victoria voerde, praatte ze in werkelijkheid tegen zichzelf. Het verleden van Victoria is haar verleden. Sofia is zich lange tijd niet van haar ziekte bewust geweest maar nu weet ze dat ze haar lichaam deelt met meerdere persoonlijkheden waaronder Victoria.

Sofia alias Victoria maakte dingen mee die zo gruwelijk waren dat zij zichzelf in meerdere personen moest opsplitsen om te kunnen blijven functioneren. Nu Sofia beseft wat er aan de hand is, probeert ze grip op de andere personages te krijgen en black-outs te voorkomen. Ze boekt steeds meer vooruitgang en sommige alter-ego’s hebben inmiddels afscheid genomen. De wraakzuchtige Victoria laat zich echter niet wegbonjouren.

Jeanette Kihlberg en haar collega Jens Hurtig hebben hun handen vol aan diverse gruwelijke moordzaken die met elkaar in verband blijken te staan. Ze ontdekken dat de slachtoffers deel uitmaakten van een sekte. De sekteleden vergrepen zich jarenlang zonder enige scrupules aan jonge kinderen en hielden elkaar de hand boven het hoofd. De kinderen die het misbruik overleefden zijn voorgoed beschadigd. Sommigen slaan de hand aan zichzelf, anderen zinnen nog altijd op wraak. Wie van hen brengt de kindermisbruikers één voor één om het leven?

Wie de eerste twee boeken niet heeft gelezen, zal het verhaal niet kunnen volgen. Begin dus bij het begin. Omdat het verhaal heel omvangrijk en diepgaand is, moest ik even in het verhaal komen. Hoe zat het ook alweer? Gelukkig staat er voorin het boek een beknopte omschrijving van de diverse personen die in het boek voorkomen.

De laatste aanwijzingen is net als de eerste twee delen – Het kraaienmeisje en Het hongervuur – een psychologische thriller van de bovenste plank. Jerker Eriksson en Hakan Axlander Sundquist schrijven eerlijk, open en rauw waarbij ze heel kundig gebruik maken van de kracht van suggestie. Het verhaal vervulde me zowel met afschuw als met medelijden. Met grote kennis van zaken brengen de auteurs de gevolgen van seksueel misbruik in kaart. De gebeurtenissen in het boek lijken in eerste instantie overdreven maar wie het nieuws van de afgelopen decennia nog eens nader onder de loep neemt, beseft dat het helaas niet allemaal vergezocht is. Dat besef maakt het verhaal nog aangrijpender. In dit laatste boek komen alle gebeurtenissen samen en ontstaat een overzichtelijk doch schokkend geheel.

De laatste aanwijzingen is een diepgaande, bloedstollende thriller. Het lezen van de trilogie als geheel is een intense, overweldigende ervaring die me emotioneel erg heeft geraakt. Het verhaal maakt duidelijk dat we nooit de andere kant op moeten kijken en dat de slachtoffers altijd geloofd en geholpen moeten worden.

ISBN 9789023485308 | paperback | 400 pagina's | Cargo | januari 2014
Vertaald door Svin

© Annemarie, 14 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven