Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het kraaienmeisje
Eriksson & Sundquist

Tijdens het lezen van dit boek bekruipt me een onheilspellend gevoel. Rillingen dansen langs mijn ruggengraat op en neer. Ik twijfel of ik wil weten wat komen gaat, het kan alleen maar iets heel gruwelijks zijn. Stoppen met lezen kan ik niet, het verhaal houdt me in een ijzeren greep. Koortsachtig lees ik verder, ik moet weten hoe het afloopt.

Psychologe Sofia Zetterlund vindt haar werk uitputtend. Een aantal van haar patiënten kampt met een traumatisch verleden en het valt haar steeds zwaarder om hun verhalen aan te horen. Ze vraagt zich vaak af hoeveel leed een mens eigenlijk kan verdragen want wat deze patiënten hebben meegemaakt is vreselijk. Ze kan zich maar moeilijk van de gesprekken losmaken. Vooral de sessies met Victoria Bergman hebben een grote impact op haar. De vrouw heeft als kind gruwelijke dingen doorstaan en is dit nooit te boven gekomen. Victoria heeft iets onbereikbaars, iets ongrijpbaars.

Ook hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg krijgt haar portie menselijk leed voorgeschoteld. Er worden meerdere dode jongens gevonden. Als snel is duidelijk dat de kinderen door dezelfde persoon om het leven gebracht moeten zijn. Ze vertonen identieke sporen van mishandeling. Het bewijs wijst in de richting van kinderporno. Meerdere mensen, ook de vader van Victoria Bergman, worden verhoord maar er kan geen aanhouding worden verricht. Telkens weer loopt het spoor dood. De ene keer wegens gesprek aan bewijs, dan weer heeft de verdachte een geldig alibi.

Dan wordt ook een jonge patiënt van Sofia Zetterlund slachtoffer van moord, een Afrikaanse jongen met een verleden als kindsoldaat. Sofia en Jeanette besluiten hun krachten te bundelen. Er ontstaat een vriendschap tussen hen en Sofia is de eerste persoon met wie Jeanette haar twijfels over haar huwelijk bespreekt. Ook Jeanette is, beroepsmatig, geïnteresseerd in Victoria Bergmann maar Victoria komt niet langer naar de praktijk van Sofia en blijkt onvindbaar. Moet Victoria als verdachte worden aangemerkt? Waar is ze?

Aan hoeveel lijden kan een mens anderen blootstellen voordat hij zelf geen mens meer is en een monster wordt”, vraagt Sofia zich in dit boek af. Ook buigt ze zich over de vraag aan hoeveel leed een mens kan blootstaan voordat hij zijn menselijkheid verliest. Dit boek gaat over daders en slachtoffers die op hun beurt zelf ook dader worden. Over de menselijke geest die breekt, en zich opsplitst, als het leed te groot is. Ook leert de lezer Jeanette en Sofia beter kennen. Beide vrouwen voelen zich ontevreden over hun relatie. Sofia voelt zich niet begrepen door haar vriend en de liefde tussen Jeanette en haar man lijkt na twintig jaar te zijn uitgedoofd.

De in Stockholm woonachtige Jerker Eriksson en Håkan Axlander Sundquist hebben met de ijzingwekkende thriller Het kraaienmeisje niet geschuwd de lezer te choqueren. Dit debuut is indrukwekkend en toont hoezeer daders hun slachtoffers kunnen schaden. Vooral als het slachtoffer nog maar een kind was toen het gebeurde. Het intrigerende en verrassende plot kent slechts enkele stoefheden dus dat belooft veel goeds voor een volgend boek. Ik ben benieuwd hoe dit schrijversduo zich verder gaat ontwikkelen en, ook al griezel ik nu al bij het idee, ik wil een volgend boek zeker lezen.

ISBN 9789023471332| Paperback | 368 pagina's | Cargo |februari 2012
Vertaald door Elia van der Heijden en Ivica Jongeneel

© Annemarie, 7 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven