Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stil
Een Robin Escher misdaadroman
Eva Burgers


Ergens is dit een merkwaardige thriller. Er lijken twee verschillende plotlijnen te zijn.
In de eerste plaats zijn er de problemen waar Robin Escher op haar werk bij de politie mee te maken krijgt en dan gaat het niet om de misdrijven, maar om de problemen die ze met haar collega’s krijgt als ze het opneemt voor een collega, die geklaagd heeft over grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast loopt er een zekere Ed rond, die op wraak zint, voor iets wat hem is aangedaan. Deze figuur komt aan het woord in stukken die in een ander lettertype zijn gedrukt.


Het verhaal begint met een proloog, die zich 3 jaar eerder afspeelt. Hierin laat een zekere Storm foto’s aan een vrouw zien, waarvan deze behoorlijk over haar toeren raakt. Storm loopt samen met Robin het huis uit en als ze weg zijn steekt de vrouw een mes in haar pols.


Na deze proloog volgt deel 1, dat zich in het nu afspeelt. Hierin zien we Robin Escher, die op de redactie van een krant werkt, waarvoor ze stukken over misdaad schrijft. Door een e-mail van een oud-collega, denkt terug aan een turbulente periode in haar leven, die twee jaar geleden afgesloten is.


Deel 2 speelt zich 4 jaar eerder af. Robin Escher begint op de afdeling zware criminaliteit, waar ze kennis maakt met Storm Burns. Al snel volgt deel 3, dat zich dan weer 2 jaar later afspeelt en waarin Robin dus de eerder genoemde problemen met haar collega’s krijgt. De mannen in het team lijken een front te vormen, waar Robin het slachtoffer van wordt. Het doet me denken aan een uitspraak uit een boek van ‘Sjöwall en Wahlöö: “Er zijn genoeg goede politiemannen… Maar het zou beter zijn als er meer goede mensen bij de politie zouden werken.” In dit deel wordt er iemand vermoord, die deel uitmaakt van een crimineel netwerk. Ook wordt de collega, die geklaagd heeft over ongewenste intimiteiten neergestoken. Robin vermoedt dat er ergens een lek bij de politie zit, maar Storm denkt dat ze complotten ziet. Aan het eind van het derde deel neemt Robin een drastisch besluit.


We zijn nog niet op de helft van het boek, als deel 4 begint, dat zich weer in het nu afspeelt. Ed, die kennelijk in de gevangenis heeft gezeten is door een vormfout weer op vrije voeten en zint nog steeds op wraak voor de dood van z’n partner, die door de politie attent is gemaakt op het feit dat hij er andere partners op na hield en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd.


Robin werkt als journalist en woont inmiddels in Den Haag. Toch laat haar oude werk haar niet helemaal los. Ze beantwoordt de e-mail van de collega, die in het eerste deel al genoemd is. Ze maakt een afspraak met deze Mark die de zoon van een crimineel zou hebben doodgeschoten. Zelf kan hij zich er niets van herinneren, maar het wordt gezien als zelfverdediging. Hij zit nu ziek thuis en heeft de indruk dat hij in de gaten wordt gehouden.


Robin krijgt weer contact met Storm, hoewel ze nog steeds een beetje kwaad is, omdat geen van haar collega’s het indertijd voor haar op heeft genomen. Ze denkt nog steeds dat er ergens een lek zit bij de politie en weet niet goed wie ze kan vertrouwen. Er vallen wat doden en de zaken, waar Robin eerder mee te maken had, spelen nog steeds een rol in het boek. Er lopen vrij veel personen in het boek rond en je moet dus goed je hoofd er bij houden om het een en ander een beetje te volgen.


Het lijkt het eerste deel van een serie te zijn, maar tot nu toe lijkt er nog geen vervolg te zijn verschenen, hoewel er in de epiloog wel een aanzet voor lijkt te zijn. Het is in ieder geval een spannend boek geworden, dat naar meer smaakt.


ISBN 978 90 00 37724 4 | paperback | 294 pagina’s | Het Spectrum | november 2019

© Renate 23 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven