Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het meisje uit BrooklynHet meisje uit Brooklyn
Guillaume Musso


‘Drie weken voor ons huwelijk had het lange weekend ons een fantastisch intermezzo geleken, een moment van intimiteit aan het einde van de zomer in de zon van de Corte d’Azur.’


Wat bezielt ik-figuur Raphael Barthélémy dan als hij bij zijn Anna aandringt op het feit dat hij in een relatie geen geheimen wil hebben? Is het omdat hij al eerder vervelende ervaringen had? Is het omdat hij thrillerschrijver is, van nature achterdochtig? Of vindt hij diep in zijn hart dat hij Anna te kort, want pas een half jaar, kent? Vertrouwt hij haar niet genoeg? Zijn opmerking leidt in ieder geval tot ruzie, waarbij Anna hem een foto laat zien. ‘Dit heb ik gedaan.’ Wat hij ziet, is zo erg dat Raphael het vakantiehuis verlaat. Maar als hij toch vrij snel op zijn schreden terugkeert om Anna te kans te geven haar verhaal te doen, is zij verdwenen.


Wat er op die foto te zien is, vertelt Raphael niet, maar wat volgt is zijn relaas over zijn zoektocht naar zijn geliefde en naar wat de foto die ze hem liet zien te betekenen heeft. Anna lijkt van de aardbodem verdwenen. Ze is wel in haar appartement in Parijs geweest, maar verder ontbreekt ieder spoor. In Parijs wacht ook Raphaels zoontje, die hij onder de hoede van zijn vriend en buurman heeft achtergelaten. Marc Caradec is een politieman met vervroegd pensioen. Hij vind het heel prettig om zijn vriend te helpen, want eigenlijk voelt hij zich nog steeds politieman. En zijn relaties blijken heel nuttig. Beetje bij beetje, en met gevaar voor hun eigen leven, ontdekken Marc en Raphael dat Anna inderdaad een vreselijk geheim bij zich droeg. De zoektocht voert hen ook naar New York, zoals de titel al deed vermoeden.


Behalve de schrijver komt ook Anna aan het woord, en langzaam ontwikkelt zich een plot dat eindigt met een verrassende ontknoping. Het meisje uit Brooklyn is tot nu toe het spannendste verhaal dat Musso heeft geschreven, maar ook het meest gewaagde. Hij heeft namelijk enkele intermezzo’s aan het verhaal toegevoegd: ik-getuigenissen van mensen wiens einde nadert, en die dat natuurlijk nooit op deze manier kunnen vertellen.


Thrillerschrijvers lopen nogal eens tegen het probleem aan dat ze de tegenstanders graag met een enkel schot uit de weg laten ruimen, terwijl de held van het verhaal steeds met veel geluk de dans ontspringt. Even dreigt ook Musso hier in de fout te gaan, maar hij weet het net aannemelijk genoeg te maken dat de held ietsje meer geluk heeft. En dan zijn er nog de vele literaire verwijzingen, die achterin verantwoord worden. Het levert zeker een interessant boek op, dat je het liefst in een ruk zou uit lezen.


Guillaume Musso (1974) is geboren en getogen in Antibes. Na zijn middelbare school werkte hij enige tijd in New York. Hij komt nog regelmatig in de Verenigde Staten, waar veel van zijn boeken zich (deels) afspelen. Musso is een van de bestverkopende auteurs in Frankrijk. Wereldwijd wordt zijn werk in 36 landen uitgegeven en zijn er al meer dan 20 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.


ISBN 9789400508545 |paperback |368 pagina's | Uitgeverij Bruna| mei 2017
Vertaald uit het Frans door Maarten Meeuwes

© Marjo, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven