Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De doden hebben geen verhaalDe doden hebben geen verhaal
Gard Sveen


In de bossen van Nordmarka zijn botten gevonden. De studenten geneeskunde die de botten tijdens een uitje vonden, zijn ervan overtuigd dat het om menselijke botten gaat.  Inspecteur Tommy Bergmann van de Oslose politie gaat met zijn team polshoogte nemen. Uiteindelijk worden er drie skeletten gevonden waaronder dat van een kind. Een van de skeletten draagt een ring met daarop de tekst “Voor eeuwig de jouwe. Gustav”.


Wie zijn de drie die in het bos zijn gegraven? Het laat Tommy Bergmann niet los. Wat is de mensen die in het bos stierven overkomen? Werden ze vergeten? De botten blijken al behoorlijk lang onder de grond gelegen te hebben. De zaak is verjaard. Er zijn andere zaken waar de politie zich op moet richten. Op de moord op de hoogbejaarde Carl Oscar Krogh bijvoorbeeld. Hij is enkele weken na de vondst van de drie lichamen om het leven gebracht. Gewelddadig om het leven gebracht zelfs. Iemand heeft verwoed met een mes op hem ingestoken en zijn ogen verwijderd. Wat kan een oude man gedaan hebben dat iemand zo woedend heeft gemaakt?


Carl Oscar Krogh was een held. In de Tweede Wereldoorlog zette hij zijn leven op het spel om dat van vele anderen te redden. Hij werkte samen met Kaj Holt die misschien wel de beroemdste verzetsman van Noorwegen was. Holt pleegde kort na de oorlog zelfmoord. En dan is er ineens een verband met de lichamen in het bos. Na intensief speurwerk in oude archieven heeft Tommy Bergmann ontdekt dat twee vrouwen en een kind op dezelfde dag als vermist zijn opgegeven. Het gaat om de verloofde en de dochter van SS-er Gustav Lande en hun dienstmeisje. Ze zijn in de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdwenen.


Is het toeval dat uitgerekend een verzetsheld kort na de vondst van juist deze lichamen vermoord werd? Tommy Bergmann gelooft van niet. Heeft Krogh de mensen in het bos vermoord? Is de moord op Krogh een wraakactie? Maar waarom nu pas en waarom zo gewelddadig? Om de waarheid te achterhalen zal Tommy Bergmann ouderwets speurwerk moeten verrichten. Stukje bij beetje spoort hij de oude vrienden en kennissen van Carl Oscar Krogh op. Wie is nog in leven en bij wie vindt hij het volgende broodkruimeltje dat bewijst dat hij het juiste spoor volgt?


Wat Tommy Bergmann niet weet, maar de lezer wel, is dat de verloofde van Gustav Lande niet was wie ze beweerde te zijn. Agnes Gerner bevond zich dan wel in SS-kringen, haar trouw lag elders. Agnes speelde gevaarlijk spel. Ze hield niet van Gustav Lande maar wel van iemand die zich de Pelgrim noemde. Met hem hoopte ze een gelukkige toekomst tegemoet te gaan. Met hem wilde ze kinderen krijgen en oud worden. Agnes Gerner was actief in het verzet. Haar relatie met Gustav was niets meer dan een middel om belangrijke informatie te vergaren. Een toekomst met haar grote liefde heeft Agnes echter nooit gekregen. Ze eindigde immers in een graf in het bos. Welke gebeurtenis heeft tot haar dood geleid?


De doden hebben geen verhaal is het debuut van Gard Sveen (1969) die bij het Noorse ministerie van Defensie werkt. Het is niet te geloven dat deze talentvolle schrijver nu pas met zijn eerste boek op de proppen komt want Gard Sveen is in de wieg gelegd voor het schrijverschap. Zijn personages komen in het boek tot leven en hun menselijkheid zorgt ervoor dat de lezer een diepe betrokkenheid bij het verhaal voelt. Het verhaal zelf is intrigerend, hartverscheurend en tot in de puntjes uitgewerkt. Elk detail klopt.


Ik hou van boeken waarin gebeurtenissen in het heden gekoppeld worden aan zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden. Gard Sveen weet heden en verleden op intrigerende wijze met elkaar te verbinden. Soms blijkt de waarheid gecompliceerder te zijn dan men in de geschiedenisboeken opgetekend heeft. Wie is held en wie is de schurk in dit verhaal? Het personage Tommy Bergmann is in ieder geval een antiheld. Zijn neiging tot agressief gedrag heeft de relatie met zijn grote liefde verwoest. Door het hele verhaal heen sijpelt de angst van Agnes. De angst ontmaskerd te worden. De doden hebben geen verhaal heeft me van begin tot eind mateloos geïntrigeerd. Wie zo’n belachelijk goed debuut schrijft, wekt torenhoge verwachtingen voor de toekomst!


ISBN 9789400505452 | paperback | 479 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2015
Vertaald door Carla Jousta en Kim Snoeijing

© Annemarie, 16 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven