Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DubbelslagDubbelslag
Glen Goutstap

Richard Benne werkt als bedrijfsleider bij een drukkerij in Heerlen. De klantenkring is divers en Richard kent dan ook vele Heerlenaren. Met Hans Lender van het enorme tuincentrum ’t Groene Doen ligt hij momenteel overhoop. Hans heeft een grote hoeveelheid drukwerk afgekeurd en weigert de factuur van zesendertigduizend euro te betalen. Richard houdt voet bij stuk: het afgeleverde drukwerk voldoet aan alle eisen en is van een uitstekende kwaliteit.

Richard is behoorlijk verbaasd wanneer hij een telefoontje van Hans ontvangt. Hans vraagt hem om die avond naar het Tempsplein te komen en verbreekt de verbinding voordat Richard kan reageren. Een aantal uur later treffen de twee mannen elkaar in de stromende regen op het plein. Richard denkt dat Hans over de factuur wil praten maar Hans heeft heel andere dingen aan zijn hoofd. Hij vertrouwt Richard toe dat er iets aan de hand is bij ’t Groene Doen. Een medewerkster zou overleden zijn door een bedrijfsongeval maar Hans heeft met eigen ogen gezien dat de vrouw vermoord is. Hij is bang en durft zelf niet met zijn verhaal naar de politie te gaan. Hans vraagt of Richard bereid is zijn goede vriend Thom de Vries, rechercheur bij de Heerlense politie, op de hoogte te stellen. Richard heeft moeite om het vreemde verhaal van Hans te geloven. Hij belooft over het verzoek van Hans na te denken en neemt afscheid.

Richard rent door de stromende regen terug naar zijn auto. Wanneer hij het voertuig bijna heeft bereikt, wordt hij opgeschrikt door een luide knal. Enkele ogenblikken later wordt hij bijna geschept door een auto die met hoge snelheid wegrijdt. Geschrokken keert Richard terug naar Hans en doet vervolgens een gruwelijke ontdekking: Hans is doodgeschoten.

Omwonenden van het plein zijn na de luide knal naar buiten gekomen en zij treffen de hevig ontdane Richard aan bij de dode Hans. De politie arriveert al snel en Richard wordt ondervraagd. Hij beseft tot zijn grote schrik dat hij als verdachte wordt aangemerkt. Gelukkig is zijn goede vriend Thom inmiddels ook gearriveerd maar Thom gedraagt zich stug en terughoudend. Het ziet er slecht voor Richard uit.

Glen Goutstap is het pseudoniem (en tevens anagram) van Paul Göttgens. Paul Göttgens is jaren werkzaam geweest in de grafische industrie en wilde al lange tijd thrillers schrijven. Er zijn inmiddels een aantal boeken verschenen met Richard Benne in de hoofdrol. Andere personages in de boeken zijn rechercheur Thom de Vries en Jacqueline de Leer, de vriendin van Richard. Richard is een nogal nieuwsgierig type. Door zijn werk kent hij veel inwoners van Heerlen en hij vangt her en der regelmatig interessante wetenswaardigheden op. Het gebeurt dan ook regelmatig dat Richard zich met de politiezaken van Thom bemoeit, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Ook het oplossen van de moord op Hans Lender laat Richard niet aan de politieman over.

Het is grappig om te lezen over een drukker die in een tuincentrum op onderzoek uitgaat. Het is weer eens wat anders. En dan is er nog de zwarte Kia die steeds opduikt. De onbekende bestuurder van de – gestolen – Kia probeert Richard meerdere keren van de sokken te rijden. Het taalgebruik in het boek is vlot  - meer spreektaal dan schrijftaal - maar het is wel jammer dat er her en der wat krommen zinnen in het boek staan. Er gebeuren spannende dingen in het verhaal maar de toon van de vertelling is vooral sympathiek. Dubbelslag is een vermakelijke, gemoedelijk geschreven detectiveroman.

ISBN 9789491561214 | paperback | 176 pagina's | Uitgeverij TIC  | november 2013

© Annemarie, 9 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven