Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Boek der wachters
Glenn Cooper


Boek der wachters is het vervolg op Boek der doden en Boek der zielen. Wie, net als ik, de vorige twee delen niet heeft gelezen, krijgt de belevenissen uit de vorige twee boeken door middel van een prijswinnend opstel in de schoot geworpen.

Over 400 dagen is het 9 februari 2027, een datum die niemand onberoerd laat. Vijftien jaar geleden deed Will Piper in zijn toenmalige functie als FBI-agent een opzienbarende ontdekking. Area 51 herbergt geen geheime informatie over ufo’s maar een enorme bibliotheek. De Vectis Bibliotheek. In deze bibliotheek – aan de Amerikanen geschonken door Winston Churchill - bevindt zich een enorm aantal boeken waarin de geboortedata en de sterfdata van de complete wereldbevolking zijn opgenomen. In het jaar 777, op de zevende dag van de zevende maand, werd een baby met bijzondere gaven geboren. De jongen, de zevende zoon van een zevende zoon, tekende zijn leven lang onvermoeibaar geboorte- en sterfdata op. Zijn nakomelingen zetten zijn werkzaamheden voort. Op een dag kwam er een eind aan de eindeloze stroom data. Toen de schrijvers bij de datum 9 februari 2027 waren aanbeland, staakten ze hun werkzaamheden en pleegden ze zelfmoord. De laatste woorden die ze schreven waren Finis Dierum, Latijn voor Einde der dagen.

Nadat Will de bijzondere bibliotheek ontdekte, maakte hij zijn ontdekking wereldkundig. Will vond het niet terecht dat het einde der dagen voor de wereldbevolking werd verzwegen en bovendien probeerde hij zijn eigen hachje te redden. Nu de hele wereld weet wie Will Piper is kan de Amerikaanse regering hem niet zomaar uit te weg laten ruimen. Tegenwoordig twijfelt Will of het wel zo goed is dat de complete wereldbevolking weet dat het menselijk leven op 9 februari 2027 zal ophouden. Veel mensen leven in angst. Wat zal er gebeuren op 9 februari? Welke rampspoed zal de complete wereldbevolking uitroeien?

Will is inmiddels gepensioneerd maar zijn nog jonge vrouw Nancy heeft inmiddels een hoge functie bij de FBI bemachtigd. Ze houdt zich bezig met een zaak die doet denken aan een zaak waar Will zich jaren geleden over boog. Een aantal mensen hebben kort voor hun dood dezelfde ansichtkaart ontvangen. Iemand voorspelde hun dood, iemand die kennelijk toegang heeft tot de gegevens van de zwaar bewaakte Vectis bibliotheek. De kaartontvangers zijn allemaal van Chinese afkomst en de Chinese regering reageert ontstemt. Er dreigt een politieke rel te ontstaan. Nancy moet de gemoederen sussen en tegelijkertijd de dader in de kraag vatten. Er is haast geboden want het imposante China dreigt haar macht te laten gelden.

Will zelf heeft onlangs een zware hartaanval overleefd. Dankzij een gloednieuwe technologie is hij vrijwel volledig hersteld. Will moet het rustig aan doen maar wanneer zijn tienerzoon Phillip wegloopt en vreemd genoeg naar een gehucht in Engeland afreist, lapt hij alle medische voorschriften aan zijn laars. Will zet alles op alles om Phillip te vinden maar Phillip heeft zich in een enorm wespennest gestoken. De recente ontwikkelingen hebben opnieuw met de bibliotheek te maken. Phillip is zijn leven niet langer zeker en ook de zoektocht van Will wordt niet gewaardeerd.

Ik heb met volle teugen genoten van Boek der wachters. Het verhaal is spannend, origineel en leest als een trein. Opnieuw schrijft Glenn Cooper over de Vectis Bibliotheek waarbij hij een nieuwe maar geloofwaardige draai aan het verhaal geeft. De meerdere verhaallijnen houden de vaart in het verhaal. Boeiend is het verhaal over een jong meisje – Clarissa - dat in 1296 door haar vader aan een klooster wordt verkocht. Omdat het verhaal steeds van perspectief wisselt, bleef ik doorlezen. Leuk is dat Benjamin Franklin een bijzondere rol in het verhaal heeft. De belevenissen van Will, Phillip en Clarissa genoten mijn voorkeur. De spectaculaire ontwikkelingen aan het einde van het verhaal zijn ietwat overdreven maar wat mij betreft komt Glenn Cooper ermee weg. De verhaallijnen komen mooi bij elkaar.

De spanning loopt steeds hoger op totdat stoppen met lezen niet langer een optie is. In Boek der wachters laat Glenn Cooper zijn fantasie de vrije loop en neemt hij een overtuigend loopje met zowel de geschiedenis als de toekomst.  Een thriller die politiek, actie, spanning, misdaad, science fiction, historie en fantasie tot een onweerstaanbaar geheel maakt.

ISBN  9789400504318| paperback | 296 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2014
Vertaald door Riek Borgers

© Annemarie, 16 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven