Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Orphan XOrphan X
Gregg Hurwitz


Alleen mensen in opperste nood kunnen de Nowhere Man bereiken. Voor anderen is de man die levens redt onvindbaar. De Nowhere Man staat niet in het telefoonboek en is ook niet op een andere manier op te sporen. Wie door hem gered is, krijgt de opdracht een uiterst geheim telefoonnummer eenmalig aan een medemens in nood te geven. Dit mag alleen als er sprake van een levensbedreigende situatie is.


De Nowhere Man heet in werkelijkheid Evan Smoak. Althans, zo noemt hij zichzelf. Evan heeft niet altijd als reddende engel opgetreden. Toen hij nog maar twaalf jaar oud was, nam ene Jack Johns hem onder zijn hoede. Hij vroeg Evan afstand van zijn tot dan toe uitzichtloze leven te doen, iets wat Evan maar al te graag deed. Jack doopte de ouderloze jongen om tot “Orphan X” en maakte een soort supersoldaat van hem. Evan leerde pijn te negeren en tegenstanders supersnel uit te schakelen. 


Evan heeft zich altijd vol ijver van zijn taak gekweten. Hij moest weliswaar mensen doden, maar zijn slachtoffers verdienden het niet langer te leven. Het waren slechteriken, vaak zelfs terroristen. Evan stelde geen vragen en deed wat hem opdragen werd. Hij vertrouwde zijn mentor Jack volledig. Jack was als een vader voor hem. De enige op de wereld die er echt toe deed. Toch vroeg Jack hem op een dag een onmogelijke opdracht uit te voeren. Evan moest een andere “Orphan” om het leven brengen. Zijn weigering leidde ertoe dat Jack om het leven kwam en Evan onder moest duiken. Sindsdien houdt Evan zich louter in de schaduw op.


Evan is voorgelogen. Een van de “terroristen” die hij gedood heeft, bleek in werkelijkheid een mensenrechtenactivist te zijn geweest. Hoeveel onschuldige mensen heeft hij, te goeder trouw, van het leven beroofd? Evan is als moordmachine gebruikt. Gelukkig is het Orphan-project inmiddels ontmanteld. Toch vertrouwt Evan niemand meer. Bovendien heeft hij iets goed te maken. Als de Nowhere Man probeert hij recht te zetten wat scheef is gegaan.


Het meisje dat het nummer van de Nowhere Man belt, heet Morena Aquilar. Wanhopig doet ze een beroep op hem. Na de dood van haar moeder zijn Morena en haar jongere zusje in handen van een vrouwenhandelaar gevallen. Morena kan geen kant op. De man, die nota bene politieman is, vergrijpt zich regelmatig aan Morena maar de laatste tijd gaat zijn interesse steeds meer naar haar jongere zusje uit. Morena heeft haar zusje tot nu toe uit handen van de verkrachter weten te houden maar ze weet dat het slechts een kwestie van tijd is voor de viezerik ook haar zusje zal verkrachten. Evan zorgt ervoor dat de politieman nooit meer iemand kwaad zal doen. Morena en haar zusje zijn vrij. Als wederdienst vraagt Evan enkel dat ze zijn nummer op een dag doorgeeft aan iemand die in levensgevaar verkeert.


Evans speciale telefoon gaat sneller dan verwacht over. Meestal duurt het wel even voor een nieuwe hulpvraag binnenkomt. Evan is op zijn hoede, zoals altijd, maar de vrouw die zijn hulp nodig heeft, lijkt oprecht in de knel te zitten. Katrin White heeft een enorme gokschuld en om haar tot betalen te dwingen, is haar vader Sam ontvoerd. Evan probeert te bemiddelen maar de situatie loopt volledig uit de hand. Voor het eerst in zijn leven heeft Evan de situatie niet onder controle. En dan gaat zijn telefoon opnieuw over. Ook de tweede beller is de wanhoop nabij. Evan is verbijsterd. Hij heeft Morena opgedragen het nummer aan slechts één iemand door te geven. Hoewel beide bellers beweren het nummer van Morena te hebben gekregen, kan dat niet kloppen. Een van de twee bellers is een bedrieger. Zijn Evans vijanden hem dan toch op het spoor gekomen? Maar… wie van de twee heeft oprecht hulp nodig en wie is erop uit hem om zeep te helpen?


Greg Hurwitz schrijft verhalen vol intriges en verrassende verhaalwendingen. De vijand is vaak machtig en niet meteen zichtbaar. Ook Orphan X voldoet aan deze beschrijving. Het verhaal zit vol vaart en is van begin tot eind spannend. Wie heeft het op Evan gemunt en welke beller is in werkelijkheid een oplichter? Wanneer een alleenstaande moeder, die als officier van justitie werkt, hem bovendien tegen wil en dank als kinderoppas inschakelt, zal Evan voor het eerst in zijn leven zijn reserves moeten laten varen. Kan hij zich staande houden in een wereld waarin hij niet langer onzichtbaar is? Ik heb het ijzersterk geschreven Orphan X in één ruk uitgelezen!


ISBN 9789400507388 | paperback | 389 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | september 2016
Vertaald door Erik de Vries

© Annemarie, 30 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven