Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe slager van Klein Birma
Håkan Nesser

Op 29 april 2012 om 6:26 uur wordt de grootste angst van inspecteur Gunnar Barbarotti werkelijkheid. Na het ontwaken treft hij naast zich het koude lichaam van zijn grote liefde Marianne aan. Nadat ze anderhalf jaar geleden bijna stierf aan een aneurysma, voelde hun tijd samen als geleende tijd. Terwijl Gunnar sliep is Marianne getroffen door een tweede aneurysma en deze is haar noodlottig geworden. Marianne, het beste wat Gunnar ooit overkomen is, is stilletjes heengegaan.

Het verlies van Marianne valt Gunnar zwaarder dan hij had kunnen vermoeden. De leegte die ze achterlaat is als een gapend, onoverbrugbaar gat.  Gunnar voert vertwijfelde gesprekken met God terwijl hij probeert een goede vader en stiefvader voor zijn vijf kinderen te zijn. Hij snakt naar een teken van Marianne, een ultiem bewijs dat ze elkaar ooit weer zullen treffen. Drie weken na de dood van Marianne gaat Barbarotti weer aan het werk. Asunander, zijn chef, zet hem op een cold-case.

De zaak die Gunnar nader onder de loep gaat nemen is een onopgeloste verdwijningszaak uit 2007. Arnold Morinder verdween spoorloos na een bezoekje aan een benzinestation. Zijn blauwe brommertje werd gevonden maar van Morinder werd nooit meer iets vernomen. Opvallend in deze verdwijningszaak is dat zijn vriendin niemand minder is dan Ellen Bjarnebo, de slager van Klein Birma. Ellen dankt haar bijnaam aan het feit dat ze in 1989 haar toenmalige echtgenoot vermoordde, in stukken hakte en in het bos begroef. Een paar dagen na de moord gaf ze haar man als vermist op maar een paar maanden later viel ze door de mand. Ook Morinder gaf ze een pas een paar dagen na zijn verdwijning als vermist op met het verschil dat er nooit een lichaam is gevonden. Heeft Ellen hem ook vermoord of weet ze werkelijk niet wat er met hem gebeurd is? Wie weet is Morinder vrijwillig vertrokken.

Barbarotti’s politiepartner Eva Backman  heeft  de leiding over het onderzoek naar een verdacht sterfgeval. Kwade tongen beweren dat de dood van Raymond Fängström een politieke moord is. Fängström was gemeenteraadslid voor de Zweden-Democraten, een rechtse partij. Om te voorkomen dat de dood van de politicus tot ongeregeldheden zal leiden moet Eva zijn dood zo onopvallend mogelijk onderzoeken. De onsympathieke, hysterische moeder van Fängström maakt het haar echter niet makkelijk.

Barbarotti zit nog midden in een rouwproces. Hij kan en wil Marianne niet loslaten. Het is niet eenvoudig om een zaak te onderzoeken terwijl zijn hoofd gevuld is met verdriet. Het onderzoek vordert langzaam. Gunnar beseft dat hij eerst moet achterhalen wat er precies is gebeurd in 1989. Pas als hij het verhaal van Ellen volledig kent, kan hij de verdwijning van Morinder verklaren. Gunnar kan zich niet goed focussen en beseft niet dat het gevaar hem omsingeld heeft. Beseft hij op tijd dat zijn leven op het spel staat?

De slager van Klein Birma is het vijfde en  laatste boek in de Barbarotti-reeks. Een reeks die begon met een prille liefde en eindigt met een diepgeworteld verdriet. Ook dit boek kenmerkt zich door de warme en melancholieke stijl en wederom wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Naast Barbarotti en Eva komt ook Ellen aan bod. Onderwerpen zijn huiselijk geweld, leven met een geheim en het rouwproces. Håkan Nesser gaat kundig en integer met de onderwerpen om en weet zelfs een zekere luchtigheid in het verhaal te waarborgen. Leuk is de knipoog naar een vorig boek en uiteraard zet  Håkan Nesser de lezer weer op het verkeerde spoor.

Ik heb intens genoten van de belevenissen van Gunnar Barbarotti. Gunnar is een intelligente, bedachtzame man die over een fikse portie doorzettingsvermogen bezit. Bovenal bezit hij het vermogen om lief te hebben. Naast spannende politieverhalen bieden de boeken in deze serie ook ruimte voor romantiek, verdriet en prangende levensvragen. Barbarotti verlaat het toneel met opgeheven hoofd. Vaarwel goede vriend!

ISBN 9789044531022 | paperback | 441 pagina's| Uitgeverij De Geus | januari 2014
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 9 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven