Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEen heel ander verhaal
Håkan Nesser

Tijdens zijn vakantie op het Zweedse eiland Gotland wil inspecteur Gunnar Barbarotti niets liever dan de boel de boel laten. Even tot rust komen. Hij geniet met volle teugen van de tijd die hij met zijn vriendin Marianne doorbrengt. Ze zijn nu bijna een jaar samen en hun relatie lijkt toe te zijn aan een volgende stap. Dan gooit een meegebracht stapeltje post roet in het eten. In een brief die aan hem persoonlijk is gericht wordt een moord aangekondigd. In eerste instantie wordt het schrijven niet al te serieus genomen maar wanneer de briefschrijver de daad bij het woord voegt, ziet Gunnar zich gedwongen zijn vakantie vroegtijdig af te breken.

Terwijl het onderzoek naar de moord in volle gang is, arriveert er nóg een brief. De naam van het beoogde slachtoffer staat – net als in de eerste brief – vermeld. Het is een veel voorkomende naam en het is niet eenvoudig om al deze naamgenoten te lokaliseren. Helaas slaat de moordenaar toe voordat de politie iedereen in veiligheid heeft kunnen brengen. Al snel is duidelijk dat er meer slachtoffers zullen gaan vallen en het team is in opperste staat van paraatheid. Waarom moeten deze mensen dood? En waarom zijn de brieven gericht aan Gunnar Barbarotti?

Een tipje van de sluier wordt voor de lezer alvast opgelicht. Deze krijgt stukje bij beetje een reisverslag te lezen. Vijf jaar eerder heeft een groepje van zes Zweedse toeristen elkaar ontmoet in Frankrijk. De vakantie eindigde in een drama. Vijf leden van het reisgezelschap hebben de gebeurtenis achter zich gelaten, de zesde persoon niet. Wie is deze Zesde Man?

Gunnar heeft veel aan zijn hoofd. Te veel. Het duizelt hem letterlijk. De moordenaar is nog steeds op vrije voeten en daarnaast maakt hij zich zorgen om zijn negentienjarige dochter die naar Londen is vertrokken. Ze werkt in een pub en heeft een vriendje, daar krijgt menig vader grijze haren van. Gunnar staat op het punt om het roer om te gooien. Hij wil trouwen met Marianne en met haar een nieuw leven opbouwen. Een nieuwe baan en een verhuizing behoren wat hem betreft tot de mogelijkheden. Marianne heeft na zijn huwelijksaanzoek echter om bedenktijd gevraagd, wat Gunnar de nodige buikpijn bezorgt. Dan eindigt een akkefietje met een journalist in een aangifte tegen Gunnar. Hij wordt geschorst terwijl de moordenaar niet van plan lijkt zijn activiteiten te staken.

Een heel ander verhaal is het tweede deel in de reeks met Gunnar Barbarotti. In tegenstelling tot het eerste deel – De man zonder hond – is dit boek een echte whodunnit. Heerlijk. Ook in dit boek weet de lezer lange tijd meer dan Barbarotti maar pas aan het eind van het verhaal wordt duidelijk wie de dader is. De auteur heeft een aantal mooie en overtuigende plotwendingen bedacht waardoor deze vertelling boeiend en verrassend is. De spanning wordt af en toe doorbroken door een vleugje humor. De gedachtegangen van Gunnar zijn soms diepzinnig, andere keren doen ze mij glimlachen. Gunnar is bovenal een mens als ieder ander en dat maakt hem zeer sympathiek.

Na het lezen van de eerste twee boeken in deze reeks heb ik Gunnar Barbarotti in mijn hart gesloten. Deel drie en vier zullen verschijnen binnenkort en ik kijk er reikhalzend naar uit. Een heel ander verhaal is een politiethriller van de bovenste plank. Een geweldig boek.

ISBN 9789044523010 | Paperback |  608 pagina's| Uitgeverij De Geus | augustus 2012
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 17 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven