Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Hemel boven LondenHemel boven Londen
Håkan Nesser


De zeventigste verjaardag van Leonard Vermin zal zijn laatste worden. Het lichaam van de steenrijke Leonard wordt langzaam opgeslokt door een slopende en dodelijke ziekte. Ter gelegenheid van zijn laatste verjaardag zal Leonard een etentje geven. In Londen. Zijn familie zal naar Engeland moeten reizen om de laatste woorden van Leonard te horen. In Londen beleefde hij eens een gelukkige tijd. De gelukkigste tijd van zijn leven zelfs. Leonard wil zijn laatste dagen slijten op de plek waar hij eens innig liefhad.


Leonards gastenlijst bestaat, inclusief hemzelf, uit zes personen. Naast Leonard zullen ook Maud en haar kinderen Irina en Gregorius, een tweeling, aanwezig zijn. Leonard en de jongere Maud zijn al twintig jaar samen. Eens was Maud zijn therapeute. Verder is ook Milos Skrupka uit de Verenigde Staten uitgenodigd. Maud en haar kinderen kennen Milos niet. Ze weten niet dat hij hen tijdens het diner zal vergezellen en Milos heeft op zijn beurt geen idee waarom hij voor het etentje is uitgenodigd. Sterker nog: Milos weet helemaal niet door wie hij is uitgenodigd. De naam Leonard zegt hem niets. Toch trekt Londen want jaren geleden is zijn ex-vriendin voor haar werk naar deze wereldstad verhuisd. Milos beseft dat ze misschien wel de liefde van zijn leven is. Wie de zesde persoon is, weet alleen Leonard. Hij heeft alles tot in de puntjes uitgedacht.


Maud en Leonard zijn al jaren een stel maar nu Leonard stervende is, beseft Maud dat ze de man aan haar zijde nauwelijks kent. Leonard gaat zich bovendien steeds vreemder gedragen. Hij komt verward over. Gaat hij harder achteruit dan hij beweert? Maud weet niet hoe haar leven er zonder Leonard uit zal zien. Ze zijn nooit getrouwd en ze weet niet of hij haar wat na zal laten. Zonder het vermogen van Leonard gaat Maud een bedroevende financiële toekomst tegemoet. Ze zal nog jaren moeten werken. Nog jaren naar problemen van anderen moeten luisteren. Maud wordt al moe bij het idee.


Irina en Gregorius, de kinderen van Maud, zijn ook al geen bijster gelukkige mensen. Gregorius heeft meer problemen dan een mens aankan en Irina houdt al jaren een ernstige smetvrees voor de buitenwereld verborgen. De reis naar Londen is voor Irina dan ook een zware beproeving. Gregorius hoopt dat Leonard tijdens het etentje zijn testament zal voorlezen. Wie weet erft hij miljoenen, dan zullen zijn problemen voorbij zijn. De tweeling is niet erg onder de indruk van het feit dat hun stiefvader stervende is.


Vreemd genoeg heeft Leonard de laatste dagen het gevoel dat hij eigenlijk iemand anders is. Een man met een naam die hij niet kan uitspreken: Lars Gustav Selén. Lars Gustav is een Zweed maar dat weet Leonard niet. Hij weet wel dat hij steeds droomt over Lars Gustav. Hij droomt dat hij Lars Gustav is. Leonard begrijpt er niets van en vertoont steeds vreemder gedrag. Zelfs de normaal haast gevoelloze Maud begint zich zorgen te maken. De dag van het etentje komt steeds dichterbij en Leonard is vastbesloten vol te houden tot het moment waarop alles duidelijk zal worden.


Na de verrukkelijke Barbarotti-reeks heeft Håkan Nesser opnieuw een boek om van te smullen geschreven. Ogenschijnlijk moeiteloos laat hij de personages in Hemel boven Londen tot leven komen waarna hij op slinkse wijze een loopje met de verhaalbeleving van de lezer neemt. Hoe zit het nu eigenlijk met de personages in het boek? Welke onthulling zal Leonard tijdens het etentje doen? Wie is Milos Skrupka en wie zal de rol van mysterieuze zesde genodigde op zich nemen? Nesser duikt terug in de tijd. Hij schets het levensverhaal van Leonard maar ook dat van Lars Gustav. Zijn ze dezelfde persoon? Hun levens vertonen in ieder geval opvallende overeenkomsten. Toch klopt het niet helemaal of… toch wel? De prettige verwarring die zich van mij meester maakte, zorgde ervoor dat ik gefascineerd door bleef lezen. Ik was ervan overtuigd dat Nesser met een prachtige ontknoping op de proppen zou knopen. Daar blinkt hij immers in uit. Gelukkig stelde hij me niet teleur. Integendeel zelfs!


In Hemel boven Londen lopen verhaallijnen door elkaar heen. Alle personages die in het boek voorkomen krijgen ruimte om zich te ontplooien. Nesser schrijft wederom soepel en het verhaal is zoals altijd doorspekt met melancholie. Nesser weet de bescheiden levensgeschiedenis van doodnormale mensen keer op keer uit te bouwen tot een spectaculair, omvangrijk – maar niet langdradig - en meeslepend verhaal. Ik heb genoten van Hemel boven Londen, een onvervalste Håkan Nesser!


ISBN 9789044532470| paperback | 533 pagina's| De Geus Spanning | februari 2015
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 22 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven