Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHet tweede leven van meneer Roos
Håkan Nesser

Ondanks zijn achternaam gaat het leven van de zestigjarige Ante Valdemar Roos niet over rozen. Zijn tweede huwelijk heeft hem niet het geluk gebracht waar hij op hoopte. Het heeft het idee dat zijn aanwezigheid voor lief wordt genomen en soms zelfs dat niet. Zijn twee stiefdochters hebben altijd wat op hem aan te merken en zijn vrouw Alice valt hen steeds vaker bij. Zijn zoon Greger uit zijn eerste huwelijk heeft hij al tien jaar niet gezien. Valdemar is een saaie pief, iemand waar nooit rekening mee wordt gehouden. Iemand die altijd over het hoofd wordt gezien. Hij betwijfelt of er wel iemand is die echt van hem houdt.

Maar dan keert het tij voor Valdemar. Hij wint een enorm bedrag in de voetbaltoto. Hij besluit het heugelijke nieuws voor zijn vrouw en stiefdochters te verzwijgen, zegt zijn baan op en koopt Lograna, een huisje in het bos. Terwijl zijn gezin denkt dat de kleurloze Valdemar zich op zijn werk bevindt, geniet hij van de rust in Lograna. Valdemar merkt dat het leven in afzondering hem erg goed bevalt, zo goed zelfs dat hij misschien ooit zijn gezin definitief de rug toe zal durven keren. Voorlopig denkt hij daar echter nog niet over na.

Ook het leven van de eenentwintigjarige Anna Gambowska ziet er niet rooskleurig uit. Ze verblijft in een huis voor verslaafde jongedames. Ze twijfelt of de motieven van de vrouw die het huis runt, wel zo eervol zijn en bovendien wordt ze door haar als een buitenbeentje behandeld. Wanneer haar geliefde gitaar haar tijdelijk afgenomen is, besluit ze dat het mooi is geweest. Anna neemt de benen. Haar omzwervingen brengen haar bij een verlaten huisje. De sleutel ligt verstopt in de dakgoot. Anna voelt zich onmiddellijk op haar gemak en brengt het weekend door in het huisje. Op maandag is het echter met haar eenzaamheid gedaan. Een man arriveert bij het huisje. Het is het begin van de wonderlijke vriendschap tussen Anna en Valdemar. Twee eenzame zielen die zoeken naar rust en geborgenheid. Naar acceptatie. Naar eindelijk eens gezien en gehoord te worden.

Een jonge vrouw en een oudere man. Er ontstaat soort vader-dochter liefde tussen de twee. Ze voelen zich veilig bij elkaar en genieten van het samenzijn in Lograna. Maar dit boek zou geen thriller zijn als hun rust niet wreed verstoord zou worden. Nadat een ongenode gast het huisje bezoekt, verdwijnen Anna en Valdemar spoorloos. Op dit punt van het verhaal komt inspecteur Gunnar Barbarotti in beeld. Gunnar heeft zijn been gebroken en moet eigenlijk bureauwerk doen maar de graffitizaak die hij onderzoekt weet hem niet erg te boeien. Bovendien weet hij al heel snel –  en ik wist het sneller – wie de daders moeten zijn. De zaak over de man die door zijn vrouw een meubelstuk genoemd wordt, laat hem echter niet los. Waar is Valdemar Roos gebleven? En wie is het meisje met wie hij gezien is?

Het tweede leven van meneer Roos is het derde deel van de inspecteur Barbarotti-reeks. In de loop van dit jaar verschijnt ook het vierde deel: De eenzamen. Ik ben gaan houden van de kenmerkende stijl van deze boeken. De verhalen bevatten een milde spanning, genoeg prikkels voor de nieuwsgierigheid, een zekere weemoedigheid en een vleugje zwartgallige humor. Ze zijn bovenal heel menselijk. Ik gunde meneer Roos zo een beetje kleur in zijn leven. Het is intens verdrietig dat hij denkt dat er niemand echt van hem houdt. Nog verdrietiger is het dat hij het bij het rechte eind heeft. Totdat Anna in zijn leven komt. Meneer Roos leeft weer. Hoe het verhaal ook af gaat lopen, dat pakt niemand hem meer af. Zoals zijn vader eens zei: beter dan dit wordt het nooit.

ISBN 9789044523027| paperback |566 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2013
Vertaald door Anna Ruighaver

© Annemarie, 5 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven