Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vreemdeDe vreemde
Harlan Coben


“De vreemde zette Adams leven niet in één keer op zijn kop. Tenminste, dat zou Adam Price zichzelf later voorhouden, hoewel het niet waar was. Op de een of andere manier had Adam meteen geweten, vanaf de allereerste zin, dat zijn vertrouwde leven als tevreden, getrouwde vader van twee in een leuk huis in een kleine stad voorgoed voorbij was.”


Een wildvreemde man spreekt Adam Price aan in een bar. Adam kent hem niet maar de onbekende schijnt dingen over hem te weten die hij zelf niet weet. Volgens de man heeft Adams vrouw Corinne haar laatste zwangerschap geveinsd. Hij vertrouwt Adam toe dat Corinne tegen hem gelogen heeft en dat hij een creditcardbetaling aan het bedrijf Novelty Funsy na moet trekken. Na zijn schokkende onthulling verdwijnt de man. Adam loopt hem nog achterna maar hij is te laat. De man stapt bij een blondine in de auto en het stel rijdt weg. Adam blijft in opperste staat van verwarring achter.


Het zaadje twijfel is geplant. Zou Corinne echt tot zoiets in staat zijn geweest? De zwangerschap was onverwacht en ongepland. Maar toch, Adam weet nog goed hoe hij haar huilend in bed aantrof nadat ze een miskraam kreeg. Was dat toneelspel? Adam gelooft het niet maar toch begint de twijfel steeds harder te knagen. Hij besluit de creditcardbetalingen na te trekken en inderdaad, een jaar of twee geleden heeft Corinne een bestelling bij Novelty Funsy gedaan. Hoe kan de man die zichzelf “De vreemde” noemde, dat geweten hebben?


Op internet is niks over het bedrijf Novelty Funsy te vinden. Adam belt de creditcardmaatschappij en de medewerker die hij aan de telefoon krijgt, weet hem te vertellen dat bedrijven die hun klanten extra discretie willen bieden vaak een andere naam op de factuur vermelden. Novelty Funsy is de factuurnaam van een webshop met de naam fake-een-pregnancy.com. Het bedrijf verkoopt nepbuiken en zelfs nepecho’s en  nepzwangerschapstesten. Het nieuws slaat in als een bom. Heeft de vreemde dan toch gelijk?


Adam weet niet wat hij moet doen. Heeft Corinne hem voorgelogen in een periode dat het wat minder goed tussen hun ging? Heeft ze hem nog vaker voorgelogen? Tot voor kort was Adam gelukkig met Corinne en hun twee zoons maar nu lijkt alles als een luchtbel uiteen te spatten. Moet hij Corinne met zijn ontdekking confronteren?


Na lang aarzelen gooit Adam zijn prangende vraag er dan toch uit. Corinne reageert gelaten en terughoudend. Uiteindelijk stemt ze toe in een etentje maar op het afgesproken tijdstip komt ze niet opdagen. Ze stuurt Adam een sms-bericht waarin staat dat ze tijd nodig heeft. Adam moet zolang op de kinderen passen. Na het bericht reageert Corinne nergens meer op. Even denkt Adam dat hij haar maar beter gewoon met rust kan laten maar als ze ook niet op de sms-berichtjes van haar zoons reageert, neemt bezorgdheid de overhand. Waar is Corinne en… wat is de rol van de vreemde in deze hele geschiedenis?


Harlan Coben heeft een gave. Hij voelt feilloos aan wat de thrillerlezer van een thriller verwacht. Alles wat hij schrijft, wordt door zijn lezerspubliek gretig verslonden. De thrillers die hij schrijft zijn stuk voor stuk meeslepend en een tikje mysterieus. Coben slaagt er steeds opnieuw in om meteen een fikse spanning met het verhaal te verweven en die dan ook nog eens op te bouwen. Zijn boeken lenen zich uitstekend voor een middag lezen. Ze moeten in één keer uit. Ook De vreemde voldoet aan de verwachting. Het onderwerp is origineel. Bestaan zulke websites echt? Een simpele zoekopdracht in Google toont mij wat in het boek beschreven staat. Via het internet kun je alles aanschaffen om een zwangerschap te veinzen. Het wordt, net als in het boek, als een leuke grap gebracht maar een zwangerschap is natuurlijk niet iets om grapjes over te maken. Coben heeft dat heel goed begrepen.


Reserveer vast een plekje in de koffer voor De vreemde want dit boek gaat graag mee op vakantie. Blijf je thuis? Ook in de achtertuin, met een glaasje ijsthee binnen handbereik, zal je genieten van deze knap geschreven thriller.


ISBN 9789022565179 | paperback | 347 pagina's| Boekerij | mei 2015
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 8 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven