Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Naar huisNaar huis
Harlan Coben


Bijna niemand gelooft dat de twee jongens nog in leven zijn. Tien jaar is een lange tijd. Het is de onzekerheid van het niet weten dat aan de ouders van de twee vriendjes vreet. Hebben hun zoons geleden? Zijn ze een zachte of juist een wrede dood gestorven? Of zijn ze, heel misschien, toch nog in leven? Patrick en Rhys zijn ontvoerd toen ze nog maar zes jaar oud waren. Gemaskerde mannen drongen het huis waarin ze zich bevonden binnen, knevelden hun oppas en namen de jongens mee. Sindsdien is er niets meer van ze vernomen.


Toch kijkt Win, voluit Windsor Horne Lockwood III, nu naar een jongen die sterk lijkt op de verouderingsfoto’s die van Patrick zijn gemaakt. De zestienjarige jongen bevindt zich op een plek waar jonge jongens seksuele diensten aanbieden. Win wil Patrick het liefst meteen van straat plukken maar hij beseft dat hij zal moeten wachten. Win wil niet alleen Patrick maar ook Rhys, die zijn neefje is, in veiligheid brengen. Zal Patrick hem naar Rhys kunnen voeren? Win mag beslist niet overhaast handelen.


Drie uit de kluiten gewassen mannen gooien roet in het eten. Win ziet meteen dat het niet om mogelijke klandizie voor Patrick gaat. Er wordt een flinke klap uitgedeeld. Patrick zakt in elkaar. Win beseft dat het niet bij deze ene uithaal zal blijven. Hij moet iets doen en dat doet hij dan ook. Na zijn ‘bemoeienis’ liggen de drie kleerkasten op de grond. Patrick verdwijnt in de verte. Hij is op de vlucht geslagen. Win is hem kwijt maar hij weet nog altijd meer dan tien jaar geleden. Even was hij dicht bij Patrick, en mogelijk ook bij Rhys, in de buurt. Hij is niet van plan nu op te geven.


Win roept de hulp van zijn beste vriend Myron Bolitar in. Na een levensgevaarlijke en zeer gewelddadige zoektocht slagen ze erin Patrick te bevrijden. Op een haartje na is Rhys hun ontglipt. Alle hoop is op Patrick gevestigd. Kan hij hun vertellen waar Rhys is? Patrick wordt echter door zijn ouders van de buitenwereld afgeschermd. Volgens hen is hij hevig getraumatiseerd en heeft hij nog geen woord gesproken. Myron blijft hardnekkig proberen Patrick te benaderen. Snappen zijn ouders dan niet dat de ouders van Rhys nog altijd door een hel gaan?


Wat is er tien jaar geleden gebeurd? Waar zijn Patrick en Rhys al die tijd geweest en waar bevindt Rhys zich nu? Alleen Patrick kan meer duidelijkheid verschaffen. Alleen hij kan Myron en Win helpen ook Rhys in veiligheid te brengen. Maar Patrick zwijgt in alle toonaarden. Zijn ouders stellen zich inmiddels ronduit vijandig tegenover Myron en Win op. De twee vrienden begrijpen dat zij hun kind willen beschermen maar ze snappen niet hoe ze zo hardvochtig tegenover de ouders van Rhys kunnen zijn. Hun kind is de enige die het leven van Rhys kan redden. Patrick is de enige die een einde aan een tien jaar durende nachtmerrie kan maken.


Er is iets vreemds aan de hele situatie. Iets ondefinieerbaars. Weten Patricks ouders wel zeker dat de tiener die ze in hun armen hebben gesloten hun zoon Patrick is? Er klopt iets niet, maar Myron en Win weten niet wat. Het is een sluimerend gevoel van onbehagen dat zich in de schaduw van de strijd ophoudt. Auteur Harlan Coben is buitengewoon goed in het opbouwen van spanning en het voeden van nieuwsgierigheid. Daarnaast is hij een kei in het bedenken van verrassende plotwendingen. Ik was dan ook als lezer op alles voorbereid. Tenminste, dat dacht ik…


Harlan Coben heeft voor deze reeks twee echte testosteronbommen als hoofdpersonages gekozen. Myron en Win zijn twee stoere mannen die geweld niet schuwen en een zwak voor mooie vrouwen hebben. Hun machogedrag spreekt me niet altijd aan maar toch is Naar huis een formidabele thriller. De schrijfstijl van Coben is verrukkelijk. Hij vindt het niet nodig om de lezer bij de hand te nemen en voorzichtig het verhaal binnen te voeren. Integendeel: Harlan Coben gooit je meteen in het diepe. Zelfs de spanning is onmiddellijk voelbaar. Ook Myrons neefje Mickey, die de hoofdrol in een jeugdserie voor zijn rekening neemt, en zijn vrienden zijn van de partij. Wees voorbereid op verbazingwekkend goede verhaalwendingen en een ontknoping die niet alleen volkomen logisch maar ook totaal onverwacht is!


ISBN 9789022565254 | paperback | 381 pagina's | Uitgeverij Boekerij | november 2016

Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 19 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven