Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Perfecte prooiPerfecte prooi
D.I. Callanach 2
Helen Fields


Dit is het tweede boek over Ava Turner en Luc Callanach, die te maken krijgen met een aantal gruwelijke moorden.


Het verhaal begint met de moord op een jongen tijdens een popfestival, waar Luc Callanach bij wordt geroepen. De jongen is opengesneden. Ava Turner heeft een vrije dag,  als ze later toch op het bureau opduikt, krijgt ze een andere moordzaak op haar bord. Hier is het slachtoffer een vrouw, die onder een kast geplet is. Beide slachtoffers blijken staan goed bekend. De jongen is medewerker van een liefdadigheidsinstelling en de vrouw werkt als verpleegkundige in de palliatieve zorg.


En dan duikt Joseph (Joe) Edgar op, een oude bekende van Ava Turner, die bij de National Cyber Crime Unit werkt. Er is een cyberaanval ophanden en er zijn aanwijzingen dat deze vanuit Edinburgh wordt geleid. De zaak lijkt te maken te hebben met een groep die de accounts van een aantal bankiers en investeerders, die onlangs waren beloond met schandalig hoge bonussen, gehackt heeft. Ze hebben een kwart hiervan weggesluisd en overgemaakt naar de rekeningen van diverse goede doelen.
Joe Edgar ontpopt zich als een uiterst onaangenaam heerschap, dat z’n eigen carrière belangrijker lijkt te vinden dan mensenlevens. Dat Ava Turner zich aan deze man wil binden, vindt Luc Callanach, die op een gegeven moment met het ware karakter van Joe Edgar geconfronteerd wordt, niet goed te begrijpen.


Drie weken na de eerste moord komt er een aangifte dat er bibliothecaris vermist wordt. Z’n mobieltje en z’n portemonnee zijn teruggevonden op een bankje in een park, bovenop een stapel boeken. Bovendien is hij niet op komen dagen bij de uitreiking van een prijs die hij zou krijgen voor het opzetten van een alfabetiseringscampagne. Het lichaam wordt in de kelder van de bibliotheek gevonden en het blijkt weer iets gruwelijks te zijn. Niet veel later wordt er ook nog een vierde slachtoffer gevonden. Er verdwijnt nog een derde vrouw, maar wordt dit ook het vijfde slachtoffer?


In het tweede deel van het boek maken we kennis met de moordenaars, maar die blijken eigenlijk ook maar pionnen in een gruwelijk spel te zijn en wie daar achter zit, blijft tot het einde onduidelijk. Over de moordenaars valt niet veel meer te vertellen dan dat het 2 mensen zijn die gewoon plezier beleven aan het doden van mensen.


Al met al is het een spannende thriller geworden, met een gruwelijk plot. Dit keer worden de gruwelen wat minder breed uitgemeten dan in het eerste boek van deze schrijfster. Een sterke maag is overigens ook bij de lezing van dit boek wel aan te bevelen. Dit keer wordt er niets weggegeven over de man die aan de touwtjes trekt en die alleen de Moderator wordt genoemd. Ook nu is er geen sprake van een tragisch achtergrondverhaal over de daders. Dat vind ik geen bezwaar, daders mogen ook wel eens gewoon vervelende figuren zijn.


Wat me wel stoort zijn een paar slordigheidjes in het boek. Zo wordt er aan het begin van hoofdstuk 9 geschreven, waarin het derde slachtoffer wordt gevonden, dat de eerste moord 21 dagen geleden is gepleegd en in hoofdstuk 13, waarin men het over het vierde slachtoffer heeft, is er ineens sprake van 4 moorden in 2 weken tijd. In het stuk op de achterflap zit er tussen de vondst van het eerste en het vierde slachtoffer zelfs maar een week. De andere twee slachtoffers worden hier helemaal niet vermeld.


ISBN 9789026351297 | Paperback | 480 pagina's |Ambo|Anthos | juni 2020
Vertaald door Ernst de Boer Ankie Klootwijk

© Renate 6 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven