Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De testDe test
Deel 5 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt


Hij heeft het lichaam in een school achtergelaten. Daar had het slachtoffer immers nog wel wat extra tijd door mogen brengen. Zijn domheid is beschamend. Het ergste is nog wel dat onwetendheid tegenwoordig populair is. Op televisie worden kwaliteitsprogramma’s verdrongen door realityshows waarin een hele stoet dommeriken de opwachting maakt. Het is een dagelijkse bron van ergernis geworden. Een onbedwingbare frustratie. Niets doen is niet langer een optie.


Het is schoolvakantie maar de ijverige Lise-Lotte haalt wat administratieve achterstand in. Ze geniet van de stilte en orde in de school. De openstaande deur valt haar dan ook onmiddellijk op. Op het moment dat ze de deur dicht wil trekken, ziet ze iets vreemds in het klaslokaal. Het is een jonge man. Hij negeert haar volkomen. Eigenlijk beweegt hij helemaal niet. Wanneer Lise-Lotte dichterbij komt, ziet ze dat er twee A4-tjes op zijn rug zijn vastgeniet. Al voor ze zijn gezicht ziet, weet ze dat de jongen dood is.


Het slachtoffer heet Miroslav Petrovic. Hij is beter bekend als Mirre uit de realityserie Paradise Hotel. Het papier dat op zijn rug was vastgeniet bevat 60 vragen. Een test. Mirre is gezakt. Al snel blijkt dat Mirre niet het enige slachtoffer is. Ook Patricia Andrén is onder soortgelijke omstandigheden aangetroffen. De Nationale Recherche wordt ingeschakeld. De hulp van forensisch psycholoog Sebastian Bergman wordt eveneens ingeroepen.


Ook Patricia Andrén blijkt aan een realityshow te hebben meegedaan. Ook zij is niet geslaagd voor de test die haar door haar moordenaar is afgenomen. De twee slachtoffers zijn door dezelfde persoon gedood. Ze blijken allebei kort voor hun dood een afspraak te hebben gehad. Ze zouden geïnterviewd worden, iets waar ze beiden erg naar uitkeken. Mirre en Patricia waren dol op aandacht en publiciteit. De moordenaar heeft schaamteloos van hun gretigheid geprofiteerd.


Wanneer een bloggende tweeling vermist raakt, start het onderzoeksteam een race tegen de klok. De moordenaar is hen steeds een stapje voor. Sebastian en zijn collega’s werken zo hard ze kunnen maar de moordenaar lijkt in niets op zijn slachtoffers. Hij is bijzonder intelligent en weet met het grootste gemak buiten bereik van zijn achtervolgers te blijven. Bovendien wordt het teamwork belemmerd door onderlinge spanningen. Wie zal uiteindelijk als slimste uit de bus komen?


Het team bestaat naast Sebastian uit Vanja, Billy, Torkel en Ursula. Vijf professionals die er op privégebied een potje van maken. Vanja heeft onlangs ontdekt dat Sebastian voor haar heeft verzwegen dat hij haar biologische vader is. Het zijn vooral de leugens van haar moeder die haar kwellen. De pasgehuwde Billy heeft last van sadistische neigingen en Torkel en Ursula verdrijven de eenzaamheid in elkaars armen. Sebastian is met stip de ergste van het stel. Hij is egoïstisch, zelfingenomen en seksverslaafd.


Vanja twijfelt als ze nog wel met Sebastian samen wil werken, Billy en Sebastian kiezen de verkeerde bedpartner en Ursula kijkt met lede ogen toe hoe Torkel smoorverliefd op een oude jeugdliefde wordt. Hun privéleven moet echter keer op keer wijken voor het diepgaande politieonderzoek. De moordenaar is nog altijd op vrije voeten en hij is van plan zijn vragenlijst aan nog veel meer mensen voor te leggen.


Schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt hebben al meerdere boeken over Sebastian Bergman geschreven. Juist het feit dat Sebastian nogal onsympathiek is, maakt deze reeks zo succesvol. Wanneer aardige mensen zich vriendelijk opstellen, vinden we dat heel normaal. Vreemd genoeg reageren we heel anders op onaardige mensen die zich af en toe van hun vriendelijke kant laten zien. Dan voelt de meerderheid van ons zich vereerd. Sebastian is zo’n type. Hij bespeelt de mensen in zijn omgeving. Gebruikt ze om zichzelf beter te voelen. Er is maar één iemand voor wie hij een zwak heeft en dat is Vanja.


Het onderwerp in De test is goed gekozen. De moordenaar in het boek kan niet verkroppen dat domheid meer aandacht dan intelligentie trekt. Ook ik zap tegenwoordig vaak zuchtend langs de vele flutprogramma’s op tv. Het verhaal is, zoals ik van dit duo gewend ben, ijzersterk geschreven en het onderwerp en de hoofdpersonages zijn mooi uitgediept. Hjorth en Rosenfeldt hebben hun krachten opnieuw succesvol gebundeld.


ISBN  9789023498179 | paperback | 416 pagina's| Cargo | juni 2016
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 2 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven