Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHet familiegraf
Deel 3 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt

Als de twee vriendinnen tijdens hun wandeltocht de juiste route hadden aangehouden was het graf misschien nooit gevonden. Maar ze lopen verkeerd en een van de twee vrouwen komt ten val, zoekt naar houvast en grijpt een hand vast. Het is niet de hand van haar vriendin, het is een hand die slechts uit botten bestaat. De politie ontdekt een graf waarin zes personen zijn begraven. Vier volwassenen en twee kinderen.

De Nationale Recherche wordt ingeschakeld. Teamhoofd Torkel Höglund besluit om ook Sebastian Bergman bij de zaak te betrekken. Sebastian is een briljante forensisch psycholoog. De man is echter ook een rokkenjager en een onverbeterlijke narcist. Tijdens een vorige zaak heeft Sebastian vriend en vijand verbaasd door het leven van collega Vanja te redden en daarbij zijn eigen leven op het spel te zetten. Alleen Sebastian weet de werkelijke reden van zijn heldendaad. Kort voor zijn dappere optreden ontdekte hij dat Vanja zijn dochter is.

Twee van de lichamen in het graf worden geïdentificeerd. Ze behoren toe aan een Nederlands echtpaar dat sinds 2003 vermist is. Er is een opvallend verschil tussen de lijken van het echtpaar en de andere lichamen in het graf. De twee Nederlanders waren volledig gekleed begraven. De andere lichamen zijn van hun kleding ontdaan en bovendien zijn al hun tanden uit hun monden geslagen. De moordenaar heeft veel moeite gedaan om hun identiteit te verbergen. Al snel rijst het vermoeden dat de Nederlandse wandelaars op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Maar wie zijn de andere mensen in het graf? Zijn de man, vrouw en twee kinderen familie van elkaar? Een gezin? Maar er is in 2003 geen enkel gezin vermist geraakt dat aan het profiel voldoet.

Een ander verhaal in het boek is dat van Shibeka Khan. Haar man Hamid en zijn neef Said zijn al sinds 2003 vermist. Van de ene op de andere dag verdwenen ze spoorloos. Volgens de politie zijn Hamid en Said gevlucht omdat ze uitgezet zouden worden maar Shibeka gelooft dit niet. Haar Hamid zou haar en hun twee zonen nooit in de steek laten. En bovendien had Said een permanente verblijfsvergunning. Wat is er met de twee mannen gebeurd? Opvallend is dat Hamid en Said in hetzelfde jaar verdwenen als de mensen die in het graf zijn gevonden. 2003. Shibeka probeert al jaren om de verdwijning van haar man onder de aandacht te brengen. Ze wordt niet gehoord. Maar dan gebeurt er een klein wonder. Het televisieprogramma Vermist wil de verdwijning van Hamid en Said onderzoeken.

Sebastian kan zich maar moeilijk op het onderzoek concentreren. Hij heeft zojuist ontdekt dat Vanja zich heeft aangemeld voor een opleiding in de Verenigde Staten. Als ze wordt geselecteerd zal ze drie jaar weg zijn. Drie jaar. Hoe kan Sebastian dan een band met haar opbouwen? Sebastian denkt alleen aan zichzelf en gaat voorbij aan het feit dat Vanja niets liever wil dan uitgekozen worden. Vanja moet in Zweden blijven. Bij hem. Vanja is zich niet bewust van de gevoelens van Sebastian en heeft heel andere dingen aan haar hoofd. Haar vader is opgepakt. Vanja heeft haar vader altijd aanbeden en nu blijkt hij een crimineel te zijn. Ze zoekt steun bij Sebastian die zich tot haar verbazing als een begripvolle vriend ontpopt. Vanja weet echter niet dat Sebastian verantwoordelijk is voor de arrestatie van haar vader.

Hjorth Rosenfeldt bestaat uit het schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt. Samen schreven ze al de korte politieserie Den fördömde met Sebastian Bergman in de hoofdrol en het boek Wat Verborgen is. In de serie en het eerste boek maakt de lezer kennis met Sebastian. Hij is onsympathiek, egocentrisch en bot. Hij verslijt vrouwen bij de vleet. Eens was Sebastian gelukkig met zijn vrouw en dochtertje maar hij verloor ze op 6 december 2004 tijdens de tsunami. Het ene moment hield hij het handje van zijn kind vast, het volgende moment was ze voorgoed verdwenen.

Het familiegraf is een boeiende, goed geschreven thriller met tal van mooi uitgewerkte personages en meerdere verhaallijnen. De schrijvers hanteren verschillende perspectieven en zetten samen een mooi geheel neer.  Zoals zo vaak het geval is, is het boek beter dan de serie.

ISBN 9789023479840 | paperback |432 pagina's| Cargo | mei 2013
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 25 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven