Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het stille meisjeHet stille meisje
Deel 4 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt


Het hele gezin was dood. Vermoord. Karin en Emil Carlsten en hun twee zoontjes Georg en Fred zijn in de beschutting van hun knusse huis in het bos om het leven gebracht. Iemand wilde het gezin dood hebben, zelfs de kinderen mochten niet blijven leven. Waarom? Waarom moest dit gezin verdwijnen? De politie staat voor een raadsel.


Vanwege de omvang van de misdaad besluit politiechef Erik Flodin de Nationale Recherche in te schakelen. Ook misdaadpsycholoog Sebastian Bergman voegt zich bij het team. Het team bestaande uit Torkel, Billy, Vanja en Sebastian reist naar het afgelegen Torsby in het noorden van Vӓrmland. Het door iedereen zeer gewaardeerde teamlid Ursula ontbreekt. Zij is niet lang geleden neergeschoten toen een krankzinnige vrouw een wapen op het kijkgaatje in de deur plaatste en aanbelde. Tot overmaat van ramp bevond het kijkgaatje zich in de deur van het appartement van Sebastian Bergman en was de doorgedraaide vrouw een van zijn scharrels.


Sebastian Bergman is een onmogelijk figuur. Zijn grote, te zware gestalte is imponerend en als zijn verschijning mensen niet intimideert, doet zijn barse stem dat wel. Sebastian beschikt over het twijfelachtige talent iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Hij is goed in zijn werk, briljant zelfs maar op sociaal vlak faalt hij jammerlijk. Sebastian is bovendien al jaren seksverslaafd. Zijn onbedwingbare neiging elke vrouw het bed in te praten heeft hem al veel problemen opgeleverd. Door zijn behoefte aan seks moet Ursula nu een oog missen.


Terug naar Torsby. Het team is inmiddels aangekomen en ingelicht over de stand van zaken. Er is een verdachte opgepakt. Een jager. Het gezin Carlsten was wat eigenaardig volgens hun buren. Ze hielden zich fanatiek met het milieu bezig en deinsden er niet voor terug om klachten tegen hun buren in te dienen als deze de regels overtraden. De verdachte, ene Ceder, stond niet op goede voet met het gezin en heeft ze zelfs onlangs nog bedreigd. Ceder blijkt echter over een alibi te beschikken. Het alibi lijkt te kloppen maar Sebastian weet wel zeker dat Ceder een deel van de waarheid achterhoudt. Ceder beweert dat zijn jachtgeweer gestolen is en dat hij de diefstal uit wantrouwen tegen de politie niet gemeld heeft. Sebastian gelooft hem niet.


Ceder wordt tot verbazing van het team vrijgelaten. Zijn alibi klopt en daarmee is de kous af. Niet veel later wordt Ceder bij zijn huis dood aangetroffen. Hij lijkt zelfmoord gepleegd te hebben, nota bene met het zogenaamd gestolen jachtgeweer. Sebastian en zijn collega’s hebben echter al snel door dat het om moord gaat. De moordenaar van de familie Carlsten heeft opnieuw toegeslagen. Dan doet Ursula, die vanuit haar huis de dossiers heeft bestudeerd, een opzienbarende en schokkende ontdekking. Terwijl ze de foto’s van het plaats delict nauwkeurig bestudeert, ontdekt ze de voetafdruk van een vijfde persoon. Het is niet van een van de twee zoontjes zoals eerder werd aangenomen maar van een onbekende. Een kind. Een kind van wie elk spoor ontbreekt.


Terwijl de Nationale Recherche samen met de lokale politie alles op alles zet om het vermiste kind op te sporen, voelt Sebastian zich steeds nauwer bij de zaak betrokken. Hij vindt het bijzonder moeilijk om te werken aan het oplossen van misdrijven waar kinderen bij betrokken zijn. De botte Sebastian denkt dan terug aan de tijd dat hij zelf een kind had. Aan zijn laatste vakantie met zijn vrouw en vierjarige dochter. Aan het kleine kinderhandje dat tijdens de noodlottige tsunami van 2004 uit zijn grote hand glipte. Sebastian praat met niemand over zijn verleden en slechts weinigen weten ervan. En dan is er nog een ander geheim. Sinds kort weet Sebastian dat hij nóg een dochter heeft. Een springlevende dochter. Een volwassen dochter, resultaat van een van zijn vele affaires. Vanja, zijn jonge en ambitieuze collega, is zijn dochter. Sebastian weet niet of en hoe hij het haar moet vertellen.


Televisiemaker Michael Hjorth en acteur en scenarioschrijver Hans Rosenfeldt vormen een gouden duo. De door hun samen geschreven Bergmankronieken over Sebastian Bergman zijn verslavend om te lezen. Er is ook een televisieserie (Den fördömde) waarin de bekende Zweedse acteur Rolf Lassgård schittert in de rol van Sebastian Bergman.  Sebastian is een vreselijke man maar het flintertje kwetsbaarheid dat hij af en toe toont, maakt dat je hem als lezer toch in je hart sluit. Het verhaal in Het stille meisje is ijzersterk en persoonlijke perikelen worden kundig gecombineerd met het oplossen van een aangrijpende moordzaak. Alles klopt aan dit boek. Het hoofdverhaal wordt mooi afgerond maar de privélevens van de leden van de Nationale Recherche bieden genoeg persoonlijke ontwikkelingen om nóg een paar boeken te vullen. Ik ben nog lang niet uitgekeken op Sebastian Bergman en kijk uit naar het volgende deel in deze enerverende reeks.


ISBN 9789023491545 | paperback | 415 pagina's| Cargo | mei 2015
Vertaald door Gerie de Boer

© Annemarie, 11 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven