Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Wat verborgen isWat verborgen is
Deel 1 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt


Vermoedelijk is dit het eerste deel in de serie rond Sebastian Bergman en ik moet zeggen het smaakt naar meer. Sebastian Bergman is niet de meest sympathieke hoofdfiguur, maar door de tragiek in z'n leven, het verlies van z'n vrouw en dochtertje bij de tsunami in Thailand (heb ik niet als eens eerder een thriller gelezen, waarin de hoofdfiguur iemand bij deze ramp verloren was?), voel ik misschien toch wat meer mee, alsof de tragiek als het ware de onaangename kanten van Sebastian Bergman verzacht. Het is een rokkenjager, die vrouwen na 'gebruik' (sorry voor deze wat onaangename term, maar zo komt het een beetje op me over) weer afdankt. Eigenlijk geniet hij vooral van het veroveren en is de seks bijna bijzaak. Daarnaast is hij misschien ook wel wat zelfingenomen.


In dit boek leer je de psycholoog Sebastian Bergman goed kennen. Hij weet zich in een politieonderzoek te dringen, al heeft hij daar z'n eigen redenen voor, die niets met het oplossen van een misdaad te maken hebben. Bij het opruimen van het huis van z'n overleden moeder, waar hij eigenlijk geen contact meer mee had, is hij op een brief gestuit, die hij niet had moeten lezen.


De zaak waar het boek om draait is de vermissing van de zestienjarige Roger Erikson, die na pesterijen op school uiteindelijk terecht is gekomen op een vrij elitaire school, die eigenlijk te duur is voor de jongen. Hoofdinspecteur Thomas Haraldson neemt de vermissing niet erg serieus en is van mening dat de jongen gewoon naar Stockholm is gegaan, om de bloemetjes buiten te zetten. Thomas Haraldson is toch al niet zo blij met alles, want hij heeft een nieuwe chef gekregen, terwijl hij zelf deze functie had geambieerd. Dat de chef niet uit de politiegelederen komt, maar een juriste is, zonder politie-ervaring maakt de zaken er natuurlijk niet beter op. Hij en z'n vrouw Jenny doen alle mogelijke moeite om een kind te krijgen en dit is misschien ook een reden waarom hij op een gegeven moment de zoektocht naar de vermiste jongen verlaat. Helaas voor hem wordt het lichaam nu gevonden door een paar scouts, die bij de zoektocht zijn ingeschakeld.


De rijksrecherche wordt ingeschakeld en zo komen Torkel, Ursula, Vanja en Billy naar Västerås, waar Sebastian Bergman ook is, voor de verkoop van het huis van z'n moeder. Sebastian Bergman heeft in het verleden samengewerkt met de rijksrecherche en is in zekere zin bevriend met Torkel, hoewel deze vriendschap niet zo veel meer voorstelt. Langzaam komt er meer aan het licht over Roger Erikson, waardoor hij er niet echt sympathieker op wordt. Hij gaat tamelijk ver om aan geld te komen om merkkleding te kopen, zodat hij in ieder geval niet zo zeer uit de toon valt. De moeder van het slachtoffer lijkt geld ook belangrijker te vinden dan de dood van haar zoon, die ze voor haar gevoel toch al kwijt is geraakt, sinds hij op de eliteschool zit.


Aan iedereen in het boek lijkt wel een ruw kantje te zitten. Zo bedriegt Ursula haar man met Torkel. Van Sebastian Bergman moet Ursula niets hebben en ze is er dan ook niet blij mee dat Torkel hem bij het onderzoek betrekt. De karakters en het leven van de verschillende hoofdpersonen spelen een belangrijke rol in deze thriller, die misschien niet zo geschikt is voor mensen die gewoon een spannend boek willen lezen, zonder veel aandacht voor de privé besognes van de hoofdpersonen. In dit verhaal lijkt het misdrijf wel eens een beetje op de achtergrond te raken.


 ISBN 9789023498278 | 480 pagina's | Uitgeverij Cargo | NUR 305 | juni 2016
vertaling Geri de Boer

© Renate, 6 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven