Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

IJskoud IJskoud
Deel 2 in de reeks De Noordzeemoorden
Isa Maron

IJskoud is het buiten, waar onze vrouwelijke hoofdpersonen bovendien een duik nemen in het ijskoude water.
Maar ijskoud is vooral degene die kinderen ontvoert.


Zomaar, op klaarlichte dag verdwijnt het ene kind na het ander, meisjes, jongens, soms meerdere kinderen op een dag. Het enige dat getuigen zien is een man in het zwart, dat zoals zij denken met een ziek kind op straat loopt.


Maud Mertens wordt op de zaak gezet en ze doet met haar team haar uiterste best om een verbindende link te vinden tussen deze kinderen. Ze zijn tussen 7 en 12 jaar oud, komen uit verschillende plaatsen, er is geen verband met huiselijke problemen, met scholen of clubjes, helemaal niets. Wie neemt deze kinderen mee? En waarom? Er wordt geen losgeld geëist en trouwens, veel van de ouders hebben helemaal geen geld. Het enige meisje waarvan de ouders rijk zijn staat de dag na haar ontvoering met een blinddoek om op een verlaten parkeerplaats. Was zij niet ‘goed’? Waarom werd zij wel vrijgelaten en de anderen niet?
Maud staat voor een raadsel en de tijd dringt want er blijven kinderen verdwijnen.


Kyra Slagter die in het eerste boek in de serie de Noordzeemoorden ook al een rol had, raakt betrokken bij deze zaak doordat het eerste ontvoerde joch een oppaskind is van haar vriendin.
En natuurlijk leeft bij Kyra nog steeds de verdwijning van haar eigen zus. Ze doet zelf onderzoek, maar heeft ook de hulp van Maud nodig. Maud is best bereid om verder te zoeken naar Sarina, zeker nu er - zoals aan het eind van deel een verteld werd - vier jaar na de verdwijning ansichtkaarten kwamen vanaf Texel.
Maar Maud heeft niet eens tijd voor haar eigen dochter, slaapt nauwelijks, deze ontvoerde kinderen moeten gevonden worden! Voor haar ogen spelen zich nog taferelen af van een eerdere zaak die helemaal mis liep omdat ze niet doortastend genoeg optrad, zich een rad voor ogen liet draaien. Dat kan niet nog een keer gebeuren!
Dus besluit Kyra, die de opleiding tot forensisch inspecteur doet, om zelf naar de Waddeneilanden te gaan.


Isa Maron bouwt de spanning op, ze wisselt van verhaallijnen, waarbij ze ook regelmatig verwijst naar het eerste boek. Ze laat Maud Mertens terugdenken aan die andere zaak; laat Kyra op school bezig zijn met onderzoeken en ze laat haar sporen vinden.
Ze vertelt vanuit het gezichtspunt van Jesse, het eerste ontvoerde kind, wat er met de kinderen gebeurt.
En er zijn de cursieve tussenstukjes, die het verhaal dat ook in het eerste deel begon en dat zich in Londen afspeelt, verder vertellen. Over het getraumatiseerde meisje dat gevonden werd in een kloof, het meisje dat niet praat, maar van wie men denkt dat ze van Franse afkomst is.
De lezer vermoedt een link met Sarina...


Na dit tweede deel kan je als lezer alleen maar nog meer uitkijken naar het volgende boek van de Noordzeemoorden, een serie van vier delen.
Het is spannend en levensecht. Deze opzet, een op zichzelf staand verhaal binnen een vervolgverhaal, werkt verslavend.
En de twee vrouwen zijn heel herkenbaar, met hun twijfels en intuïties. En je wilt weten wat er met Sarina gebeurd is...


Isa Maron werd in 1965 geboren in Utrecht. Ze deed het gymnasium en studeerde in Amsterdam Economische
Wetenschappen en Psychologie.


ISBN 9789048822706| Paperback |320 pagina's | Uitgeverij The House of Books | december 2014

© Marjo, 8 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven