Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

RitueelRitueel
Deel 3 in de reeks De Noordzeemoorden

Isa Maron


Maud Mertens wordt bij een nieuwe zaak geroepen. In een tuin, behorend bij een enorm huis, werd een hoofd gevonden. Alleen een hoofd. Nader onderzoek legt tien hoofden bloot, die op een specifieke manier gerangschikt zijn. De recherche tast in het duister wat de betekenis daarvan kan zijn.


Op dit moment woont er een BN-er met zijn gezin, maar nog niet zo lang geleden was dit het huis van de politicus Demsterwold. Vrij snel na diens overlijden, twee jaar eerder, is zijn dementerende weduwe in een verzorgingshuis terecht gekomen. De zoon woont in Engeland en de dochter in Zweden, zij hebben nauwelijks contact met elkaar of hun moeder. Maar nu liggen die hoofden in hun tuin, sommigen al jaren, anderen minder lang. Maud Mertens kan haast niet anders dan een link leggen met de familie Demsterwold, wiens naam goed bekend is bij de politie. De zaak ligt gevoelig: ooit werd de politicus verdacht van zedendelicten, met connecties tot ver in het buitenland. Tot grote ergernis van de recherche werd de zaak in de doofpot gestopt. Nader onderzoek werd verboden; verslagen van onderzoeken verdwenen. Ook nu is er tegenwerking.


Op minder officiële manier is ook Kyra, studente forensische zaken, aan een onderzoek bezig. De familie Demsterwold was een van haar buren, en natuurlijk is ze ook nog steeds op zoek naar haar zus Sarina. Vijf jaar geleden is het al weer, dat zij verdween op een zeilreis langs de Scandinavische kust. Intussen hebben zij en haar ouders een goed contact met de ouders van de jongeman die bij Sarina was. Zijn lichaam spoelde aan op de Deense kust. Wat hebben de hoofden te maken met Sarina, als dat al het geval is? Is er verband met Demsterwold? En wie is die psychopaat, die ook zijn lugubere zegje mag doen tussen het verhaal door?


In de eerdere boeken van de Noordzeemoorden kwam een andere verhaallijn in zicht: een Franse jonge vrouw die in Schotland gevonden werd, bleek ontsnapt uit gevangenschap. Zij werd opgevangen in Londen. Langzaam herinnert zij zich de gruwelen die zij heeft moeten doorstaan. Natuurlijk is haar verhaal er niet voor niets. Er moet een link zijn. Maar Isa Maron verklapt ook in dit derde deel niet alles wat zij nog in petto heeft. De zaak van de hoofden in de tuin wordt opgelost, maar de zaak van Sarina en het Franse meisje duurt voort. Dus ja, er komt nog een deel waar ik al met spanning naar uit kijk.


Isa Maron wisselt van vertelperspectief, in gelukkig niet al te lange hoofdstukken, en vertelt in heldere taal over het moordcomplot, dat eigenlijk erg vergezocht lijkt. Maar Maron maakt het ongelooflijke geloofwaardig. Zij weet de aandacht van de lezer zeer goed vast te houden, voert de spanning op tot het einde toe zodat die het boek niet wilt wegleggen, hunkerend naar het volgende deel.


ISBN 9789044348156|paperback| 336 pagina's | Uitgeverij The House of Books | november 2015 

© Marjo, 23 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven