Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Vermoord uit wraakVermoord uit wraak 
J.D. Robb

 

“Voor het oplossen van een moordzaak moet je tijd nemen, geduld hebben, vakkundig zijn en goed tegen eentonigheid kunnen. Inspecteur Eve Dallas bezat deze eigenschappen allemaal.
Ze wist dat die eigenschappen niet nodig waren voor het plegen van een moord. Te vaak werd iemand impulsief om het leven gebracht, uit woede, als tijdverdrijf of domweg vanwege een stommiteit.”


Eve Dallas is een doorgewinterde inspecteur bij de afdeling moordzaken van de politie van New York. Op de meeste moorden die ze behandelt, zijn de bovenstaande zinnen - de eerste zinnen van het boek - van toepassing maar de onbekende, niet te traceren man die contact met haar opneemt, is van een heel ander kaliber. Hij vertelt Eve dat hij uit naam van de Heer handelt. De onbekende vertrouwt Eve toe dat hij een moord heeft gepleegd en gaat vervolgens over op een soort raadsel. Uit zijn raadsel moet Eve maar opmaken waar het moordslachtoffer zich bevindt.


Het raadsel is gelukkig niet al te moeilijk en Eve spoedt zich met haar collega Peabody naar de Luxury Towers. Als ze de raadselachtige woorden van de vermeende moordenaar goed hebben begrepen, moet het lichaam zich op de bovenste verdieping van het pand bevinden. Op verdieping 62 heeft zich inderdaad een gruwelijke misdaad voltrokken. De muren zijn bedekt met bloed en op een heerlijk zacht kleed ligt het toegetakelde lichaam van de bewoner. Thomas X. Brennen, 42 jaar oud, is een gruwelijke dood gestorven.


Niet veel later wordt er een tweede moord gepleegd. Het tweede slachtoffer wordt gevonden in een leegstaand appartement. Opnieuw eist de onbekende godsdienstfanaat de moord op. Eve Dallas kookt van binnen. Ze wil niets liever dan de arrogante moordenaar in de kraag grijpen. De zaak is ondertussen behoorlijk gecompliceerd geworden. Roarke, haar kersverse echtgenoot, kent beide slachtoffers. Hun band gaat terug tot de tijd dat Roarke nog in zijn geboorteland Ierland woonde.


Waarom heeft de moordenaar het op oude vrienden van Roarke gemunt? Wreekt hij zich voor een gebeurtenis uit het
verleden? Roarke is geen lieverdje. Sterker nog: het huwelijk tussen de ambitieuze politievrouw en de Ierse Roarke is behoorlijk controversieel. Roarke ontloopt de wet zoveel mogelijk en overtreedt de regels waar nodig. Roarke is eerder een crimineel dan een brave borst. Het onderzoek naar de moorden van de godsdienstfanaat veroorzaken dan ook de nodige spanning in het prille huwelijk. Wanneer tijdens het onderzoek steeds opnieuw de naam van Roarkes toegewijde butler opduikt, ontstaan er zelfs flinke barsten in de relatie van Eve en Roarke.


Onder de naam J.D. Robb schrijft Nora Roberts politieromans over Eve Dallas. Er zijn al meerdere delen verschenen maar
Vermoord uit wraak vormde voor mij de eerste kennismaking met de stoere politievrouw. Ik moest even wennen aan het feit dat het verhaal zich zo’n vijftig jaar in de toekomst afspeelt en had daardoor wat moeite om in het verhaal te komen. Ik vermoed dat lezers die Eve al vanaf het eerste boek volgen, langzamer aan alle futuristische noviteiten konden wennen. Zo zijn er luchtauto’s en apparaten die allerlei maaltijden kunnen bereiden. De technologie heeft zich de afgelopen decennia razendsnel ontwikkeld en de auteur heeft deze ontwikkelingen goed doordacht doorgetrokken naar de toekomst.


Vermoord uit wraak is een politieroman met thrillerelementen. Daarnaast komt er vrij veel erotiek in het boek voor wat de
vaart behoorlijk uit het verhaal haalt. J.D. Robb springt op geheel eigen wijze in op de hedendaagse populariteit van erotische verhalen. De seksscènes vormen zeker niet de hoofdmoot van het verhaal maar zijn toch nadrukkelijk aanwezig. Het verhaal zelf zit goed in elkaar maar is – wat de eerste zin van het boek al verraadt - wat langdradig. Vermoord uit wraak is geen boek voor liefhebbers van bloedstollende thrillers of briljant uitgekiende politieverhalen maar wie van spannende politieromans met een erotische knipoog houdt, zal zeker enthousiast over dit boek zijn.


ISBN 9789022572986 | paperback | 363 pagina's| Boekerij | februari 2015

Vertaald door TextCase

© Annemarie, 2 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven