Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Vermoorde liefdeVermoorde liefde
J.D. Robb


De knusse dagen voor kerst worden ruw verstoord door een vreselijke moord. Dertiger Marianna Hawley is in haar eigen appartement bruut verkracht en om het leven gebracht. Op de beelden van het beveiligingssysteem van het appartementencomplex waar de vrouw woonde, duikt een duidelijk beeld van de dader op. Het is… de kerstman!


Natuurlijk is de legendarische Laplander niet echt tot leven gekomen. Het is iemand die zich als kerstman heeft verkleed. De dader heeft zich onherkenbaar vermomd en zich met een groot cadeau bij het appartement van Marianna gemeld. Marianna trapte met open ogen in het listige plan van de moordenaar en heeft dat met de dood moeten bekopen. Wie gaat er schuil achter de dure nepbaard en het luxueuze kerstmannenpak?


Marianna was een schat van een vrouw. Iedereen mocht haar. Waarom moest ze dood? Even wordt haar vriend Jeremy verdacht maar hij is zó overstuur, zó intens verdrietig dat het vrijwel onmogelijk is dat hij Marianna op zo’n gruwelijke wijze heeft gedood. Niet veel later wordt een tweede slachtoffer aangetroffen. Ook stripper Sarabeth Greenbalm is door de kerstman vermoord. Er zijn overeenkomsten met de moord op Marianna. Op beide lijken prijkt een gloednieuwe, tijdelijke tatoeage met de tekst “Mijn Ware Liefde”. Ook wordt er bij de slachtoffers een sieraad aangetroffen. De sieraden verwijzen naar het bekende lied “The Twelve Days of Christmas”.


Betekenen de verwijzingen naar het kerstlied dat de moordenaar minstens twaalf slachtoffers in gedachten heeft? Inspecteur Eve Dallas gaat van het ergste uit. De gewelddadige verkrachtingen hebben haar van streek gemaakt. Tegen wil en dank denkt ze terug aan haar jeugd. Aan haar vader die zich regelmatig aan haar vergreep. Het politieonderzoek vergt veel van Eve en haar echtgenoot Roarke, een steenrijke zakenman, maakt zich grote zorgen om haar.


De slachtoffers zijn twee totaal verschillende vrouwen met uiteenlopende levens. Toch is er een overeenkomst: ze hebben allebei het relatiebureau Personally Yours bezocht. Eve maakt kennis met de eigenaars Piper en Rudy, twee oogverblindende figuren. Eve houdt helemaal niet van overdreven uiterlijk vertoon en heeft moeite haar afschuw voor het koppel te verbergen. Wanneer het stel slechts mondjesmaat aan het politieonderzoek meewerkt, is de maat al snel vol. Er moet een moordenaar gepakt worden. Een moordenaar die wel eens gebruik van de diensten van het relatiebureau kan hebben gemaakt. Een derde slachtoffer lijkt alle bevindingen echter volledig onderuit te halen.


J.D. Robb is een pseudoniem van Nora Roberts. Onder deze naam schrijft de bekende auteur boeken over inspecteur Eve Dallas. Deze politiethrillers spelen zich zo’n vijftig jaar in de toekomst af. In het vorige boek moest ik even wennen aan alle futuristische snufjes maar nu was ik beter voorbereid. Het verhaal in Vermoorde liefde is spannend. Wie gaat er schuil achter het kerstmannenuiterlijk? Hoe kiest hij zijn slachtoffers uit? Het privéleven van Eve zelf is minder interessant. Echtgenoot Roarke betuttelt haar en het stel lijkt nooit eens een normaal gesprek met elkaar te kunnen voeren. Hun relatie lijkt volledig om – door J.D. Robb uitgebreid beschreven – seks te draaien.


Deze soepel geschreven politiethriller zal een vrij breed publiek aanspreken. Een spannend boek om mee te ontspannen. Geen literair hoogstandje, wél een prettig geschreven verhaal. Helaas heb ik me erg aan de kwaliteit van de vertaling gestoord. In Vermoord uit wraak liet deze ook al te wensen over. Ik hoopte toen dat het om een incidentele misser ging maar helaas worden dezelfde uitdrukkingen in Vermoorde liefde herhaald. Iedereen, of het nu om een minnaar of een crimineel gaat, is een “maatje” en het de uitdrukking “Bite me” wordt letterlijk vertaald.


Vermoorde liefde is – net als de andere boeken in de Eve Dallas reeks – uitermate geschikt voor mensen die houden van een thriller met luchtige elementen en erotiek. De futuristische elementen geven het geheel een eigen stijl.


ISBN 9789022572993 | paperback | 362 pagina's| Boekerij | juli 2015
Vertaald door TextCase

© Annemarie, 3 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven