Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De veertiende leugenDe veertiende leugen
James Patterson


Lindsay Boxer leidt een druk leven. Haar baan op de afdeling moordzaken van de politie van San Francisco eist vrijwel haar volledige aandacht op. Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer ze het verjaardagsfeest van haar goede vriendin Claire voortijdig moet verlaten. Claire moppert dat ze al een paar jaar haar verjaardag niet fatsoenlijk met Lindsay heeft kunnen vieren. Gelukkig is Claire bij vriendinnen Yuki en Cindy in goede handen maar Lindsay beseft enigszins beschaamd dat Claire gelijk heeft. Sterker nog: de afgelopen paar jaar is er steeds exact op Claires verjaardag een moord gepleegd. Wanneer Lindsay de moorden nader onder de loep neemt, ontdekt ze dat ze nog altijd onopgelost zijn. Bovendien zijn er overeenkomsten. De slachtoffers waren vrouwen die op klaarlichte dag met een mes om het leven zijn gebracht.


Veel tijd om bij de onopgeloste moorden stil te staan, heeft Lindsay niet. Een nieuwe, dringender zaak, vraagt haar aandacht. Er worden gewelddadige overvallen gepleegd die overduidelijk met elkaar in verband staan. De overvallers slaan in hoog tempo toe en deinzen er niet voor terug hun slachtoffers om het leven te brengen. De daders hebben zichzelf met behulp van maskers onherkenbaar gemaakt maar de politieoutfits die ze dragen trekken de nodige aandacht. Gaat het om losgeslagen politiemannen of proberen de daders de politie van San Francisco in diskrediet te brengen? Haast is geboden want de overvallers blijven onvermoeibaar toeslaan.


Naast politievrouw is Lindsay ook moeder, echtgenote en vriendin. Haar man Joe - een voormalig FBI-agent - werkt thuis en zorgt voor de kleine Julie. Joe werkt aan een tijdrovende opdracht maar wanneer zijn opdrachtgever hem onverwachts ontslaat, slaat de verveling al snel toe. Hij besluit zich over de “Claires Verjaardags Moorden” te buigen. Zijn het op zich staande moorden die toevallig op dezelfde datum gepleegd zijn of zit er meer achter de gewelddadige sterfgevallen?

 

Ook de vriendinnen van Lindsay hebben het druk. Cindy, die als misdaadjournaliste werkzaam is, gooit hoge ogen met haar zojuist verschenen non-fictieboek en Yuki neemt ontslag als hulpofficier van justitie om voor een non-profitorganisatie te gaan werken. Yuki’s baas, Len Parisi, is niet blij met de carrièreswitch van zijn oogappel. Vooral niet wanneer Yuki besluit het OM aan te klagen vanwege de dood van de vijftienjarige, zwakbegaafde Aaron-Rey Kordell.

 

Aaron-Rey Kordell zou drie drugsdealers hebben gedood. Politiemannen zagen hem van de plaats delict wegvluchten en hielden hem staande. Aaron-Rey had het moordwapen bij zich maar ontkende in eerste instantie de moorden te hebben gepleegd. Later bekende hij alsnog waarna hij naar de gevangenis werd overgebracht. Daar werd Aaron-Rey door een onbekende dader vermoord. Yuki is ervan overtuigd dat Aaron-Rey onschuldig was en door de politie tot zijn bekentenis is gedwongen. Yuki klaagt namens de familie van Aaron-Rey niet alleen haar voormalig werkgever aan maar ook de politie van San Francisco waar niet alleen beste vriendin Lindsay maar ook haar echtgenoot werkt. Zet de ambitieuze Yuki haar huwelijk en haar vriendschap op het spel?

 

De veertiende leugen is het veertiende deel in de The Womans Murder Club-reeks maar is ook prima los te lezen. Het is een onvervalst James Patterson-verhaal. De korte hoofdstukken en vlotte verhaalwendingen houden de vaart in het verhaal. Spannende gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Joe is druk met zijn clandestiene moordonderzoek, Yuki doet opzienbarende ontdekkingen over de vermoorde drugsdealers en Lindsay heeft haar handen vol aan het ontmaskeren van de overvallers. De lezer hoeft zich geen moment te vervelen!


James Patterson is op zijn best in reeksen. Zijn losse thrillers zijn zeker niet slecht maar ik hou van de warme en betrokken toon die in de boeken over Alex Cross of Lindsay Boxer en haar vriendinnen overheerst. De auteur voelt zich duidelijk als in vis in het water wanneer hij over deze personages schrijft. Het is alsof hij het over vrienden of familie heeft. Gezellige crime met een niet te onderschatten dosis spanning dus. De veertiende leugen heeft aan al mijn verwachtingen voldaan. James Patterson is niet te stoppen. Op naar deel 15 van deze leuke reeks!   


ISBN 9789023496236 | paperback | 319 pagina's | Cargo | oktober 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 8 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven