Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DoodswensDoodswens
James Patterson


Doodswens is het nieuwste deel in de Alex Cross-reeks en een rechtstreeks vervolg op het verhaal dat in Erewoord, Alex Cross zo verontrustend eindigde. Het gezin van rechercheur Alex Cross is in handen gevallen van schrijver Marcus Sunday. Achter de misdaadschrijver gaat een psychopaat van het ergste soort schuil. Alex heeft zijn boek afgekraakt en dat kan Marcus niet verkroppen. De ernstig gestoorde Sunday wil bewijzen dat zelfs de meest rechtschapen politieman in een moordzuchtig monster kan veranderen. Sunday wil Alex breken om zijn theorie te bewijzen.


Nadat Alex foto’s ontving met daarop de lijken van zijn vrouw Bree, zijn oma Nana Mama en zijn kinderen Damon, Jannie en Ali, is hij inderdaad gebroken. Overmand door verdriet heeft hij geprobeerd een einde aan zijn leven te maken maar gelukkig heeft zijn pleegdochter Ava daar een stokje voor gestoken. Ava vermoedt bovendien dat de foto’s niet echt zijn. De slimme Ava ontdekt op de foto’s sporen van fototrucage. Maar dan meldt Tess Aaliyah van de afdeling moordzaken zich bij het huis van Alex. Bij een bouwput even verderop is het lichaam van een vrouw gevonden. De penning en het identiteitsbewijs van Bree zijn op haar lichaam aangetroffen. Overmand door paniek haast Alex zich naar de bouwput. En daar ligt ze. Het gezicht van de vrouw is tot moes geslagen maar Alex herkent de kleding en sieraden die ze draagt meteen. Ze zijn van Bree.


Alex kan het bijna niet bevatten. Is zijn fantastische, levenslustige vrouw Bree echt dood? Zal hij de liefde van zijn leven nooit meer in zijn armen kunnen sluiten? Alex kan nauwelijks meer op zijn benen staan van ellende. Zal hij straks ook de lichamen van zijn oma en kinderen aantreffen? Tot overmaat van ramp wordt Alex door zijn baas met ziekteverlof gestuurd. Hij moet zijn wapen en penning inleveren terwijl zijn collega’s de zoektocht naar de vermoedelijke dader, ene Thierry Mulch voortzetten. Alex en zijn collega’s weten niet dat Mulch in werkelijkheid Marcus Sunday is.


Marcus Sunday heeft de smaak te pakken. Hij is ervan overtuigd dat hij Alex Cross in de volmaakte moordenaar kan transformeren. Hij besluit er een schepje bovenop te doen en niet veel later treft Alex het lichaam van Damon in zijn achtertuin aan. Ook zijn gezicht is onherkenbaar maar het moet hem wel zijn. De zachtaardige, serieuze Damon, zijn oudste zoon, is dood. Alex gaat door een hel. En dan neemt Mulch contact met hem op. Hij heeft een opdracht voor Alex. Een onmogelijke opdracht maar als Alex niet doet wat hij zegt, zal de rest van zijn familie ook sterven. Alex heeft geen keus, hij moet doen wat Mulch hem opdraagt.


Over het vorige deel in deze reeks schreef ik dat ik probeerde zo langzaam mogelijk te lezen om zo lang mogelijk van het boek te kunnen genieten. Bij dit boek heb ik dat niet eens meer geprobeerd maar heb ik me meteen gulzig op het verhaal gestort. Het verhaal is zo spannend dat ik het in één ruk heb uitgelezen. Zijn Bree en Damon echt dood? Zal de rest van het gezin ook sterven en zal Alex uiteindelijk tot brute moord in staat blijken te zijn? ‘Ach’, denk je misschien, ‘meestal lopen dit soort verhalen wel goed af.’ Bij een boek van James Patterson weet je het echter nooit. Patterson spaart zijn personages niet en Alex is al eerder een geliefde verloren. De twijfel over het lot van het gezin Cross blijft tot op de laatste bladzijde voortbestaan. De spanning loopt torenhoog op. Gelukkig ben ik geen nagelbijter want dan had ik geen nagels meer overgehad!


Ik heb het al vaker geschreven en nu doe ik het weer: De Alex Cross-reeks steekt met kop en schouders boven de andere boeken van James Patterson uit. Soms valt een ander boek van deze auteur me een beetje tegen maar over de boeken in de Alex Cross-reeks heb ik nog nooit gemopperd. Ze behoren zelfs tot mijn favoriete thrillers. Doodswens biedt alles wat ik mij als fervent thrillerlezen maar kan wensen. Een uitstekende thriller!


ISBN 9789023491347 | paperback | 394 pagina's | Cargo | maart 2015
Vertaald door Waldemar Noe

© Annemarie, 9 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven