Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Erewoord, Alex Cross
James Patterson


Op een mooie aprildag wandelt Kevin Olmstead een massagesalon binnen. Zijn aandacht is getrokken door de belofte op een “happy ending”. Even denkt Kevin aan een andere salon en hij meent zich vijf lichamen met bloedende hoofdwonden te herinneren. Vreemd. Wanneer hij zijn gedachten weer op  de mensen om hem heen richt, ontdekt hij tot zijn grote verbazing dat hij in het bezit is van een Glock met een geluidsdemper. Enthousiast trekt Kevin het wapen tevoorschijn.

Niet veel later worden rechercheur Alex Cross en zijn partner John Sampson naar de massagesalon gestuurd. Er is een bloedbad aangericht. In eerste instantie worden er drie slachtoffers gevonden maar in een achterkamertje bevindt zich nog een vierde dode. De ontdekking van het vierde slachtoffer  veroorzaakt commotie: het is niemand minder dan Pete Francones. Francones is een beer van een vent, ster van de National Football League. Hoe komt een man die een grote populariteit bij de vrouwen geniet, in een smoezelige massagesalon terecht? Er ontbreekt een medewerkster van de salon. Heeft zij de meedogenloze moorden op haar geweten of heeft de werkelijke moordenaar haar ontvoerd? In ieder geval ontbreekt de dader.

Niet veel later, op een vroege vrijdagochtend, wordt een meisje van acht maanden ontvoerd uit een kinderdagverblijf. De dader, een jonge vrouw, doet zich voor als inspecteur van volksgezondheid. Ze hangt een geloofwaardig verhaal op over een onderzoek naar de ouders van de baby en de medewerksters van het kinderdagverblijf geven het meisje zonder aarzelen mee. Als hun fout later die dag aan het licht komt, is de paniek groot. Bree, de vrouw van Alex Cross, wordt op de ontvoeringszaak gezet.

Alex en Bree hebben het druk met hun werk maar ook met hun gezin. Bree is een lieve moeder voor haar drie stiefkinderen waarvan de twee jongste nog thuis wonen. Oudste zoon Damon volgt een studie aan een rustige school, ver weg van alle problemen waar achttienjarige jongens verzeild in kunnen raken. Aan het hoofd van het gezin staat de hoogbejaarde Nana Mama. Alex kan zich geen leven zonder zijn geliefde oma voorstellen. Het huis van het gezin staat op het punt grondig verbouwd te worden. Nana Mama krijgt een gloednieuwe, grotere keuken. Nu de werkzaamheden op het punt staan te beginnen, is de oude dame enigszins ontdaan door de op komst zijnde veranderingen.

Wat Alex en Bree noch Nana Mama en de kinderen weten, is dat ze in de gaten worden gehouden door schrijver Marcus Sunday. Sunday heeft een boek geschreven met de titel De volmaakte crimineel. Het boek werd goed ontvangen door de pers maar rechercheur Alex Cross liet zich negatief over zowel het boek als Sunday uit. Dat had Alex beter niet kunnen doen. Terwijl hij en zijn gezin zich nietsvermoedend op het drukke leven van alledag storten, begint Marcus aan de uitvoer van een luguber plan dat het gezin Cross te gronde zal richten. Marcus Sunday is zwaar gestoord.

Nog altijd behoren de boeken over rechercheur Alex Cross tot mijn favoriete thrillers. Met Erewoord, Alex Cross schittert Patterson opnieuw. De andere boeken van deze schrijver lees ik met groot enthousiasme maar de Alex Cross-reeks spant de kroon. De doorgewinterde Alex is in de eerste plaats een familieman en dat maakt hem kwetsbaar. In Erewoord, Alex Cross heeft een psychopaat het op hem en zijn familie voorzien maar niemand is zich bewust van het gevaar. Alex is druk met het onderzoeken van de moorden in de massagesalon en Bree probeert de ontvoerde baby op te sporen. Daarnaast vragen de kinderen de nodige aandacht en zoeken Alex en Bree in hun spaarzame vrije uurtjes naar hun weggelopen pleegkind Ava.

Ik heb geprobeerd om het boek zo langzaam mogelijk te lezen om er op die manier zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Het is mislukt, ik heb deze bloedstollende thriller verslonden! James Patterson weet als geen ander een haast ondraaglijke spanning op te bouwen en in de Alex Cross-boeken is hij op zijn best. Erewoord, Alex Cross is een ijzingwekkend spannende thriller met een verontrustend eind. Ik moet en zal het volgende boek lezen!

ISBN 9789023484776 | paperback | 400 pagina's| Cargo| maart 2014
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 18 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven