Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Het dertiende ongeluk
James Patterson


De titel verraadt het al: Het dertiende ongeluk is alweer het dertiende deel in The Women’s Murder Club die in 2001 van start ging met het boek De eerstverlorene. In deze serie staan vier vriendinnen uit San Francisco centraal die elk beroepsmatig met criminaliteit te maken hebben. Politievrouw Lindsay Boxer werkt op de afdeling moordzaken, Yuki Castellano is werkzaam als hulpofficier van justitie, Cindy Thomas is misdaadjournaliste en Claire Washburn is forensisch patholoog.

Na een spannende tijd waarin haar babydochtertje Julie ternauwernood aan de dood ontsnapte, lacht het leven Lindsay Boxer weer toe. Haar echtgenoot Joe toont zich naast een liefhebbende vader ook een uitstekende en nimmer klagende huisman. Lindsay kan zich vol overgave op haar werk storten om zich na werktijd over te geven aan de innige liefde van haar man en dochter. Yuki maakt haar geluk compleet door aan te kondigen dat ze gaat trouwen. De gelukkige in kwestie is Brady, de baas van Lindsay.

Een gruwelijke gebeurtenis doet Lindsay weer met beide benen op de grond belanden. Twee studenten komen bij een verkeersongeluk om het leven. Claire verzoekt Lindsay en haar politiepartner Rich Conklin een kijkje te komen nemen. Is het wel een verkeersongeluk? Niet veel later buigt het drietal zich over de slachtoffers. De lichamen zijn op een gruwelijke manier uit elkaar gereten, de monden verstild in een geluidloze schreeuw. Droegen de twee studenten elk een bom op schoot?

Verder onderzoek wijst uit dat er inderdaad explosieven in het spel zijn. De jonge slachtoffers hielden echter geen bommen vast. Het explosieve goedje bevond zich in hun lichamen. Om precies te zijn: hun magen zijn geëxplodeerd. Wie is verantwoordelijk voor deze “buikbommen”? In de auto van het tweetal zijn fastfoodverpakkingen van hamburgerketen Chuck’s Prime aangetroffen. Zat het dodelijke goedje soms in  een smakelijke hamburger?

Lindsay wordt zo door haar werk in beslag genomen dat ze bijna de bruiloft van Yuki en Brady mist. Gelukkig zorgt de trouwhartige Joe ervoor dat ze op tijd op het huwelijksfeest verschijnt. Yuki straalt, Brady glundert en de gasten vermaken zich opperbest. Cindy glimlacht dapper maar onder haar vrolijke blik gaat een diep verdriet schuil. Niet lang geleden liep haar relatie met Rich Conklin op de klippen en ze mist hem enorm. De bevallige psychopaat Mackie Morales was medeverantwoordelijk voor de breuk. Deze gestoorde vrouw deed zich voor als stagiaire en wond Rich en ook de leden van de Women’s Murder Club moeiteloos om haar bevallige vinger. Tegenwoordig is Mackie op de vlucht en rouwt ze om het verlies van haar geheime gangstervriendje.

Zonder haar vriendinnen in te lichten gaat Cindy achter Mackie Morales aan. Ze hoopt de moordenares op te sporen om vervolgens getuige te zijn van het moment dat Morales door de politie ingerekend wordt. Het zou een prachtig krantenartikel opleveren. Naarmate Cindy’s onderzoek vordert, nemen haar zorgen toe: Mackie Morales beweegt zich richting San Francisco. Cindy vermoedt dat Mackie op wraak zint. Zijn de vier leden van de Women’s Murder Club hun leven nog wel zeker? Yuki bevindt zich in ieder geval veilig op een prachtig cruiseschip en kan haar geluk niet op. Haar huwelijksreis lijkt wel een droom. Toch zal de droomreis van Yuki en Brady ontaarden in een nachtmerrie. Mackie Morales blijkt niet het enige gevaar in het leven van Yuki.

James Patterson schrijft uitstekende losstaande thrillers maar het meest geniet ik van de reeksen over Alex Cross en The Women’s Murder Club. In dit dertiende deel zijn de vier vriendinnen oude bekenden van mij geworden. Ik ken ze inmiddels door en door en samen hebben we al heel wat spannende avonturen en persoonlijke perikelen doorstaan. De boeken in deze reeks zijn gezellig maar onderschat de spanning niet! In een hoog tempo voeren - de voor Patterson zo kenmerkende - korte hoofdstukken de lezer van de ene spannende verhaalwending naar de andere. Met name de gebeurtenissen op het cruiseschip bezorgden mij kippenvel. En hoe zit het eigenlijk met de exploderende hamburgers?

Met Het dertiende ongeluk heeft Patterson opnieuw een smakelijke thriller afgeleverd. Zal het volgende boek in deze reeks Het veertiende succesverhaal gaan heten? Patterson blijft zijn succes onverstoorbaar handhaven.

ISBN 9789023487401 | paperback | 335 pagina's | Cargo | oktober 2014
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 3 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven