Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

OntzichtbaarOnzichtbaar
James Patterson & David Ellis


Niemand gelooft het onwaarschijnlijke verhaal van FBI-researchanalist Emmy Dockery. Haar baas Dickinson eist zelfs dat haar herintreding met een proeftijd gepaard gaat en dringt aan op therapie. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groot dat Emmy’s onbetaalde verlof binnenkort niet in een terugkeer maar in een ontslag wordt omgezet. Volgens haar omgeving heeft de dood van haar tweelingzus Marta haar verstand vertroebeld. Emmy ziet spoken. Marta is het slachtoffer van een huisbrand geworden. Een afschuwelijk dood maar beslist geen moord. Emmy heeft ze door het verdriet om haar zus niet meer allemaal op een rijtje.


Toch weet Emmy zeker dat het wél om moord gaat. Sterker nog: ze is ervan overtuigd dat Marta het slachtoffer van een seriemoordenaar is geworden. Emmy heeft tal van branden met dodelijke slachtoffers aan de brand die Marta noodlottig werd gekoppeld en ze heeft overeenkomsten ontdekt. Een zorgvuldig verborgen patroon. Iemand moordt er al een tijdje lustig op los en dekt zijn moorden met de vlammen van zogenaamde onfortuinlijke huisbranden toe.


Emmy heeft er niks aan maar de lezers van deze thriller staan aan haar kant. Emmy heeft het bij het rechte eind. Er is een seriemoordenaar actief. Graham heet hij. Graham deelt zijn gedachten maar al te graag met zijn onzichtbare publiek. Hij spreekt geluidsopnames in en beschouwt zijn – toekomstige – luisteraars als een hoogst geïnteresseerd publiek. Als studenten die een interessant college bijwonen. Graham is een moordenaar van het griezeligste soort. Mededogen is hem onbekend. Zijn slachtoffers zijn boeiende proefkonijnen die hij op vreselijke wijze foltert. Graham voelt zich onoverwinnelijk.


Emmy weigert ondertussen op te geven. Haar zus Marta en vele anderen zijn vermoord. Ze besluit haar laatste troef uit te spelen en haar ex-verloofde Harrison Bookman – Books – met een bezoekje te vereren. Twee jaar geleden heeft Books zijn FBI-carrière beëindigd, kort nadat Emmy hun huwelijk afblies. Tegenwoordig runt hij een boekwinkel. Toch besluit hij Emmy te helpen en hij regelt een gesprek met FBI-directeur William Moriarty. Books heeft nog altijd iets in de melk te brokkelen.


Books krijgt voor elkaar wat Emmy maar niet wilde lukken: er wordt een onderzoeksteam opgericht. Het is weliswaar geen dreamteam maar met Books als teamleider en Emmy als een van de teamleden, is er toch reden genoeg om hoopvol gestemd te zijn. Emmy is zelfs meer dan hoopvol. Ze is vastbesloten de moordenaar in zijn kraag te grijpen en de dood van haar zus te wreken. Books beseft maar al te goed dat Emmy veel te persoonlijk bij de zaak betrokken is maar hij kent haar langer dan vandaag: Emmy laat zich door niets en niemand stoppen.


Hoe pak je een moordenaar die zijn moorden op briljante wijze verbloemt? Hoe pak je een moordenaar als zijn moorden niet eens als moorden zijn aangemerkt? Er moet bewijs komen. Bewijs waarmee een patroon ontdekt kan worden. Emmy’s bewijs is niet toereikend. Terwijl Emmy en de andere teamleden zich energiek over het door Emmy samengestelde dossier buigen, gaat Graham onbekommerd verder met moorden.


In 2002 won advocaat – en woordvoerder voor het Huis van Afgevaardigden van Illinois - David Ellis de Edgar Allan Poe Award voor zijn debuut De voyeur. Tegenwoordig heeft hij al een flink aantal boeken op zijn naam staan. Ook James Patterson heeft niet stilgezeten. Toch vinden de succesvolle auteurs tijd om ook samen thrillers te schrijven. Onzichtbaar is zo’n thriller. Eerder verschenen ook de gezamenlijke thrillers Minnares en Moordweekend.


Moordweekend heb ik niet gelezen maar zowel Minnares als Onzichtbaar zijn vooral vlotte thrillers om te lezen. Erg diepgaand zijn ze niet maar ze prikkelen de nieuwsgierigheid wel. Het verhaal in Onzichtbaar belooft lange tijd op een spetterende ontknoping af te stevenen maar net op het moment dat het verhaal de spannende eindfase ingaat, is de clou allesbehalve onzichtbaar waardoor de spanning vliegensvlug wegebt. Het verhaal in Onzichtbaar zal je nachtrust niet verstoren maar wie zoekt naar prettig leesbare thriller voor een paar welverdiende uurtjes ontspanning, zal zich uitstekend met dit boek vermaken.


ISBN 9789023490180 | paperback | 395 pagina's| Cargo |  augustus 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven