Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altRen, Alex Cross
James Patterson

Auteur James Patterson heeft een indrukwekkend aantal boeken op zijn naam staan maar nog altijd is de Alex Cross-serie mijn persoonlijke favoriet. Alex Cross is naast rechercheur een kundige profielschetser en psycholoog. Hij werkt in dit nieuwe boek op de afdeling Bijzondere Zaken. Alex deelt zijn huis met zijn vrouw Bree, zijn oma en zijn drie kinderen. Hij houdt zielsveel van allemaal. Ook pleegkind Ava heeft een plaatsje in zijn hart veroverd. Zijn gezin komt in theorie altijd op de eerste plaats maar in de praktijk is het voor Alex lastig om zijn tijd goed te verdelen tussen zijn familie en zijn werk. Schuldgevoel is hem niet onbekend.

Het boek begint met inval in een huis waar minderjarigen bij sekspraktijken worden betrokken. Plastisch chirurg Elijah Greem en Joshua Bergman, eigenaar van een dubieus modellenbureau, worden opgepakt. Elijah probeert Alex om te kopen met een grote som geld maar deze is daar niet gevoelig voor. Greem en Bergman zullen voor de rechter moeten verschijnen en kunnen een pittige gevangenisstraf tegemoet zien. Het tweetal is echter niet van plan om achter de tralies te belanden. Ze hebben zich voorgenomen om op tijd van het toneel te verdwijnen maar voor het zover is besluiten ze hun lugubere fantasieën in de praktijk te brengen. Ze slaan aan het moorden.

Alex en zijn collega’s hebben hun handen vol aan de moorden die elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Al snel rijst het terechte vermoeden dat er twee moordenaars aan het werk zijn. De een vermoordt blonde vrouwen, de ander slacht jongens af. De lezer weet wie er achter de moorden zitten maar de politiemensen tasten in het duister. Maar wat drijft de moordenaars? Waarom is hun keuze op deze slachtoffers gevallen?

De politie heeft haar handen vol aan de moordzaken maar er is nog een zaak die aandacht vraagt. Een jonge vrouw die zichzelf door middel van ophanging van het leven heeft beroofd, blijkt in werkelijkheid te zijn vermoord. De lijkschouwer stelt vast dat ze kort geleden is bevallen. Waar is het kindje? Alex krijgt kippenvel bij het idee dat de baby wat overkomen kan zijn.

Op zijn werk komt Alex geen seconde aan rust toe en ook thuis is het leven hectisch. Alex en Bree maken zich zorgen om pleegkind Ava. Ze zijn bang dat het meisje drugs gebruikt en stuiten op een hevige weerstand wanneer ze het meisje met hun vermoeden confronteren. Ava lijkt hun te ontglippen. Het meisje heeft in haar jonge leven misschien al teveel meegemaakt om op te kunnen gaan in een vredig gezinsleven.

Elke stap die Alex doet wordt aandachtig gadegeslagen door Ron Guidice. Guidice houdt Alex verantwoordelijk voor de dood van zijn geliefde Theresa en hun ongeboren kind. De afgelopen jaren is het gevoel van woede alleen maar toegenomen en nu moet Alex boeten. Guidice daagt Alex op alle mogelijke manieren uit en maakt hem in een blog op internet zwart. Hij gaat zeer geraffineerd te werk en is aan de winnende hand. Alex probeert zijn hoofd koel te houden maar heeft steeds meer moeite om rustig te blijven. Alles bij elkaar opgeteld is het gewoonweg te veel voor Alex.

Ren, Alex Cross is opnieuw een succesvolle thriller van James Patterson. Ik ben niet de enige die zijn verhalen waardeert want van de boeken van deze Amerikaanse auteur zijn meer dan 260 miljoen exemplaren verkocht! James Patterson ontziet de lezer niet en beschrijft gruwelijkheden tot in detail. Misschien zijn de verhalen vol actie, spanning en geweld niet altijd even geloofwaardig maar tijdens het lezen is er geen tijd om daarbij stil te staan. Ook dit verhaal dendert razendsnel door zonder dat de lezer ook maar een moment het overzicht verliest. Ren, Alex Cross is een verhaal om je volledig aan over te geven. Het is geschreven in de ik-vorm wat het alleen maar indringender maakt. Alex Cross is sympathiek en oprecht maar heeft een duistere kant die mij – en hemzelf ook - een gevoel van onrust bezorgt. Hoe zal dit zich verder gaan ontwikkelen? Ik ben nog lang niet uitgelezen in de boeken van James Patterson. Hij weet wat de lezer van hem verwacht en stelt nooit teleur.

ISBN 9789023476559| paperback |420 pagina's| Cargo | maart 2013
Vertaald door Paul Witte

© Annemarie, 14 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven