Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

ZooZoo
James Patterson & Michael Ledwidge


Als Jackson Oz niet had gemerkt dat er iets mis was, zou hij nu afgestudeerd zijn aan de Columbia Universiteit. Hij zou een expert op het gebied van ecologische-, evolutionaire- en omgevingsbiologie zijn geweest. In het stemgeluid van degenen die zijn naam zouden uitgespreken, zou bewondering hebben doorgeklonken. Nu is Oz een lachertje. Niemand gelooft zijn theorie.


Hoewel Oz met heel zijn hart hoopt dat hij het mis heeft, raakt hij steeds meer overtuigd van zijn gelijk. Er is iets mis met het dierenrijk. De gevolgen van het proces dat in gang is gezet zouden catastrofaal kunnen zijn. Oz heeft zijn studie opgegeven om de omvang en de oorzaak van het probleem te kunnen doorgronden. Wereldwijd beginnen dieren zich steeds vreemder te gedragen. Het is als een olievlek die zich langzaam maar onverbiddelijk verspreidt.


Oz volgt de wereldwijde ontwikkelingen op de voet. Wat anderen als afschuwelijke incidenten afdoen, maakt volgens Oz deel van een patroon uit. Zo ziet hij op het nieuws dat in New York een vader en zoon door beren zijn aangevallen, gedood en opgegeten. Hun geladen wapens werden ongebruikt teruggevonden. In India is iemand door een olifant vertrapt. In het filmpje dat bij het nieuwsitem wordt getoond, toont de olifant in kwestie een ongebreidelde woede. In Los Angeles zijn twee leeuwen uit de dierentuin ontsnapt. Nadat ze hun verzorger hebben gedood, begaf het roofzuchtige tweetal zich naar een nabijgelegen golfbaan waar ze zich tegoed deden aan een recreant.


Oz weet het zeker. Ook de recente gebeurtenissen horen bij iets wat hij het MDC (het Mens-Dier Conflict) noemt. Wereldwijd is het aantal dierenaanvallen toegenomen. Niet alleen beren, olifanten en leeuwen maar ook luipaarden, wolven en wilde zwijnen vallen vaker dan ooit tevoren mensen aan. Zelfs het aantal honden- en kattenbeten is flink toegenomen. Het lijkt wel of de dieren samenspannen tegen de mensen maar zelfs Oz erkent dat die gedachte bizar is.


Een van de weinige mensen die de MDC-theorie niet meteen verworpen heeft, is Abraham Bindix. Hij werkt als safarigids in Botswana. Wanneer Oz contact met hem opneemt om de leeuwenaanval in Los Angeles te bespreken, haalt Abraham hem over naar Botswana te reizen. Ook in Afrika gedragen de leeuwen zich vreemd. Hij wil dat Oz met eigen ogen ziet wat er gaande is.


Oz reist direct naar Botswana waar Abraham hem vertelt dat zijn jongere broer Phillip met een groep Amerikaanse toeristen op pad is gegaan maar niet is teruggekeerd. Er zijn leeuwen bij het safarikamp waar Philip werkt gesignaleerd. Abraham ruikt onraad. Midden in de wildernis treffen Oz en Abraham een verlaten safariwagen aan. Op de zijkant van de wagen prijkt de naam van het safarikamp. In het gras om de wagen heen liggen reepjes met bloed doordrenkte kleding. Van de lichamen ontbreekt ieder spoor. Vreemd, leeuwen eten hun prooi immers altijd ter plekke op.


Tijd om bij hun gruwelijke vondst stil te staan, is er niet. Als het aan de leeuwen ligt, vormen Oz en Abraham hun volgende maaltijd. Overal duiken leeuwenhoofden uit het gras op. Pas later beseft Oz dat hij iets wonderlijks heeft overleefd én gefilmd. De groep jagende leeuwen bestond louter uit mannetjes. Mannetjesleeuwen leven solitair en het zijn normaliter de vrouwtjes die jagen! Zal hij nu eindelijk geloofd worden? In ieder geval heeft Oz nu een bondgenoot. De knappe ecoloog Chloe Tousignant wijkt niet meer van zijn zijde sinds hij haar uit een rivier vol hongerige krokodillen heeft gered.


Zoo is spannend, leest als een trein en is bijzonder origineel. Het is logisch dat niemand Oz gelooft. Waarom zouden dieren tegen de mensheid samenspannen? Toch lijkt het erop dat Oz en Chloe, tot hun grote spijt, gelijk krijgen. Het vreemde gedrag van de dieren wordt steeds gevaarlijker en de incidenten veranderen in gebeurtenissen die aan de orde van de dag zijn. Wat is er in vredesnaam aan de hand? De verklaring die auteurs James Patterson & Michael Ledwidge hebben bedacht, is uiterst verrassend en goed onderbouwd. Er is zelfs een ethisch vraagstuk aan het verhaal gekoppeld.


Zoo is door CBS tot een, gelijknamige, televisieserie verwerkt maar zoals altijd is het boek beter. Laat je verrassen door deze apocalyptische thriller en vraag je af of het de mensen of de dieren zijn die het meest beestachtige gedrag vertonen.


ISBN 9789023498773 | paperback | 379 pagina's | Cargo | juli 2016
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven