De verdwenen menora
Jan en Sanne Terlouw
In de proloog wordt in het kort verteld wat de achtergrond van het verhaal is dat je gaat lezen.
Het feit dat in het jaar 70, toen aan het einde van de joodse oorlog, Jeruzalem verwoest werd, de Romeinen de joodse schatten als buit naar Rome vervoerden.
Daaronder moet de menora, de massief gouden zevenarmig kandelaar van 1.60 meter breed, die het symbool van licht, en dus leven is voor het joodse volk, zich bevonden hebben. Deze zou zich nog in het Vaticaan bevinden. De schrijvers hebben het nagevraagd en kregen zowaar bericht terug:
‘We are happy to inform you that the menora has been destroyed ‘
Het verhinderde Jan en Sanne Terlouw niet om rondom dit gegeven een historische verantwoorde maar vooral ook spannende thriller te schrijven, die vanuit het heden teruggrijpt naar de omzwervingen die de Menora door de eeuwen heen gemaakt zou kunnen hebben. Uitgaande van feiten hebben zij die aangevuld met een fictie die echt gebeurd zou kunnen zijn. Ze hebben daarbij de legendes en verhalen goed bestudeerd. Achter in het boek vind je een verantwoording.
Wat is het verhaal? In de kathedraal van Den Bosch wordt een vermoorde man gevonden. Het is een pater die de beschikking had over een geheimzinnig document. De helft daarvan althans.
Inspecteur Wolfswinkel ontdekt dat de priester een zoon heeft, en zo wordt Ben Lorentz betrokken bij de complotten die zijn vader het leven hebben gekost. ‘Ik vind dat als je iets wil bereiken het middel dat je gebruikt ethisch aanvaardbaar moet zijn.’ Dat vinden de fanatieke geloofsgenootschappen, waar hij mee te maken krijgt, duidelijk niet. Bij hen is alles geoorloofd om hun doel te bereiken, en dat zijn tegengestelde belangen, waardoor er doden vallen.
Ben leert Simone kennen – een romantisch extraatje – en samen proberen de dader te ontmaskeren en als het even kan de menora terug te vinden. Ze gaan daarbij heel ver:
‘Als jij infiltreert bij de extremisten van joodse kant, infiltreer ik bij de fanatieke katholieken.’ Zegt Simone opstandig.
‘Geen sprake van, veel te gevaarlijk,’ vindt Ben.
‘Nou wordt-ie goed. Ze zijn net zo gevaarlijk als die club van jou.’
’Jij bent een vrouw.’
‘Jij bent van de vorige eeuw.’
Duidelijk een vlot geschreven verhaal, maar vooral een boeiend verhaal! Terwijl Ben en Simone in het heden vorderingen maken en daarbij inderdaad in gevaarlijke situaties terecht komen, wordt tussendoor het verhaal van de zwerftocht van de menora uit de doeken gedaan. Zoals het gegaan had kunnen zijn, dus. Mooi daarbij is dat je in het kort ook de interessante geschiedenis van het joodse volk meekrijgt. Een heerlijk extraatje binnen een spannend verhaal!
Het boek valt uiteen in twee delen. Het vreemde daarbij is dat het eerste deel in verleden tijd wordt geschreven en het tweede in de tegenwoordige tijd. Waarom is dat? Er is een breekpunt in het verhaal, want in deel twee begint de speurtocht van Ben en Simone, maar was de witpagina en de pagina waarop ‘deel II’ en een citaat, niet al voldoende?
Klein raadsel in een boek vol raadsels en geheimen, en als extraatje dat verrassende bericht van het Vaticaan, dat al jaren bestookt wordt door Israël met het verzoek de menora terug te geven maar daarop nooit reageerde.
ISBN 9789491567162 | paperback | 320 pagina's | Uitgeverij De Kring| april 2013
© Marjo, 28 april 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER